Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Coneixes els diferents tipus de comunicació? Te’ls expliquem

Coneixes els diferents tipus de comunicació? Te’ls expliquem

Vols repassar els teus coneixements bàsics de comunicació? En el nostre article d’avui, t’expliquem tot sobre els cinc tipus de comunicació que hi ha: verbal, no verbal, escrita, visual i auditiva. Sí, escoltar també és un tipus de comunicació! Una cosa que has de saber és que la comunicació es produeix entre l’emissor i el receptor, i també pot donar-se en grup. Encara que sovint es dona per descomptada, és una part essencial de l’ésser humà. Una cosa que comentarem més detalladament a continuació, on trobaràs tots els detalls sobre els cinc tipus de comunicació. Comencem!

Què és la comunicació?

La comunicació és simplement l’acte de transferir informació d’un lloc, persona o grup a un altre. Tota comunicació implica, almenys, un emissor, un missatge i un destinatari. Això per endavant pot semblar una cosa senzilla, però, en realitat, la comunicació és un tema molt complex.

La transmissió del missatge de l’emissor al receptor pot veure’s afectada per una enorme varietat de factors. Entre ells estan les nostres emocions, la situació cultural, el mitjà utilitzat per a comunicar-nos i fins i tot la nostra ubicació.

El paper de la comunicació

  • Varietat en la comunicació: Tria bé

Els éssers humans tenim la sort de gaudir d’una gran varietat de tipus de comunicació als quals recórrer. No obstant això, aquesta gran varietat implica la responsabilitat de triar bé el mètode.

Per exemple, la millor manera de presentar una sol·licitud d’ocupació és un missatge escrit com ara bé un correu electrònic dirigit al director de recursos humans i no un missatge verbal improvisat. De la mateixa manera, és possible que no vulguis donar males notícies de manera escrita a través d’un text, sinó més aviat de manera verbal i visual, on puguis transmetre el teu missatge d’una forma més delicada.

  • Comunicació interpersonal

Quan es parla de tipus de comunicació, normalment es fa referència a la comunicació interpersonal, en comptes de la intrapersonal. La diferència és molt simple. La comunicació interpersonal és la que es produeix entre persones o entre grups, mentre que la comunicació intrapersonal és la que es produeix dins de la pròpia ment.

Una forma comuna de comunicació interpersonal és la que es produeix entre un petit grup de persones. Els membres del grup solen estar cara a cara i participen en un diàleg entre ells, que pot ser dirigit, planificat o espontani. Mantenir una comunicació interpersonal oberta amb els altres ajuda a derrocar barreres i augmentar la comprensió. Això és una cosa important per a la comunicació intercultural, la comunicació en el lloc de treball i també per a les relacions personals.

Tipus de comunicació

Ara que ja sabem què és la comunicació, t’expliquem els cinc tipus de comunicació que has de conèixer. Aquests són la comunicació verbal, la comunicació no verbal, la comunicació escrita, la comunicació visual i l’escolta.

  1. Comunicació verbal:

La comunicació verbal engloba tota comunicació que utilitza paraules parlades, o paraules no verbalitzades, com en el cas del llenguatge de signes. És important saber com comunicar eficaçment les teves idees de manera verbal per a evitar malentesos i potenciar al màxim l’interès mentre parles. Per a això, has d’assegurar-te d’utilitzar el tipus de llenguatge adequat, parlar amb claredat, conèixer a la teva audiència, respondre de la millor manera i utilitzar un to apropiat en parlar.

  1. Comunicació no verbal

El que es digui és només la meitat de la batalla, la resta està en el que no es diu, és a dir, el to, les expressions facials, el llenguatge corporal, els moviments de les mans i el contacte visual. Quan t’adones del que fa la resta del teu cos mentre parles, pots fer correccions i, finalment, utilitzar tots els senyals no verbals adequades per a transmetre de la millor manera el que vols dir. Per a això, et recomanem el nostre article sobre la comunicació no verbal, en el qual et comptem tots els trucs per a millorar aquest tipus de comunicació i a ser un comunicador excel·lent: “L’art de la comunicació no verbal”.

  1. Comunicació escrita

La comunicació escrita és una comunicació verbal, però és molt diferent de la comunicació verbal oral. La comunicació escrita consisteix en qualsevol cosa que s’escrigui o mecanografiï, com a cartes, correus electrònics, notes, textos, cartells, fins i tot un missatge escrit en el cel! En el cas de la comunicació escrita, és important que coneguis a la teva audiència, el teu propòsit i, a més, mantinguis la coherència en tot el missatge escrit.

  1. Comunicació visual

La comunicació visual és un tipus de comunicació que potser desconeixies o no creies que fos un tipus. No obstant això, és fonamental i complementa a la perfecció als altres. La comunicació visual consisteix a transmetre informació, missatges i punts mitjançant representacions gràfiques o ajudes visuals.

Per exemple, la comunicació visual són presentacions que se secunden de diapositives, diagrames, dibuixos o il·lustracions. Emprant la comunicació visual al costat de la verbal, no verbal i l’escrita, pots fer que el missatge s’escolti i s’entengui molt millor.

  1. Escoltar

Escoltar és una part extremadament important de la comunicació i, si vols ser un o una gran comunicador/a, has de dominar l’art de l’escolta. Recorda que escoltar no significa només sentir o esperar educadament el teu torn per a parlar. Quan els altres parlen, cal practicar l’escolta activa, i concentrar-se en el que diu l’altra persona.

Per acabar

És primordial que coneguis i comprenguis tots els tipus de comunicació que existeixen per a així poder utilitzar-los amb eficàcia i convertir-te en un/a gran comunicador/a. Si has arribat fins aquí és perquè probablement ets un/a apassionat/a del món de la comunicació. Si és així, no deixis escapar el nostre Grau Superior de Màrqueting i Publicitat a distància i forma’t en un dels camps amb més oferta professional. T’esperem!

 

  • Home
  • Blog
  • Coneixes els diferents tipus de comunicació? Te’ls expliquem

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK