Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Consells sobre primers auxilis per saber com actuar en cas d’emergència

Consells sobre primers auxilis per saber com actuar en cas d’emergència

Alguna vegada has volgut ajudar a algú en una situació d’emergència i no has sabut com actuar? No et preocupis. En aquest article t’ensenyarem alguns consells sobre primers auxilis per saber què fer en un moment determinat i quines són les tècniques que ens poden servir de gran ajuda per aconseguir-ho. Diàriament, ens trobem amb situacions inesperades en què volem i necessitem ajudar a una persona i no sabem com fer-ho: accidents de trànsit, crisis epilèptiques, lipotímies, caigudes amb ferides lleus, cremades, entre moltes altres. El primer que fem habitualment en aquests casos és inquietar-nos i intentar buscar ajuda de manera ràpida per fer alguna cosa al respecte. Però no sempre és tan senzill com sembla. De vegades, necessitem unes qüestions bàsiques i unes tècniques de primers auxilis per assistir a aquesta persona d’una manera adequada. En aquestes properes línies t’ho explicarem.

Què hem de tenir en compte en primers auxilis?

Una qüestió principal que hem de tenir en compte és que podem trobar-nos amb una situació d’emergència en qualsevol moment i en qualsevol lloc. Habitualment es viuen aquestes ocasions al carrer, a la llar, o en el mateix cercle proper pel qual estem acostumats a moure’ns. Si el que volem és tenir els coneixements bàsics per saber com ajudar en aquests casos, hem de ser conscients que hi ha certes tècniques de primers auxilis que ens poden servir de gran ajuda per assistir a una persona en un moment determinat i fins i tot arribar a salvar- la vida si la circumstància és de màxima gravetat.

Hi ha tres procediments específics que són essencials per dur a terme els primers auxilis d’una manera correcta i adequada.

1. Comprovar l’estat de la persona

Independentment de l’esdeveniment amb el qual ens trobem, és imprescindible en primers auxilis saber com es troba la persona. Sigui un cas o un altre, hem d’actuar de manera ràpida, però sempre tenint en compte el seu estat. Preguntar què li passa, què li ha passat, com es troba, què necessita, en què se li pot ajudar. Però en tot moment, mantenint la calma, evitant les aglomeracions i no atabalant a aquesta persona.

2. Trucar als serveis d’emergència

En cas de ser una situació greu, com per exemple un accident de trànsit, un cop comprovem com es troba la persona, automàticament despenjarem el telèfon per demanar ajuda professional dels serveis d’emergència i que acudeixin el més ràpid possible al lloc dels fets. És important que tinguem en compte que, encara que nosaltres sapiguem les qüestions bàsiques de primers auxilis, en determinades circumstàncies són els serveis d’emergència els que han de resoldre el problema i els que atendran de la manera més adequada al pacient.

3. Atendre a la persona fins que vinguin els serveis mèdics

Aquí és on hem d’aplicar les nostres tècniques de primers auxilis. En tot moment no hem de fer alguna cosa que no sapiguem, ja que, si ho fem d’una manera incorrecta, això pot perjudicar greument a la persona que es troba ferida o en un mal estat. No obstant això, i depenent de les circumstàncies, podem ajudar en tot el que puguem fins que els serveis d’emergència vinguin a atendre el pacient.

Protocol d’actuació en primers auxilis

Per dedicar-nos a aquesta professió hem de tenir en compte quines són les qüestions bàsiques sobre primers auxilis per saber com hem d’actuar en cada moment. En aquest apartat, et deixarem uns consells bàsics per saber què fer en un protocol d’actuació i quines són les mesures que s’han de dur a terme per atendre la persona d’una manera adequada i correcta. És una obvietat que cada cas és diferent, una cosa que explicarem en el següent punt, però en aquest cas us mostrarem les diferents recomanacions generals de primers auxilis que es necessiten si en algun moment determinat ens trobem amb una situació d’emergència.

1. Actuar de manera ràpida

Quan veiem una situació de perill, hem d’acudir ràpidament a la persona per veure què ha passat i com es troba, cosa que ja hem desenvolupat en el punt de “Comprovar l’estat de la persona”. Això sí, hem de tenir clar que cal mantenir la calma, ja que, si ens posem nerviosos, a més de no saber com actuar en aquest moment, inquietarem al pacient o persona que hagi patit alguna qüestió i serà pitjor.

2. Evitarem les aglomeracions

És obvi que no hem de deixar de costat a una persona quan se la vegi en un estat de compromís. No obstant això, no hem d’atabalar-lo. Si aquesta persona se sent envoltada de moltes altres, això empitjorarà el seu estat, per la qual cosa hem de deixar-li el seu espai i deixar que una persona que sàpiga sobre primers auxilis estigui amb ella ajudant-la fins que assisteixin els serveis mèdics.

3. No moure a la persona

Depenent de les circumstàncies podrem atendre la persona d’una manera o altra, però sempre és recomanable no moure-la d’on es troba, llevat que sigui una cosa totalment imprescindible. En aquests casos hem de deixar que els serveis mèdics siguin qui l’assisteixin i únicament romandre amb ella fins que ells arribin.

4. No donar-li cap mena de menjar, beguda o medicines

Si ens trobem a una persona ferida al carrer o que ha patit un accident, no podem facilitar-li beguda, menjar i, ni de bon tros, un medicament. Això el que podria provocar en certes ocasions és el fet de dificultar algunes mesures com és el cas de la intubació.

5. No tocar les ferides

De la mateixa manera que no se li pot oferir cap mena de menjar o beguda per no entorpir una mesura mèdica, tampoc es poden tocar les ferides de la persona si són greus. El que pot passar en aquesta ocasió si ho fem és que s’infectin, per exemple, a causa de la brutícia que hi ha a la carretera.

6. Tranquil·litzar el ferit

Això és una cosa imprescindible en primers auxilis. Si una persona està intranquil·la pel succeït, no podem permetre que la situació empitjori. Hem de tranquil·litzar de la millor manera possible i atendre-la fins que acudeixin als serveis mèdics.

7. Mantenir al ferit calent

Quan una persona ha patit un accident, hem d’intentar que es mantingui en calor. Quan es produeix algun tipus de ferida, els nostres mecanismes d’autodefensa s’activen i poden provocar una baixada de calor corporal. Per aquesta raó, quan hi ha una pèrdua de sang per una ferida, el que hem de fer és mantenir la temperatura del cos.

Altres casos primers auxilis

Aquests exemples anteriors fan referència, la majoria, a un accident de trànsit. No obstant això, hem de tenir en compte que no sempre ens trobem amb aquesta situació. En altres moments ens trobem amb casos més lleus o simplement diferents. Per aquesta raó, també hem de saber com actuar perquè la persona que es troba ferida o en una situació de perill estigui ben atesa fins que vinguin els serveis d’emergència. A continuació, et mostrem altres casos primers auxilis perquè sàpigues quines són les mesures que s’han de prendre en cada un d’ells. Obre bé els ulls i atent a les següents línies!

  • Si la persona està patint un cas de lipotímia, la posarem cap per amunt amb les cames elevades, una posició que es diu en primers auxilis “posició de decúbit supí“. A més, hem d’afluixar-li la roba, no mullar-, i anar canviant-li de posició a poc a poc.
  • Si està patint una crisi epilèptica, en aquest cas posarem a la persona en una posició lateral, una posició que s’anomena en primers auxilis com “posició lateral de seguretat“. També retirarem els objectes que puguin ser molestos per a la persona, així com anar controlant-les seves constants vitals i, sobretot, evitant que es mossegui la llengua.
  • Si presenta ferides lleus, no es deu en cap cas fer-li alcohol, ni usar cotó, pomades o pols. Simplement taparem la ferida amb aigua oxigenada i aplicant-li un antisèptic.
  • Si la persona té una cremada, haurem de saber distingir entre els tres graus diferents que hi ha a primers auxilis. Un cop ho analitzem, refredarem la zona amb aigua durant uns 10-20 minuts aproximadament. Si cal, li traurem la roba que li estigui oprimint aquesta ferida i la cobrirem amb tela neta. En cap cas se li pot posar gel ni tampoc enlairarem la seva roba si està enganxada a la ferida.

És molt important que aquestes qüestions sobre primers auxilis les tinguem en compte si volem dedicar-nos a això. Hem de ser conscients que a la fi la persona que està ferida en un moment determinat és el nostre principal focus d’atenció i hem d’atendre-la en tot moment perquè la seva vida no corri perill i que millori el més ràpid possible. Els professionals que formen part dels serveis mèdics són els que hauran d’acudir al lloc dels fets a atendre a aquestes persones, però sempre caldrà una persona que sàpiga de primers auxilis perquè fins que arribi aquest moment, el pacient es trobi millor.

Esperem que aquest article sobre primers auxilis t’hagi servit. Per si no ho saps, en l’fp a distància impartim un Grau Mitjà d’Auxiliar d’Infermeria a distància en el qual tractem aquestes qüestions i moltes altres que resoldran els teus dubtes per a un futur laboral. Si vols aprendre més, no dubtis en informar-te i apuntar-te al nostre curs!

  • Home
  • Blog
  • Consells sobre primers auxilis per saber com actuar en cas d’emergència

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK