Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Les claus per saber què és la ciberseguretat

Les claus per saber què és la ciberseguretat

La majoria de les empreses modernes han incorporat solucions de seguretat cibernètica en les seves operacions diàries per augmentar l’eficiència. En general, les tasques administratives, comptables, de màrqueting, de comunicació i d’oficina a les empreses es realitzen en plataformes digitals. Aquest canvi té avantatges notables, que inclouen que és més ràpid, s’usen menys recursos en paper i la col·laboració entre els empleats és més efectiva. No obstant això, fer-ho tot a través del ordinador també té certs riscos de seguretat.

Si les empreses no tenen certs paràmetres de ciberseguretat, és probable que s’exposin a hackeos informàtics, el que es traduiria en pèrdua de dades crítics, compromís de continuïtat de l’negoci, despeses financeres i pèrdua de la confiança de client. L’augment de les amenaces a la xarxa comercial ha portat a una major demanda de professionals amb coneixements i habilitats de seguretat cibernètica. En aquest article t’expliquem totes les claus que has de conèixer per saber què és la ciberseguretat.

Què és la ciberseguretat

La ciberseguretat és l’estat o procés de protecció i recuperació de xarxes, dispositius i programes de qualsevol tipus de ciberatac. Què es pot fer per protegir les dades de qualsevol empresa davant atacs maliciosos ?, et preguntaràs. El fonamental és comptar amb un professional en la matèria. Avui dia hi ha cicles de Formació Professional a distància que preparen professionals per afrontar els reptes de seguretat cibernètica de companyies de diversa índole.

Els ciberatacs són un perill en evolució per a les organitzacions, els empleats i els consumidors. Poden estar dissenyats per accedir o destruir dades sensibles o extorsionar diners. De fet, poden destruir negocis i danyar la vida financera i personal, especialment si s’és víctima d’un robatori d’identitat.

Quina és la millor defensa? Un sistema de ciberseguretat forta té múltiples capes de protecció repartides en ordinadors, dispositius, xarxes i programes. Però un sistema de seguretat cibernètica fort no depèn únicament de la tecnologia de defensa cibernètica; també depèn del fet que les persones prenguin decisions intel·ligents de defensa cibernètica.

La ciberseguretat és important perquè ajuda a protegir els actius de dades d’una organització d’atacs digitals que podrien fer mal a l’organització o a les persones si es col·loquen en les mans equivocades. Els registres mèdics, governamentals, corporatius i financers contenen informació personal. Els incidents de seguretat poden conduir a pèrdues en termes de reputació, diners, robatori de dades, eliminació de dades i frau.

La ciberseguretat ajuda a prevenir violacions de dades, robatori d’identitat i atacs de ransomware, a més d’ajudar en la gestió de riscos. Quan una organització té un fort sentit de seguretat de la xarxa i un pla efectiu de resposta a incidents, està en millors condicions per prevenir i mitigar els atacs cibernètics. El procés de mantenir-se a el dia amb les noves tecnologies, les tendències de seguretat i la intel·ligència d’amenaces és un desafiament important.

Tipus d’atacs de ciberseguretat

  • Malware: una forma de programari maliciós en el qual qualsevol arxiu o programa pot usar-se per fer mal a un ordinador com cucs, virus informàtics, cavalls de Troia i spyware.
  • Ransomware: un tipus de malware que involucra a un atacant que bloqueja els arxius de sistema informàtic de la víctima, generalment a través de l’xifrat, i exigeix un pagament per desxifrar i desbloquejar.
  • Enginyeria social: un atac que es basa en la interacció humana per enganyar els usuaris perquè trenquin els procediments de seguretat per obtenir informació confidencial que generalment està protegida.
  • Phishing: una forma de frau en la qual s’envien correus electrònics falsificats que s’assemblen a correus electrònics de fonts fiables; però, la intenció d’aquests correus electrònics és robar dades confidencials, com targetes de crèdit o informació d’inici de sessió.

Claus per prevenir ciberatacs

Prevenció

La majoria de les amenaces cibernètiques es poden prevenir. Existeixen nombrosos informes sobre empreses, que han estat atacats per pirates informàtics i han perdut importants ingressos. Tot i que aquestes amenaces semblen complexes i sofisticades per a un ull inexpert, la majoria d’elles es poden prevenir establint les mesures de seguretat adequades.

Controlar el correu electrònic

La mala seguretat de l’correu electrònic planteja grans amenaces. Una de les principals causes de la baixa seguretat de l’empresa són els missatges de correu electrònic. Sovint, les persones malicioses envien correus electrònics de phishing, que intenten obtenir dades confidencials de la companyia mitjançant la instal·lació de malware a la xarxa o redirigint a dominis compromesos.

Ull amb el telèfon mòbil

Els telèfons mòbils poden causar violacions de seguretat. Cada vegada més empreses confien en dispositius mòbils com telèfons intel·ligents i tauletes per realitzar operacions fora de l’oficina. Si bé això és eficient, un dispositiu sense les mesures de protecció adequades pot veure compromès fàcilment per robatori o pirateria.

Els desafiaments de seguretat de l’anomenat ‘Internet of Things’ (IOT)

El futur de l’món dels negocis està a Internet de les coses (IOT), que busca interconnectar tots els recursos digitals. Aquesta integració millorarà l’eficiència, però es requerirà una gran experiència per a manejar les noves amenaces.

Utilitzar el xifrat de dades

La majoria de les empreses eviten el xifrat de les dades, cosa que no és recomanable. El xifrat és un concepte ben conegut que està dissenyat per evitar que persones externes llegeixin dades confidencials si accedeixen a ells. Malauradament, la majoria de les empreses estan a favor d’aquesta mesura de seguretat, però no l’han implementat en les seves organitzacions.

A nivell d’ocupabilitat, la demanda de professionals en aquest àmbit ha crescut de manera exponencial en els últims anys. Avui dia estudiar un cicle formatiu d’FP d’Informàtica i Comunicacions és una aposta segura de futur.

  • Home
  • Blog
  • Les claus per saber què és la ciberseguretat

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK