Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Què és la investigació de mercat en el màrqueting

Què és la investigació de mercat en el màrqueting


 

En el món de l’màrqueting és habitual realitzar estudis per conèixer millor a el consumidor per així poder atreure amb un correcte enfocament dels productes o serveis de l’empresa. Això és precisament el que defineix una investigació de mercat en el màrqueting. Si t’apassiona el món de l’màrqueting tant com a nosaltres i et decantes per estudiar un cicle formatiu a distància en aquest sector, et caldrà conèixer millor què és la investigació de mercat. Segueix llegint, doncs això t’interessa!

Què és la investigació de mercat

La investigació de mercat és un procés sistemàtic de recopilació, anàlisi i interpretació d’informació sobre un mercat objectiu, consumidors, competidors i la indústria en general. Es tracta de la base de qualsevol empresa reeixida, i té diferents propòsits: des identificar un nou mercat fins a llançar un nou negoci.

Per a què serveix la investigació de mercat

La investigació de mercat ajuda als empresaris a prendre decisions ben meditades que tinguin en compte la ingent quantitat d’informació recopilada. D’aquesta manera, l’empresari pot deixar de banda les conjectures a l’hora de pensar en el client i canalitzar recursos en idees i projectes que tinguin el màxim potencial.

Raons per a realitzar estudis de mercat

En diferents etapes de la seva vida empresarial, les empreses duen a terme investigacions de mercat per diferents raons. Algunes d’elles te les detallem a continuació.

  • Viabilitat de l’negoci. Els estudis de mercat serveixen per determinar la viabilitat d’un nou negoci. Si la investigació de mercat indica que hi ha poca o cap demanda del producte o servei, és poc probable que el negoci tingui èxit.
  • Identificar i desenvolupar nous mercats potencials. Estar atent a les tendències de màrqueting i desenvolupar estratègies sobre com mantenir a l’avantguarda o adaptar-se a les condicions canviants de l’mercat és una altra de les raons per les quals la investigació de mercat és molt útil en qualsevol companyia.
  • Nous productes o serveis. Tindrà èxit el nou producte que anem a treure a el mercat? És habitual fer-se aquesta pregunta quan s’han invertit tants recursos en això. Provar la demanda de nous productes o característiques dels mateixos i el seu efecte en els clients és molt important.
  • Assegurar la col·locació òptima del producte: com, quan i on deu un producte ingressar a l’mercat. Això també es pot conèixer arran d’aquests estudis.
  • Millorar i innovar el negoci. Poder identificar problemes amb certs aspectes comercials, com el servei a client d’hora, pot ajudar a les empreses a superar les costoses interrupcions posteriors.
  • Impulsar l’èxit de les campanyes promocionals. A l’avaluar el sentiment de el client i comprendre la percepció de la seva marca, les empreses poden modelar millor les seves estratègies de marca i màrqueting.

Tipus de dades recopilades

D’altra banda, hi ha dos tipus de dades d’investigació de mercat: informació primària i informació secundària. La informació primària són dades de primera mà recopilades de fonts originals. L’empresa recopila les dades per ella mateixa o contracta a algú perquè ho faci. La conclusió és que a la fi la companyia controla el procés de l’A a la Z. Per la seva banda, la informació secundària és informació i dades que han estat recopilades per altres i estan disponibles públicament en línia o sense connexió. Aquests poden ser dades publicades en diaris, informes, revistes, etc., o informació disponible gratuïtament en línia. El desavantatge és que tots tenen accés a aquesta informació i l’empresa no ha tingut control sobre els mètodes de recopilació. Al seu torn, els tipus d’informació recopilats a través de fonts primàries i secundàries poden ser qualitatius o quantitatius. La informació qualitativa ajuda a la companyia a comprendre millor com se senten les persones sobre certs temes. Pots preguntar-los què pensen i com o per què prenen les decisions que fan. Les millors fonts per recopilar informació qualitativa inclouen entrevistes en profunditat, grups focals i observacions directes. La informació quantitativa és informació estadística i tendeix a ser més estructurada. Els qüestionaris i enquestes s’inclouen en aquest tipus d’informació.

La investigació primària, la millor

La investigació primària sol ser més costosa i lenta. Però és la millor manera d’obtenir la informació que l’empresa necessita. Les eines més populars són:

  • Enquestes a clients. Les enquestes realitzades per telèfon, en persona, en paper o utilitzant un programari d’enquestes en línia són molt informatives. És una llista de preguntes elaborades d’una manera que li brinda la millor informació possible sobre com se sent un client sobre el seu producte o servei, la seva marca i l’experiència que brinda. Pot ser tan ampli o específic com es desitgi.
  • Entrevistes en profunditat. Realitzades per telèfon o cara a cara, les entrevistes en profunditat brinden l’oportunitat de fer més preguntes de sondeig. També pots fer un seguiment amb un entrevistat quan sigui necessari per obtenir respostes satisfactòries.
  • Grups d’enfocament. Un grup focal és una sessió organitzada amb un grup de 6-8 persones que comparteixen algunes característiques comunes. Aquestes característiques inclouen edat, ubicació, hàbits de compra, etc. Hi participaran en una discussió d’un tema predefinit dirigit per un moderador. És un mètode costós però efectiu per obtenir comentaris sobre actualitzacions a major escala, característiques de productes o nous productes.
  • Observació. Implica veure o gravar vídeos com els consumidors interactuen amb un producte o servei en un entorn natural. Encara que és un mètode que consumeix molt de temps, té l’avantatge de proporcionar una investigació imparcial. Això es deu al fet que els consumidors no estan sota cap pressió i es comportaran naturalment.

I una vegada que ja saps què és la investigació de mercat i la seva utilitat en el món de l’màrqueting, t’has plantejat estudiar una formació professional a distància en màrqueting? Podem ajudar-te a aprendre sobre aquest i molts més conceptes.

  • Home
  • Blog
  • Què és la investigació de mercat en el màrqueting

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK