Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Autohotkey: El llenguatge de programació per excel·lència

Autohotkey: El llenguatge de programació per excel·lència

autohotkey

Què és?

Des dels inicis de la informàtica en entorn gràfic hem volgut no haver de realitzar una sèrie de passos amb el ratolí per a poder aconseguir un objectiu. Molts dels amants de la informàtica no volen haver de prémer quatre vegades en Següent i Acceptar per a poder executar un programa. Per aquest motiu, en els programes d’ofimàtica principalment, van aparèixer les Macros. Les macros són petits programes que graven el moviment de ratolí per la pantalla i emmagatzemen en codi aquests moviments. Una vegada gravat, s’associa a una combinació de tecles (Hotkeys) perquè quan l’usuari les pressiona, automàticament (Acte), es posi en funcionament aquesta macro i s’executin els moviments. Qualsevol usuari elevat d’informàtica utilitza aquestes macros.

En Microsoft Windows també ens trobem amb aquestes combinacions de tecles que no són tan utilitzades pels usuaris i que són insuficients per als informàtics avançats. Per aquest motiu apareix Autohotkey, amb l’objectiu de proporcionar-nos aquesta potencialitat dins de l’entorn de Microsoft Windows.

Com funciona?

Autohotkey és un llenguatge de programació que no està inclòs en Microsoft Windows. Per aquest, motiu el primer que hem de fer és descarregar-nos el programa Autohotkey des de la seva pàgina web oficial: https://www.autohotkey.com/. Una vegada que hem descarregat el programa Autohotkey l’instal·larem i ja podrem treballar. Com qualsevol llenguatge de programació, té la seva sintaxi, és a dir, els seus comandos, per això és necessari revisar la documentació de Autohotkey des de la pàgina web:

https://www.autohotkey.com/docs/autohotkey.htm

Una vegada coneixem la sintaxi de Autohotkey i hem revisat alguns dels exemples podem començar a treballar. Veiem que ho trobem com un programa més en el nostre menú de Microsoft Windows, però el més ràpid és prémer el botó dret sobre un espai buit del nostre Escriptori, i, en el menú Contextual, anar a Nou i des d’allí a Autohotkey Script. El nom de script és un concepte bastant generalitzat en la programació i l’associem a programes que tenen una funció determinada però que no són una aplicació. Per exemple, un script que ens esborri tots els arxius de l’Escriptori. Aquest concepte està molt unit a la idea de Autohotkey i per això l’utilitza com la seva mena d’arxiu. L’extensió d’aquests arxius scripts és ahk que prové de AutoHotKey.

Quins usos té?

Autohotkey té com a objectiu que un usuari i/o programador acostumat a treballar en entorns Linux es trobi més a gust en un entorn Microsoft Windows, ja que li proporciona una de les eines que més troba a faltar, la rapidesa de treballar en manera text. Amb Autohotkey disposarà de la possibilitat de poder crear les funcions que més usa i associar-les a una combinació de tecles. Però no solament funcions senzilles, com hem comentat anteriorment en els exemples de les macros, sinó funcions d’alt nivell i execució de programes.

No és fútil el que estem comentant. Molts programadors són reticents a treballar en entorns de treball Microsoft Windows perquè consideren que són poc flexibles. Preguntem als alumnes del Mòdul d’Aplicacions Mòbils en el CFGS de Desenvolupament d’Aplicacions Multimèdia si és el mateix desenvolupar aplicacions per a Android o per a iOS, si és el mateix crear per a Microsoft Windows que per a Java, ens diran que no ho és.

No parlem dels experts de seguretat informàtica. Aquests poden generar programes, scripts, que es poden executar en altres ordinadors que no necessiten tenir el Autohotkey instal·lat. Aquestes petites aplicacions són molt perilloses per a l’usuari, com es pot veure en els CFGS d’Administració de Sistemes Operatius i en el mateix cicle versió Ciber Seguretat.

Sembla una eina limitada, només combinacions de tecles, però amb una gran potencialitat. Només depèn l’usuari que la utilitzi.

Quines empreses demanden el seu ús?

Autohotkey és una eina que demanden les empreses de programació que tenen automatitzat una gran quantitat de processos dins de les seves maneres de treballar i que desitgen poder utilitzar-los tant en entorns Linux com en entorn Windows.

Tot bon programador incorpora eines d’automatització en el seu dia a dia, perquè un procés que estalvia un minut, durant un projecte de diversos mesos, són hores de treball que es poden aplicar a altres funcions. Per aquest motiu, Autohotkey i els scripts en particular són tan importants. Si vols saber més sobre aquest món, dona-li un cop d’ull als nostres cicles d’ fp informàtica

 

Autor: Joaquín Erencia

  • Home
  • Blog
  • Autohotkey: El llenguatge de programació per excel·lència

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK