Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

10 consells per crear contrasenyes més segures

10 consells per crear contrasenyes més segures

10 consells per crear contrasenyes més segures

Tens tantes aplicacions informàtiques que ja no saps quina és la contrasenya de cadascuna? En aquest article et donarem alguns consells per crear contrasenyes noves i, sobretot, els millors trucs perquè mai descobreixin quines són. En els últims temps hem vist com els pirates informàtics s’han fet amos de dades personals i comptes bancaris, i, en part, aquesta incidència és la nostra responsabilitat. Quantes persones tenen com a contrasenyes les dates del seu naixement, de quan van començar amb les seves parelles, l’aniversari dels seus familiars …  o fins i tot el típic nombre d’1,2,3,4? Segur que una infinitat de gent. Doncs això ha de canviar. No només perquè poden saber què fem o amb qui parlem, sinó perquè poden arribar a accedir als nostres comptes bancaris i arruïnar-nos per complet. Així que et recomanem que llegeixis el següent article perquè et donarem 10 consells per crear contrasenyes més segures que et serviran per estar més tranquil.

Com s’aprofiten els pirates informàtics de les teves contrasenyes?

Cada vegada més, i gràcies a l’avanç tecnològic, les rutines diàries dels ciutadans giren al voltant de les aplicacions informàtiques i les xarxes socials, això és així. Treballem envoltats en un món en el qual tots els nostres actes es duen a terme a través dels mòbils, els ordinadors o les tauletes. Quin és el problema? Que tota la nostra vida està dins d’aquests dispositius. És cert que per a això hi ha un sistema que ens permet guardar totes les dades, tant personals com professionals, gràcies a codis de seguretat i contrasenyes. Però és just en aquest moment, quan els pirates informàtics, més ben coneguts com a hackers, es llancen amb tot el que saben.

Fa uns mesos vam veure a les notícies que s’havien denunciat milers de suplantacions de comptes de WhatsApp, amb l’única intenció de rebre un rescat econòmic si volíem recuperar-les. Per als hakers, això és una cosa molt senzilla i que realitzen en qüestió de dos moviments. Què hem de fer davant d’aquestes situacions? Ser més intel·ligents que ells i posar-los les coses més complicades.

Com protegir les teves contrasenyes?

És important tenir en compte que la seguretat de les contrasenyes davant d’aquests atacs informàtics és vital per a protegir-te. I per això estem aquí, per ajudar-te, no només a crear bones contrasenyes, sinó també perquè sàpigues com has de gestionar-les.

  1. Generar contrasenyes de 10 caràcters màxim

    Això és el primer que hem de saber. És aconsellable introduir un mínim de 8 dígits, però podem afegir fins a dos més, i no únicament apostant per les lletres, sinó combinant des de nombres fins a símbols. La qüestió és que les contrasenyes no siguin predictibles.

  2.  Combinar els caràcters

    És una opció que funciona molt bé. Si el que fem és introduir lletres i algun nombre, pot ser fàcil d’endevinar, però si combinem tant majúscules com minúscules, i fins i tot afegim algun símbol com una exclamació, un interrogant, o un coixinet, la cosa es posa més complicada.

  3. Evitar paraules del diccionari o dades personals

    Com hem comentat a la introducció, és molt fàcil caure en la temptació de posar dates clau o paraules pròpies. Per tant, és recomanable no utilitzar aquest tipus de contrasenyes que tinguin un significat personal, ja que tendeixen a ser menys segures.

  4. Utilitzar contrasenyes diferents

    Sembla més fàcil de recordar si col·loquem els mateixos dígits en les diferents aplicacions informàtiques, però amb això el que realment aconseguirem, és que jugui en contra nostra. Para’t a pensar un segon … Si arriba l’ocasió en la qual una persona aconsegueix esbrinar la contrasenya d’una aplicació, no tindrà accés a totes les dades de les altres? No crec que vulguis això.

  5. No apuntar-les enlloc

    Hem de ser conscients que en qualsevol moment es pot extraviar un document, perdre un paper, o qui sap …  que et robin el mòbil pel carrer i que puguin accedir al teu blog de notes. Això és una cosa que fem molts per no oblidar-nos de les contrasenyes que tenim, però és un greu error. El que hem de fer és utilitzar la nostra gran capacitat per memoritzar i quedar-nos amb elles gravades.

  6. No utilitzar la mateixa contrasenya que el teu nom d’usuari

    Aquest és un altre error que cometem molts i és una cosa que hem d’evitar. Pot semblar difícil pensar que algú provarà amb el nostre nom d’usuari, però no és així. És el primer, o de les primeres opcions que provaran. Així que, si tens com a contrasenya la mateixa denominació que el teu nom d’usuari, canvia-la ja.

  7. Canviar les contrasenyes si s’han fet alguna vegada públiques

    La primera impressió pot ser estranya, ho sabem. Però és possible que alguna combinació que tinguem a les contrasenyes, hagi sortit alguna vegada pública o sigui molt similar. Canvia-la immediatament. És una oportunitat que aprofitaran per provar si hi ha sort.

  8. No posar el teu número de matrícula

    Potser això és més difícil d’endevinar per un pirata informàtic, però no serà complicat per algú del teu entorn. Si hi ha alguna persona, la qual tingui alguna cosa en contra teva i que conegui quin és el teu cotxe, és possible que un dels seus intents per esbrinar les contrasenyes sigui amb la teva matrícula. Així que, ni pensar-ho.

  9. No utilitzar seqüències del teclat

    Aquesta opció la utilitza molta gent, encara que no ho sembli. Si no se’ls ocorre cap contrasenya, opten per posar alguns exemples com qwertyu o asdfghj, i no, no és bona idea.

  10. Canviar la contrasenya cada tres mesos

    Això pot ser un rotllo si has de canviar les contrasenyes de totes les aplicacions informàtiques sovint, però t’assegurem que ho agrairàs. Si la canvies constantment i algú esbrina les contrasenyes antigues, està clar que ja no li serà relativament útil.

Què posar com a contrasenyes?

Això és una cosa que ja depèn de cadascú. Nosaltres no podem entrar en la teva ment i dir-te la contrasenya perquè llavors ja la sabríem. Però el que sí que podem fer és donar-te algun consell, i és que pensis en recursos lingüístics.

  • Primer pensa en alguna frase que tu només sàpigues.
  • Després queda’t amb la primera lletra de cada paraula.
  • I si vols afegir alguna cosa més, col·loca números, lletres en majúscula o fins i tot algun símbol.

Una altra opció és combinar paraules diferents.

  • Pensa en dues paraules que t’agradin, encara que no tinguin un significat estrictament personal.
  • Crea la base de les dues paraules i combina-les amb majúscules o minúscules.
  • I si ho prefereixes, pots combinar les mateixes lletres, amb alguns dígits pel mig. Així serà més complicat d’esbrinar.

Esperem que t’hagi servit d’ajuda el nostre article. Si vols saber més consells o vols especialitzar-te en aquest àmbit, t’aconsellem el nostre Cicle Superior en Ciberseguretat, del àrea professional de fp informàtica

 

 

  • Home
  • Blog
  • 10 consells per crear contrasenyes més segures

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK