Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Test vocacional. Saps el que és?

Test vocacional. Saps el que és?

El test vocacional, també anomenat test d’orientació vocacional, és un formulari que et pot ajudar en la qüestió de com saber què estudiar. No obstant això, es tracta d’una eina poc coneguda. Per això, et donem algunes pinzellades sobre aquest tipus de qüestionaris, i et vam explicar on i com es porta a terme un.

El test vocacional és, com el seu propi nom indica, un qüestionari que té com a objectiu descobrir la veritable vocació de l’usuari, ja sigui a nivell professional o a nivell formatiu. Per tant, és una eina d’ajuda en un dels grans interrogants de qualsevol jove: com saber què estudiar?

El test vocacional està molt difós a Llatinoamèrica, on realitzar un suposa una pràctica més o menys habitual entre els estudiants que aspiren a matricular-se en la formació superior. No obstant això, també és possible realitzar-lo a Espanya, ja que molts són els centres i institucions que l’han incorporat als seus serveis d’orientació a l’alumnat.

Com dèiem, aquests tests són una ajuda per als que busquen com saber què estudiar, amb la vista posada en l’activitat professional que desitja desenvolupar en el futur. No obstant això, també és útil per a determinar la modalitat més adequada d’estudi amb la qual aconseguir aquesta capacitació professional.

En concret, quan el test es realitza en el cicle d’Educació Secundària, és útil per valorar què és més adequat: fer una carrera universitària o un cicle formatiu de grau mitjà o superior, com els que impartim a Linkia FP. I si el test es realitza quan l’alumne està acabant el seu cicle d’FP, pot ser útil per saber si li convé continuar amb una formació universitària o bé concentrar tots els esforços a buscar ja la feina més adient.

Com dur a terme un test vocacional

Com descobriràs si fas una ràpida recerca a Internet, hi ha nombrosos tests vocacionals en línia. Es tracta de qüestionaris de resposta tancada, programats per extreure determinats resultats sobre la base de la combinació de regles automàtiques. La seva veritable fiabilitat depèn de molts factors i només convé centrar-se en aquells elaborats per professionals del món de l’educació o fins i tot de la psicologia.

Més recomanables són, en general, els tests vocacionals oberts i personalitzats que et pot proporcionar un orientador professional. Cal recordar que la gran majoria de centres educatius, especialment en el cicle d‘Educació Secundària, compten amb un departament d’Orientació. Les seves funcions són molt àmplies: des de l’atenció a la diversitat al tractament de conflictes de diferent índole.

Però una de les seves funcions més importants és, sens dubte, l’orientació acadèmica, per ajudar a l’alumne en la qüestió de com saber què estudiar. A més, aquest departament d’orientació es manté en els centres de formació professional i en les universitats, en aquest cas més enfocat al proper món laboral.

L’avantatge dels tests vocacionals que fan els orientadors és que, amb el seu mètode personalitzat, es pot extreure més informació sobre l’alumne i, per tant, moltes més conclusions. Per això, poden contenir preguntes obertes que no es responen amb un sí o un no, o exclusivament amb A, B o C. Si l’alumne s’explica de manera més lliure, aportarà matisos que poden donar pistes clau sobre la seva veritable vocació.

De tot això també ens ocupem en un altre post que gira al voltant de la pregunta: “¿com saber a què em vull dedicar?“. I precisament per la importància que té l’orientació en la formació professional, Linkia FP disposa d’un departament en la matèria, amb professionals que poden oferir tutories individuals i assessorament pedagògic.

Què es pregunta en un test vocacional?

Probablement tindràs curiositat sobre les preguntes d’aquests tests vocacionals i, especialment, sobre els resultats que poden llançar sobre les teves respostes. En realitat, cada qüestionari és diferent: uns es poden completar en uns 10 minuts, mentre que altres són més extensos, amb un temps estimat d’emplenament per sobre dels 30 minuts.

Però en general, es pot dir que el contingut dels tests vocacionals s’ocupa de tres grans esferes:

  • Preguntes generals sobre la situació actual de l’alumne i les seves expectatives en el curt termini: són preguntes que tenen a veure, per exemple, amb la disponibilitat de l’alumne per desplaçar-se a altres ciutats a estudiar o la seva preferència per desenvolupar la seva formació a distància. També poden centrar-se en la disponibilitat horària o en les obligacions familiars i laborals que té.
  • Preguntes específiques sobre els interessos de l’alumne: aquestes són les preguntes més relacionades amb la vocació en si i que molts joves encara no han descobert. En elles es pot indagar sobre temes tan variats com els animals, la salut, la natura, la informàtica o l’esport.
  • Preguntes relacionades amb habilitats o mancances concretes: encara que aquests tests tenen com a principal objectiu descobrir la vocació de cada persona, ho fan des d’un punt de vista realista. I aquestes preguntes tenen com a missió fer que l’alumne ‘mantingui els peus a terra’. Això és així perquè, de vegades, els interessos i les aficions de qui respon no sempre es corresponen amb les seves veritables capacitats. Per exemple: ¿pot un aficionat als viatges convertir-se en guia turístic si té pànic a parlar en públic? Probablement, no. ¿I pot una persona que adora els nens dedicar-se a l’Educació Infantil si no té paciència? Probablement, tampoc.

En qualsevol cas, cal reconèixer que els tests vocacionals no són infal·libles: ni els realitzats de manera oberta i personalitzada pels orientadors de centre ni, molt menys, els tancats i automàtics que circulen per Internet. Especialment quan es qui respon és jove i està en ple procés de madurar. Per això, sempre és recomanable mantenir una certa prudència sobre els resultats i una actitud oberta a rectificacions.

  • Home
  • Blog
  • Test vocacional. Saps el que és?

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK