Solicita información

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

  • Actualitat
  • Quines són les especialitats en informàtica amb més sortida laboral?

Quines són les especialitats en informàtica amb més sortida laboral?


Algunes especialitats d’informàtica destaquen per la seva gran demanda a la societat actual. I la millor notícia per als que opten per aquest itinerari formatiu és que en el futur aquesta demanda no disminuirà. A canvi, la digitalització de l’economia i de la vida quotidiana és un procés imparable, així que tot fa indicar que aquests professionals mantindran la seva alta cotització en el mercat laboral.

El Top 7 d’especialitats en informàtica

A l’hora d’elaborar aquest particular Top 7 d’especialitats en informàtica amb major sortida laboral, ens fixem en dos tipus de professions. D’una banda, les que acumulen moltes ofertes de treball en les principals borses d’ocupació. De l’altra, les que són difícils de cobrir per l’escassetat d’aquest tipus de tècnics, el que comporta que aquests llocs quedin sovint vacants.

I per extreure aquestes dades, ens hem basat en diversos informes de consultores laborals de prestigi. Principalment, l’ Informe Infoempleo d’Adecco, però també al Digital Trust Survey 2021, elaborat per PwC.

1. Programador informàtic

Aquests tècnics es dediquen a l‘escriptura i supervisió de el codi d’un determinat programari, per garantir el correcte funcionament d’un equip informàtic o d’una xarxa. Per treballar com a tècnic programador es poden triar diferents opcions, de diferent nivell. La Formació Professional pot ser una bona porta d’entrada, per exemple amb el Grau Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma a distància, on s’imparteixen assignatures sobre programació en diferents llenguatges, com XML. A més, es pot continuar la formació amb graus i postgraus universitaris. En 2019, va acaparar el 5,60% de totes les ofertes laborals etiquetades amb la categoria de ‘tècnic’.

2. Tècnic de suport informàtic

Una altra de les especialitats informàtiques amb gran demanda a Espanya és el tècnic de suport. Aquest professional està molt enfocat en les tasques d’assistència, en totes les fases: des de la instal·lació al manteniment d’equips informàtics, passant per la resolució d’incidències i fins i tot formant a altres treballadors perquè puguin realitzar ells mateixos algunes d’aquestes tasques bàsiques. El seu perfil és fonamental en l’actualitat, ja que el bon funcionament de qualsevol empresa o organització depèn del comportament eficient dels seus equips informàtics. El Grau Superior en Sistemes Microinformàtics i Xarxes a distància és una de les vies formatives favorites per als que es volen dedicar a aquest ofici, que acapara 4,08% de les ofertes laborals a la categoria de ‘tècnic’.

3. Analista-Programador / a

Encara que comparteix algunes funcions amb el primer tècnic esmentat en aquesta llista, afegeix altres més, convertint-lo en un perfil professional molt especialitzat. Per tant, la seva formació també ha de ser robusta, amb una titulació informàtica (Grau en Enginyeria Informàtica, per exemple) i sovint amb un postgrau. La seva principal comesa és dissenyar i desenvolupar software específic, de manera que sovint també se li coneix com a desenvolupador informàtic. A més, s’encarrega de provar aquest programari, de tal manera que pugui satisfer les necessitats del client final, per exemple les tasques de producció d’una empresa de fabricació. El 2,54% de les ofertes laborals de tècnics anaven dirigits a aquest perfil.

4. Administrador / a de Sistemes i / o Xarxes

Comparteix funcions amb el tècnic de suport, encara que el perfil d’aquest tècnic és més ampli, ja que no està tan enfocat a la resolució d’incidències sinó més aviat en el disseny d’un ecosistema eficient per a tota l’empresa o organització. Per exemple, la gestió de comptes d’usuari, la supervisió de la seguretat dels equips a un nivell bàsic, el manteniment de les bases de dades, la gestió dels servidors de la xarxa, etc. La formació específica que requereix aquest lloc tan demandat (1,85% de les ofertes) és el Grau Superior d’Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa.

5. Consultor/a ERP 

Aquesta professió és una de les especialitats informàtiques més demandades per grans empreses, ja que el seu entorn de treball és aquest. Amb les sigles ERP es coneix al Sistema de Planificació de Recursos Empresarials, que és la pedra angular per al correcte funcionament d’una companyia. Amb ell es gestionen processos tan variats com la logística, l’estoc, els recursos humans o les vendes. No obstant això, del seu nom (consultor) es dedueix que l’ocupador no és l’empresa a la qual presta servei, sinó una altra agència o companyia externa, de manera que aquest professional pot gestionar una cartera de diversos clients. Alguns consultors ERP operen fins i tot com a professionals independents, experts en un programari ERP concret. Aquest perfil acaparava el 1,60% de les ofertes d’ocupació, que a més de la seva formació informàtica de base hauria de comptar amb una homologació específica del programari amb el qual treballa.

6. Data Analyst 

També anomenat analista de Big Data, les seves funcions són molt específiques i se centren en el processament de grans volums de dades, que sovint no estan estructurats per al seu maneig. Per tant, ha de ser un expert en bases de dades de diferent llenguatge, així com en programes estadístics especialitzats, com Python. De fet, un plus formatiu molt valorat és la certificació oficial per part de les companyies desenvolupadores d’aquests programes. El 1,19% de les ofertes laborals a la categoria de tècnic anaven dirigides a aquest perfil.

7. Tècnic en Ciberseguretat

L’última de les especialitats d’informàtica a la qual fem esment aquí no destaca pel seu gran volum d’ofertes. No obstant això, el vam incloure perquè hi ha una gran manca en ells. Parlem dels tècnics en Ciberseguretat. Així ho posa de manifest l’informe Digital Trust Survey 2021 de PwC, amb xifres molt eloqüents: a tot el món, hi haurà 3,5 milions de llocs sense cobrir, tot i que més de la meitat de les empreses augmentaran el seu pressupost en aquesta matèria, ja que es tracta d’una àrea absolutament fonamental per a qualsevol empresa. El Linkia FP, vam formar a grans especialistes gràcies al nostre Grau Superior en Ciberseguretat

Esperem que t’hagi interessat conèixer les especialitats en informàtica amb major sortida laboral. Et rebrem amb els braços oberts si decideixes especialitzar-te amb nosaltres. 🙂