SOLICITA + INFORMACIÓN whatsapp
  • Actualitat
  • Com fer les pràctiques de FP si estic treballant

Com fer les pràctiques de FP si estic treballant

Una de les preguntes més comunes que hi ha entre els estudiants que compaginen els estudis amb la feina és com fer les pràctiques d’FP. La formació professional a distància, actualment, ha brindat l’oportunitat que els alumnes puguin estudiar des de qualsevol part de país i combinar aquests estudis amb la seva vida laboral i fins i tot personal. No obstant això, cal tenir present que l’fp a distància també compta amb un període de pràctiques a realitzar en una empresa relacionada amb el sector o àmbit que estiguis estudiant en aquest moment. És per això que el més habitual és que la persona que estigui treballant en una empresa aliena es pregunti com pot organitzar-se per acomplir les tres activitats alhora. Però no et preocupis, perquè tot és possible. En l’article d’avui t’explicarem en què consisteix aquest període de pràctiques, com es realitzen, i a més us mostrarem també com poder compaginar-ho amb una feina diferent. Som-hi! 

Quantes  hores es realitzen de pràctiques? 

El primer que hem de tenir en compte, és que, en les pràctiques de formació professional, per normativa, mentre s’estiguin cursant les assignatures, es poden realitzar fins a 20 hores setmanals. El més habitual és que es facin 4 hores diàries, però això depèn de cada empresa i de cada cas, ja que es pot efectuar d’una manera diferent si l’empresa ho permet, mentre es compleixi amb les hores setmanals establertes.

Hi ha la possibilitat que es puguin fer més o menys hores. Això sí, demanant una autorització tant a l’empresa, com a centre de formació professional adscrit. Si, per exemple, l’alumne vol realitzar dues hores diàries, perquè vol compaginar-ho amb l’altre treball, podrà fer-ho, però l’únic inconvenient és que el seu període de pràctiques finalitzarà més tard del normal. 

Una altra opció és que, si l’alumne no vol realitzar el període de pràctiques mentre que té altres assignatures, el que pot fer és esperar a acabar-les i realitzar-les posteriorment. Això què vol dir? Que l’estudiant, en aquest cas, un cop acabi les assignatures, podrà realitzar 8 hores diàries, que equivalen a 40 hores setmanals. 

Puc  realitzar les pràctiques a la meva empresa? 

Moltes persones es pregunten si poden aprofitar el fet que estiguin treballant en una empresa per realitzar el seu període de pràctiques a aquesta. La resposta és que sí, però amb una única condició: que no es poden executar en el mateix departament. Si per a tu és més còmode fer les pràctiques en la teva empresa, pots fer-ho sense problema. No obstant això, no podràs fer-ho ni en el mateix lloc, ni tampoc en el mateix sector. Per poder realitzar-les en la teva empresa, hauràs d’escollir un altre i treballar en dos àmbits diferents. 

Què és el que t’aconsellem per poder compaginar-ho tot? Rebaixar algunes hores a la teva empresa actual, per poder fer les pràctiques amb més comoditat i així poder compatibilitzar les tres coses de la millor manera possible. 

Tipus  de reducció d’hores 

En la formació professional trobem tres tipus diferents de reducció d’hores:  

  • La reducció del 25%. Aquest tipus de reducció és la més habitual entre els alumnes. Consisteix que has d’acreditar, sense importar el sector en el qual estiguis, el doble d’hores del que té el mòdul. Si en aquest cas, el mòdul posseeix 350 hores, hauràs d’acreditar 700. 
  • La reducció del 50%. Aquesta reducció és la que forma part del mateix sector que estàs estudiant, la qual depèn del nombre d’hores que es realitzin. Si el mòdul, per exemple, conté 300 hores, hauràs d’acreditar 150. A més, hauràs de lliurar la carta de l’empresa, d’acord has dut a terme una sèrie de funcions i haurà de ser segellada per aquesta. 
  • La reducció del 100%. En aquest cas, hauràs d’acreditar el mateix nombre d’hores que tingui el mòdul. Així mateix, es lliurarà la vida laboral i la carta de l’empresa amb les seves funcions. 

Un cop se sàpiga quin és el tipus de reducció que necessita l’alumne, és quan el centre passa a realitzar-te el conveni de pràctiques. Aquest conveni ha de ser signat pel mateix centre, per l’empresa i per l’alumne. Per tant, s’han de realitzar tres còpies i ser lliurades a aquests. En aquest conveni s’especificarà el lloc que ocupa l’estudiant; les activitats i les funcions que durà a terme, i quines seran les hores totals a realitzar durant el seu període. 

 

Com veus, és possible compaginar-ho tot, sempre que sigui còmode per a l’alumne i pugui fer-ho sense cap mena d’inconvenient. És important que l’estudiant gaudeixi del període de pràctiques que realitza i del seu procés i que no es vegi angoixat a l’hora d’haver de compatibilitzar-ho tot. Esperem que aquest article hagi resolt tots els teus dubtes i t’animis a estudiar un cicle formatiu a distància amb nosaltres. És la teva oportunitat!