Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Dades curioses sobre la teva higiene bucal

Dades curioses sobre la teva higiene bucal

Dades curioses sobre la teva higiene bucal

La salut dental és una qüestió molt seriosa, però també dona peu a anècdotes sorprenents que, a més, ajuden a conscienciar sobre la importància de portar una correcta neteja diària. Per això, en aquest post t’expliquem algunes dades curioses sobre la higiene bucodental que de ben segur no havies escoltat.

No hi ha dubte que qualsevol hàbit de la nostra vida quotidiana s’assumeix de millor grau quan se li dona un enfocament positiu. I la higiene bucodental no és una excepció: aquest és precisament l’objectiu d’aquest post, que recull dades curioses recopilades per enquestes d’institucions públiques, organismes internacionals i llibres d’Història en general. Són dades sorprenents que ens ajuden a entendre la importància d’aquest hàbit, tant en l’actualitat com en el passat, i que amb tota seguretat s’instal·laran en la teva memòria.

Curiositats de la salut bucal

En aquest post sobre dades curioses de la higiene bucodental hem inclòs anècdotes de tipus històric, sociològic i fins i tot infantil. I són curiositats que li resultaran interessants a qualsevol persona, i en especial als estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Higiene Bucodental, que impartim a distància en Linkia FP.

Els primers dentistes, a l’Antic Egipte

Com en moltes altres coses, els grans pioners de la salut bucal van ser els antics egipcis. Encara que hi ha evidències de la cura de la boca des de temps immemorials (fins i tot des de l’època dels neandertals), la primera referència que es té d’un ‘dentista’ és Hessie-Re o Hesy-Ra, que va viure durant el regnat del faraó Zoser, de la Dinastia III, més de 2.600 anys aC També hi ha evidències que els antics egipcis reemplaçaven les peces dentals per peces d’or, per exemple.

El pare de l’odontologia moderna, amb Lluís XIV

No obstant això, si busquem un professional que s’assembli més al que avui coneixem per ‘dentista’, llavors no ens hem de remuntar tan enrere: hem d’acudir al segle XVII, època en la qual el francès Pierre Fauchard va desenvolupar la seva activitat al servei del rei Lluís XIV. Coneixem bé la seva carrera i les seves tècniques gràcies a l’obra Le chirugien dentiste; ou, Traité des dents, que va publicar en 1728, en la qual ja parlava del terme ‘cirurgià dentista’.

El Ratoncito Pérez, un madrileny amb col·legues en el món

Però per als nens, el gran referent és el Ratoncito Pérez. I aquí va un altre de les dades curioses sobre higiene bucodental que et sorprendrà: sabies que aquest famós personatge per a tots els castellanoparlants té casa al cèntric carrer Arenal 8 de Madrid? Aquí és on l’escriptor Luis Coloma situa la capsa de galetes a la que viu amb la seva família, segons el famós llibre escrit en 1894. En altres països també es parla d’un ratolí amb aquesta mateixa funció, com el ‘topolino’ italià o el ‘petite souris’ francès i belga, encara que també hi ha altres criatures màgiques que poden assumir aquest paper, com la fada de les dents (tooth fairy), en el món anglosaxó.

Atenció amb el raspall de dents

Una de les eines fonamentals en la neteja de les dents és, precisament, el raspall de dents. Però sembla que a Espanya no se li presta tota l’atenció que mereix. Per exemple, perquè no ho canviem amb l’assiduïtat recomanada: 4 vegades a l’any, com vam indicar en aquest post sobre la bona higiene dental. En canvi, segons algunes estimacions, al nostre país no el canviem més d’1 vegada a l’any, de mitjana.

Raspall de dents, font de gèrmens

Canviar amb poca freqüència el raspall de dents és un error. Entre altres coses, perquè es va omplint de gèrmens i bacteris en el nostre bany. Com? Doncs de la manera menys imaginable: a través de la tassa de vàter. Segons una investigació de la Societat Americana de Microbiologia a 2015, cada vegada que tirem la cadena amb la tassa de vàter oberta, s’expulsen a l’ambient grans quantitats de bacteris fecals, que poden acabar recalant en el raspall de dents.

Raspall: el netejador que pot embrutar 

No és la nostra intenció fer campanya contra el raspall de dents, ni de bon tros. Però un altre de les dades curioses sobre higiene bucodental té a veure amb ell: no es pot reciclar al contenidor groc i, si no es rebutja correctament, pot acabar embrutant els mars i el medi ambient durant 75 anys, que és el període estimat per la seva degradació. La solució pot ser de dos tipus: rebutjar-los adequadament en el punt net o bé optar per models biodegradables, com els elaborats en bambú.

La llengua, la gran oblidada 

Al parlar d’higiene bucodental no ens referim només a les dents, sinó també a la llengua. És la gran oblidada, i això que és la causant de bona part dels problemes d’halitosi i mal alè, a causa de la concentració de bacteris que es dona aquí. Però la solució no és, de nou, recórrer al raspall de dents convencional, sinó a articles específicament dissenyats per a ella, anomenats netejadors linguals.

La dona i els joves, més pendents de la higiene

Hi ha una dada curiosa sobre la higiene bucodental que enorgullarà a les dones: es raspallen amb més freqüència que els homes, segons dades de l’Informe Salut Bucodental del Ministeri de Sanitat el 2017: el més habitual és que elles ho facin dues o tres vegades al dia, mentre que el més comú entre ells és que sigui una vegada al dia o només ocasionalment. I si ens fixem per trams d’edat, s’observa que els que mantenen uns hàbits més estrictes estan a la franja de 15 a 54, període en el qual la gran majoria es renta dues o tres vegades al dia. En canvi, aquesta freqüència de raspallat es redueix molt a partir de la jubilació.

  • Home
  • Blog
  • Dades curioses sobre la teva higiene bucal

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK