Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Exemples de dinàmiques de grups i com destacar-hi

Exemples de dinàmiques de grups i com destacar-hi

El mercat laboral s’ha tornat cada vegada més competitiu. Tant, que és molt habitual que molts empresaris hagin oblidat la tradicional entrevista de treball i decideixin fer la selecció laboral amb un altre tipus de dinàmiques, com les dinàmiques de grup. Per descomptat, el currículum importa: valoraran experiència i estudis com un cicle superior d’FP a distància , però, ¿escullen sempre a el que millor ho faci o a el més preparat? Avui dia, ser el millor en el teu àmbit no és suficient per convertir-se en “el millor candidat”. El mercat laboral és un món cada vegada més competitiu, amb multitud de professionals qualificats i motivats disposats a destacar entre la multitud. Per tant, el nombre d’empreses que busquen les millors aptituds i actituds professionals dins dels entorns laborals està augmentant. I no hi ha res millor per discernir això d’incloure la dinàmica de grup en els processos de selecció.

Aprèn, comprèn, evoluciona

Les empreses són cada vegada més conscients de la importància de la feina en equip, l’augment de la productivitat associat a fomentar un bon ambient de treball, i saben que és fonamental tenir veritables líders entre els empleats, capaços de millorar la capacitat de treball dels seus companys. Com a professionals, l’aspiració natural de qualsevol empleat és aprendre, comprendre i evolucionar. És inherent als éssers humans buscar millores, ja sigui obtenint un ascens, millors condicions salarials o fent un salt professional notable. Per tant, el que aquesta transformació empresarial implica és la necessitat de desenvolupar, a més de totes aquelles capacitats relacionades amb el seu camp, altres habilitats professionals com el treball en equip, habilitats de lideratge o talent a l’innovar.

La solució: la dinàmica de grup

Totes les qualitats esmentades estan encarnades en una cosa tan simple i tan complex com una dinàmica de grup. Aquestes activitats permeten conèixer com es comunica el candidat, com treballa en equip o quin és el seu temperament en situacions estressants, a més d’establir diferents rols latents (líder, facilitador, fixador …) dins de el grup. A continuació hem fet una selecció d’algunes de les dinàmiques grupals més divertides, competitives i originals utilitzades per les grans empreses de tot el món.

Resoldre un problema

Hi ha una prova que segueix dominant les dinàmiques de grup: resoldre un estudi de cas. Aquesta activitat està directament relacionada amb les habilitats laborals, com l’empatia, la creativitat, l’anàlisi, el lideratge o la capacitat de resolució de problemes. En aquestes situacions, la dinàmica de grup estarà composta per tants participants com sigui necessari, d’acord amb els rols requerits per abordar el problema. Hi haurà límit de temps per resoldre el cas. La imaginació és el límit. L’equip s’ocuparà de la situació, revelant certes característiques dels seus membres: l’autoritari, el solitari, el creatiu, l’ajudant … Està relacionat el seu paper en l’equip amb el que s’ha mostrat al llarg de la dinàmica de grup? Aquesta és una forma d’aplicar les habilitats professionals a un problema. Un altre cas interessant i que se sol utilitzar és intercanviar els rols amb cada participant: un es converteix en la companyia, un altre en el client, un altre es converteix en el venedor … D’aquesta manera sorgeixen noves perspectives sobre qüestions que semblaven irresolubles.

Construir un pont

El propòsit d’aquesta dinàmica de grup és analitzar el paper de cada membre per assolir els objectius i resoldre qualsevol conflicte de grup que pugui sorgir. Per realitzar aquesta dinàmica, el grup es divideix en dos equips. Cada un d’ells haurà de construir mitjà pont. Els equips podran parlar entre ells, però no es veuran en absolut i tindran exactament els mateixos materials per a realitzar l’activitat. Un cop acabat el temps, els dos equips han confrontar idees. Si el pont està sòlidament construït, quin tipus d’obstacles es van detectar durant el procés de construcció i com els van resoldre? Si, per contra, no són capaços d’aconseguir l’objectiu final, la pregunta serà: ¿per què creus que no vas complir l’objectiu? En tots dos casos, és interessant fer a l’professional reflexionar sobre com van ser capaços de comunicar-se correctament simplement usant el llenguatge parlat. Finalment, com es va desenvolupar la dinàmica en cada equip? Com es van assignar els rols? ¿Hi va haver un líder únic o més d’un?

En un restaurant

En aquest cas, a més d’analitzar els rols assumits per cada participant, l’objectiu de la dinàmica de grup és monitoritzar si aquests rols varien o romanen inalterats. El grup està dividit en equips de 5-6 persones. Cada equip rebrà una endevinalla, i la resposta final ha de ser consensuada i recolzada, a el menys parcialment, per cada membre.

Gargots a cegues

Aquesta dinàmica de grup controla la forma en què cada membre de l’equip es comunica, brinda orientació i expressa les seves opinions. D’aquesta manera, és possible establir una línia de comunicació efectiva. El primer és dividir els participants en dos grups. Cada grup tindrà un cartró amb una casa delineada. Els participants hauran de completar els detalls de la casa amb els ulls embenats. Perquè això s’aconsegueixi, els membres restants de l’equip hauran de guiar al seu company.

Consells per superar una dinàmica de grup

Com superar amb èxit una dinàmica de grup? Entre els principals consells que has de seguir destaca el d’intentar exhibir habilitats i trets de lideratge mentre estàs en l’entrevista grupal. No interrompis als altres candidats ni estiguis en desacord amb ells, sinó que has de mostrar d’acord amb els elogis i fer aportacions interessants als seus comentaris, desenvolupant-los i, a la fi, mostrant la teva experiència. Sigues amable i comprensiu, a el temps que li mostres a l’empresa que ets el tipus de líder que necessiten. Hi ha milers de tècniques d’avaluació dins d’una dinàmica de grup. Només has de seguir un principi: tractar de destacar per les teves fortaleses, les teves millors capacitats i les teves habilitats professionals. D’aquesta manera atrauràs l’atenció de manera positiva. Un últim consell: la dinàmica de grup és una eina per passar una bona estona i créixer professionalment. Així que per sobre de tot et recomanem respectar altres opinions, consells i metodologies. Com diu el refrany, pots aprendre de tot!

  • Home
  • Blog
  • Exemples de dinàmiques de grups i com destacar-hi

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK