Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Què és UX i UI? En què es diferencien?

Què és UX i UI? En què es diferencien?

que es ux i ui

Si ets un apassionat de el món de la informàtica i, en concret, el que més t’agrada és el desenvolupament d’aplicacions informàtiques, segur que alguna vegada has parlat amb una altra persona en sigles. I és molt probable que hagis tingut alguna que una altra conversa sobre la gran “UX” d’un producte o la pobra “UI” d’un lloc web. ¿Es tracta d’un idioma secret? No, encara que és clar que aquells que han cursat un grau superior de Desenvolupament d’Aplicacions Web a distància saben bé de què es tracta.

Ara bé, UX i UI no fan al·lusió al mateix i és una cosa que s’aprèn durant el cicle formatiu a distància. Mentre el primer fa referència a el disseny d’experiència d’usuari, el segon fa referència a el disseny d’interfície d’usuari. No obstant això, tots dos elements són crucials per a un producte i treballen en estreta col·laboració.

Disseny d’experiència vs disseny d’interfície

Però malgrat la seva relació professional, els rols en si són força diferents, referint-se a parts molt diferenciades de l’procés i la disciplina de disseny. “UX Design” és un camp més analític i tècnic, mentre que “UI Design” està més a prop del que anomenem disseny gràfic, tot i que les responsabilitats són una mica més complexes.

Per entendre la diferència entre UX i UI podem imaginar-nos el cos humà. En aquest cas, els ossos representen el codi que li dóna estructura a el cos, mentre que els òrgans representen el disseny UX, o el que és el mateix, el que mesura i optimitza tot per donar suport a les funcions de la vida. Aquí el disseny de la interfície d’usuari representaria la cosmètica de el cos: la seva presentació, els seus sentits i reaccions.

Termes confusos

User Experience (UX) i User Interface (UI) són alguns dels termes més confusos i mal utilitzats en el camp de la informàtica. Una interfície d’usuari sense UX és com un pintor colpejant pintura sobre llenç sense pensar-; mentre que UX sense UI és com el marc d’una escultura sense paper maixé. Una gran experiència de producte comença amb UX seguit d’UI. Tots dos són essencials per a l’èxit del producte.

El disseny de l’experiència de l’usuari (UX) és el procés de millorar la satisfacció i lleialtat de client a l’millorar la usabilitat, la facilitat d’ús i el plaer brindat en la interacció entre el client i el producte.

Certa confusió en la definició de el terme en si s’ha de la seva joventut. A Don Norman, científic cognitiu i cofundador de Nielsen Norman Group Design Consultancy, se li atribueix la invenció de el terme a fins de la dècada de 1990 i declara que “l’experiència de l’usuari abasta tots els aspectes de la interacció de l’usuari final amb l’empresa , els seus serveis i els seus productes “.

Això implica que, independentment del seu mitjà, UX Design abasta totes i cadascuna de les interaccions entre un client potencial o actiu i una empresa. Com a procés científic, podria aplicar-se a qualsevol cosa; fanals, automòbils, prestatgeries Ikea, etc. No obstant això, tot i ser un terme científic, el seu ús des de l’inici ha estat gairebé per complet dins dels camps digitals; una raó discutible d’això és que la indústria va començar a explotar en el moment de la invenció de el terme. Una altra raó discutible és que era només una forma elegant de reformular una pràctica que ja ha existit durant centenars d’anys coneguda com “investigació de mercat”; i els dissenyadors adoren la fantasia.

Millora del procés

User Experience Design és el procés de desenvolupament i millora de la interacció de qualitat entre un usuari i totes les facetes d’una empresa. És, per tant, responsable de participar en el procés d’investigació, prova, desenvolupament, contingut i creació de prototips per provar resultats de qualitat. El disseny de l’experiència de l’usuari és, en teoria, una pràctica no digital (ciència cognitiva), però utilitzada i definida predominantment per les indústries digitals.

La lliçó que s’ha d’aprendre aquí és que, si t’interessa la sociologia, la ciència cognitiva, les persones i l’excel·lència dels productes, l’experiència de l’usuari és un bon lloc per estar; però si tens una major inclinació visual, pots dirigir la teva mirada cap al seu germà, el Disseny d’interfície d’usuari.

Complement a l’experiència d’usuari

Tot i ser un camp més antic i més practicat, la pregunta sobre què és el disseny de la interfície d’usuari és difícil de respondre, per la seva àmplia varietat d’interpretacions errònies. Si bé l’experiència de l’usuari és un conglomerat de tasques centrades en l’optimització d’un producte per a un ús efectiu i agradable, el disseny de la interfície d’usuari és el seu complement; l’aparença, la presentació i la interactivitat d’un producte. Però, a l’igual que UX, les indústries que empren els dissenyadors de UI ho confonen fàcilment i, sovint, en la mesura que diferents llocs de treball es refereixen a la professió com aspectes completament diferents.

Coneixeràs més a fons aquests termes i la seva diferència a l’estudiar una formació professional enfocada a el desenvolupament d’aplicacions web. I és que en aquest tipus de cicles aprendràs a mantenir i implementar aplicacions web, de manera que treballaràs de manera diària tant amb UX i UI. Quina millor manera d’aprendre de posar en pràctica el que s’ha estudiat.

  • Home
  • Blog
  • Què és UX i UI? En què es diferencien?

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK