SOLICITA + INFORMACIÓN whatsapp
  • Actualitat
  • Com saber a què em vull dedicar? 6 consells per descobrir-ho

Com saber a què em vull dedicar? 6 consells per descobrir-ho

Una de les preguntes que tots ens fem al llarg de la nostra vida és “Com saber a què em vull dedicar?”. Tenir dubtes a l’respecte és una cosa completament humà i, de fet, necessari per esbrinar quins són els nostres veritables objectius. Malauradament, molts estudiants no s’adonen que han triat erròniament els seus estudis fins que es veuen de ple en ells. I és una de les principals raons per les quals molts decideixen tornar a estudiar als 35 anys o més.

Sí tu també et trobes en aquesta fase, has arribat a el lloc adequat: et donem alguns consells que et poden ajudar a descobrir-ho.

Com saber a què em vull dedicar? Els nostres consells 

Els consells que et donem per respondre la teva inquietud sobre a què et vols dedicar, no són inamovibles ni excloents. Pren-com reflexions que poden ser vàlides per separat o en la seva totalitat.

1. Busca la teva vocació

Preguntar-te a tu mateix “Com saber a què em vull dedicar?” indica que estàs buscant la teva vocació. A l’parlar de “voler” i no de “deure”, estàs al·ludint a un desig intern, no a una obligació. Per a la gran majoria, aquesta és una de les grans aspiracions a la vida. I ningú millor que Confuci ho va expressar amb paraules: “Tria un treball que t’agradi i no hauràs de treballar ni un dia de la teva vida”.

Aquestes línies van precisament d’això. Per exemple, si ets una persona solidària, empàtica o protectora, pots fer una ullada al nostre post sobre què estudiar si vols ajudar als altres: infermeria o auxiliar d’infermeria, policia, teràpia ocupacional, psicologia … Si t’apassionen els ordinadors, el teu vocació està en la fp informàtica. Si estimes els cotxes, en l’fp de transport i manteniment de vehicles … Per sort, actualment existeixen estudis relacionats amb tot tipus d’interessos.

2. Imagina el teu ‘jo’ del futur 

Has provat alguna vegada a imaginar-te com serà la teva vida d’aquí a 10, 20 o 40 anys? Sent realistes, serà difícil que encertis. No obstant això, establir un model de ‘vida ideal’ et guiarà per apropar-se el màxim possible a ella i establir unes prioritats i propòsits al teu dia a dia. Com més baix sigui la distància que et separi d’aquesta vida ideal, major serà la teva felicitat.

3. Descarta el que no va amb tu

Potser és difícil descobrir a la primera el que t’agrada. Però segur que et serà més fàcil conèixer allò que no t’agrada. Fes un joc d’antònims i descarta el que pitjor et soni. Per exemple: ¿Treball físic o intel·lectual? ¿Tasques manuals o informàtiques? Amb adults, gent gran o nens? De lletres o de ciències? ¿Una ocupació creatiu o un de mecànic per a ‘pensar’ el menys possible? ¿Professional autònom o assalariat per minimitzar riscos? I així, amb molts altres exemples.

4. Observa el teu entorn

Moltes persones es dediquen a el mateix ofici que els seus pares o els seus familiars per mantenir la tradició familiar, encara que no tinguin vocació per a això. D’altres, en canvi, ho trien perquè el coneixen de primera mà i saben els avantatges que proporciona. En el teu cas, pots fixar-te en això per a qualsevol de les dues decisions: triar o descartar. I no només en el cas de la teva família: inspira’t en les professions de les teves persones més properes i tracta d’imaginar-te en elles. Quins et satisfarien més?

5. Fixa’t en el que envolta cada treball 

Més enllà de les tasques que implica un determinat treball, hi ha altres factors ‘col·laterals’ que has de tenir en compte, ja que unes vegades ho fan més atractiu … i altres el converteixen en un suplici. I és una cosa totalment subjectiu, ja que per un serà el primer i per a altres, el segon.

Per exemple: ¿t’agradaria que el teu treball impliqués viatjar? Vols treballar des de casa? Et fascinen les innovacions tecnològiques o ets més de la vella escola? Ets fort mentalment per afrontar situacions complicades? Respon-te a aquestes preguntes, és possible que trobis informació més útil del que imaginaves a l’hora de valorar opcions.

 

6. Els diners, un factor diferencial 

“Com saber a què em vull dedicar?” no és l’única pregunta important d’aquest post. Hi ha una altra que ho pot canviar tot radicalment: “Els diners és el més determinant per a mi?”. Per tothom és important i ningú treballa gratis, ja que si no es tenen uns ingressos mínims resultaria impossible portar una vida digna. Però la clau està en l’altura a la qual posis aquest llistó per assolir la felicitat: si per a tu aquest repte va lligat a uns ingressos alts, la qüestió de la vocació pot passar a un segon pla. En aquest cas, pots indagar en les professions millor pagades de l’actualitat.

Si aconsegueixes unir vocació i alts ingressos, llavors hauràs trobat la combinació somiada. Però tampoc has obsessionar amb això, ja que la carrera laboral és llarga i pocs són els que aconsegueixen un sou elevadíssim en els seus primers anys com a professional.

En canvi, sí has de centrar els teus esforços en triar la millor opció d’ensenyament per assolir aquests objectius. És a dir, una modalitat educativa que et formi per exercir aquest treball i que et resulti atractiva. Aquesta és la combinació que oferim en els cicles formatius a distància: els nostres cicles de grau mitjà a distància i els dels grau superior a distància es poden realitzar des de casa, de manera flexible per a compatibilitzar els estudis amb la teva vida personal.