SOLICITA + INFORMACIÓN whatsapp
  • Actualitat
  • A què equival un grau superior? T’expliquem les teves opcions

A què equival un grau superior? T’expliquem les teves opcions


Segur que no és la primera ni la segona vegada que sents parlar dels graus superiors. És més que probable que quan sentis algú esmentar-los, pensis de manera instantània que es tracta de cicles de Formació Professional. Així és, però, què més saps sobre aquest tipus d’estudis? Coneixes les diferències entre un grau mitjà i un grau superior? I saps alguna cosa sobre les seves sortides professionals? T’agradaria saber també a què equival un grau superior? Doncs no perdis detall del qual en Linkia FP t’explicarem a continuació:

Coneix a què equival un Grau Superior

Quan estudies un grau superior de Formació Professional durant dos anys i aproves, reps un títol de tècnic superior. Es tracta d’un reconeixement oficial que et lliura un centre d’estudis qualificat i que té efectes acadèmics i professionals. Però, a què equival exactament el títol de tècnic superior? Si ho portem al sistema d’estudis tradicional, el títol de tècnic superior habilita per desenvolupar una professió i en l’àmbit educatiu equivaldria a alguna cosa més que Batxillerat. Totes aquestes equivalències es contemplen en una normativa oficial, per la qual cosa no necessitaràs expedir cap certificació des del Ministeri d’Educació i FP. De fet, són els reials decrets corresponents, els que al·ludeixen a l’FP els que fixen quins són els ensenyaments mínims que s’han d’establir en cada curs. A més, la normativa preveu, entre altres coses, les equivalències establertes entre diferents ensenyaments de plans extints de formació professional de sistema educatiu. Així, per exemple, hi ha títols com el d’Oficial Industrial, obtingut a través dels estudis d’Aprenentatge Industrial, que avui en dia disposa d’una equivalència genèrica i amb caràcter general, amb el títol de Tècnic Auxiliar. Per la seva banda, el títol de Mestre Industrial, que es podria aconseguir després del curs de Mestratge Industrial, té concedida una equivalència genèrica i amb caràcter general, amb el títol de tècnic especialista. Antigament l’FP era FP2 i el títol que es podia obtenir s’ha regulat perquè en l’actualitat tingui els mateixos efectes acadèmics i professionals que el títol de tècnic superior, que és el que, si estàs llegint això, vols estudiar.

1. Reconeixement oficial d’estudis

El primer que s’ha de tenir en compte quan et planteges l’equivalència d’un Grau Superior és que el títol que s’aconsegueix un cop finalitzada aquesta etapa educativa és oficial. Això què vol dir? Doncs que els estudis es reconeixen de manera oficial tant a l’administració pública com en qualsevol empresa privada.

2. Superior a Batxillerat

Per accedir a un grau superior has de, o bé haver superat prèviament un grau mitjà, o bé haver fet Batxillerat. De fet, l’equivalència seria més gran al Batxillerat, encara que sense arribar a complir tot el nivell universitari. Posem un exemple, hi ha professionals que, després de realitzar un grau superior, opten per seguir estudiant i cursar un grau universitari. Si és el teu cas i esculls després una carrera relacionada amb el títol de Formació Professional que has cursat, és molt probable que a la universitat et puguin convalidar algunes assignatures.

3. El grau superior equival a una diplomatura?

No, en cap cas el grau superior equival a una diplomatura. De fet, si classifiquem el grau superior en funció del nivell formatiu, estaria en una qualificació de nivell 3, que equival als estudis no universitaris, mentre que una diplomatura correspon a una qualificació de nivell 4, que ja correspon als estudis universitaris. En aquest punt és quan potser et preguntes pels requisits d’accés a aquest tipus de formació. Un dels requisits per a la prova d’accés al grau superior és tenir 18 anys i haver superat o bé el Batxillerat o estar en possessió d’un títol d’FP tècnic de la mateixa família professional a la qual vols accedir. Si no compleixes amb aquest últim requisit, hauràs de passar una prova d’accés per accedir als Cicles Formatius de Grau Superior corresponents a la modalitat en la qual has superat aquesta prova. Segur que abans de fer la prova ja tens clar quin grau superior estudiar per trobar feina. I és que quan superes l’examen oficial, podràs escollir el grau de la família professional que vulguis.

4. Equivalent a títols de tècnic superior a Europa

Un estudiant d’FP Superior ha de complir una càrrega lectiva de 120 crèdits ECTS del Sistema Europeu de Transferència i Acumulació de crèdits, obtinguts mitjançant un títol acadèmic de tècnic superior d’FP de Grau Superior. Aquests crèdits serien poc menys de la meitat dels crèdits que ha de completar un estudiant universitari. No obstant això, a través d’aquests crèdits ECTS es compliria un dels objectius establerts en la implantació de l’Espai Europeu d’Educació Superior, també conegut com EESS, a través del qual s’aconsegueix promoure la compatibilitat entre els diferents sistemes d’educació superior a Europa. Així que, un cop aclarit a què equival un grau superior, no perdis més temps i escull el grau superior a distància que més t’agradi. Hi ha cicles de tota mena, relacionats amb el turisme, amb el màrqueting, amb l’administració i direcció d’empreses, amb la informàtica, amb la branca sanitària … Sens dubte, el ventall de possibilitats és ben ampli, perquè puguis desenvolupar-te adequadament en l’àmbit professional.