Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Coneix els 12 Tipus d’Entrevista de Treball

Coneix els 12 Tipus d’Entrevista de Treball

A Linkia FP, ens enfoquem a brindar una formació altament orientada cap a la pràctica amb l’objectiu principal d’equipar als nostres estudiants per a una transició efectiva a l’entorn laboral. Un element fonamental en aquest procés és l’entrevista  laboral, i per aquesta raó, volem introduir-te als tipus d’entrevista de treball a les quals podries enfrontar-te. Si desitges obtenir més consells sobre com abordar amb èxit aquestes entrevistes, et convidem a llegir el nostre blog: 8 Consells per a la teva entrevista de treball online.

Què és una entrevista de treball?

Segur que has sentit parlar de les entrevistes de treball. És aquesta trobada cara a cara entre tu i un representant de l’empresa que pot canviar el rumb de la teva carrera. Durant aquest moment crucial del procés de selecció de personal, s’avaluen les teves habilitats, experiència i personalitat per a veure si ets la peça que falta en el seu trencaclosques.

Però, espera. No és només una revisió del teu curriculum vitae. Va més enllà d’això. És una oportunitat per a mostrar com encaixes en la cultura de l’empresa i com pots contribuir a l’èxit de l’equip. En poques paraules, és el teu moment per a brillar i demostrar per què ets el candidat ideal.

A continuació, t’oferirem exemples pràctics d’entrevistes laborals que et prepararan de manera efectiva per a aquest emocionant procés. Amb aquesta guia, augmentaràs les teves possibilitats d’èxit en la teva cerca d’ocupació. Així mateix, et recomanem completar la lectura amb el següent post: Linkia FP t’ajuda a preparar una entrevista de treball. Comencem!

Exemples d’entrevistes de treball

Per a classificar els diferents tipus d’entrevistes de treball, hem considerat criteris emprats pels departaments de Recursos Humans i també hem consultat les opinions de professionals en psicologia laboral. Però també ens hem fixat en el que diuen els professionals del món de la psicologia, perquè aquest és un dels factors determinants per a afrontar amb garanties aquest moment. Si desitges obtenir una guia més detallada sobre com tenir èxit en una entrevista de treball, et recomanem consultar el nostre post com superar una entrevista de treball amb èxit.

Conèixer els tipus d’entrevista laboral és fonamental per a una preparació efectiva, independentment de si coneixes per endavant el tipus d’entrevista o t’enfrontes al desconegut. Així que assegura’t de prendre nota d’aquesta informació valuosa!

Entrevista segons el format

En aquest cas, es tracta d’una classificació bàsica que no hauria de resultar determinant per al resultat final, però que convé conèixer.

  1. Entrevista presencial

Aquesta és l’entrevista de treball més tradicional: l’entrevista presencial. En aquesta mena d’entrevista, el candidat es trasllada físicament a un lloc específic, que sol ser la seu de l’empresa, per a dur a terme el procés de selecció. És l’escenari clàssic que sovint visualitzem quan pensem en una entrevista de treball.

L’entrevista presencial ofereix una oportunitat única perquè tant l’ocupador com el candidat es coneguin en persona. Durant aquesta trobada, es poden avaluar no sols les respostes del candidat, sinó també el seu llenguatge corporal, la seva capacitat de comunicació i el seu nivell de confiança. Aquests aspectes solen ser crucials per a la presa de decisions.

Si bé l’entrevista presencial continua sent un estàndard en la majoria dels processos de selecció, és important tenir en compte que, en l’era digital, també existeixen altres formats, com les entrevistes per videoconferència. Aquests avanços tecnològics han ampliat les possibilitats i han permès que les entrevistes presencials es realitzin de manera més flexible.

Amb això en ment, és essencial estar preparat per a l’entrevista presencial, ja que pot ser un pas crucial per a assegurar la teva pròxima oportunitat laboral. Assegura’t de conèixer els consells i les millors pràctiques relacionades amb aquesta mena d’entrevista de treball, i estaràs un pas més prop del teu objectiu professional!

2. Entrevista a distància

Continuant amb la nostra exploració dels tipus d’entrevistes de treball, arribem a l’entrevista a distància, una modalitat que s’ha tornat cada vegada més rellevant en el món laboral modern. Abans d’endinsar-nos en els detalls, és important destacar que aquesta modalitat s’ha popularitzat encara més en els últims anys a causa de la creixent adopció del treball remot i la necessitat d’adaptar-se a situacions canviants.

Fins fa relativament poc, el format alternatiu més comú per a les entrevistes a distància era la trucada telefònica. No obstant això, en l’actualitat, la preferència recau en la videotrucada, ja que pràcticament tothom té accés als mitjans tècnics necessaris per a dur-la a terme. A més, a diferència de la trucada telefònica convencional, la videtrucada permet un contacte visual complet amb el candidat.

L’entrevista per videotrucada ofereix múltiples avantatges. No sols proporciona la comoditat de no haver de desplaçar-se físicament, sinó que també permet a l’entrevistador i al candidat observar-se mútuament, la qual cosa facilita la comunicació i l’avaluació d’aspectes com les reaccions facials i el llenguatge corporal.

Entrevistes laborals segons els participants

Aquesta tipologia sí que és més determinant quant a la dinàmica de l’entrevista, per la qual cosa convé tenir molt presentis les quatre opcions que poden existir.

1. Entrevista individual

És la més habitual, perquè permet a l’entrevistador centrar-se per complet en el candidat. A més, l’empresa pot així mobilitzar els mínims recursos humans possibles, és a dir, una única persona.

2. Entrevista en panell

És aquella en la qual un candidat s‘enfronta a les preguntes de diversos entrevistadors. Això permet a l’empresa conèixer les capacitats del candidat des de diferents punts de vista o diferents àrees tècniques. Pot ser presencial, però gràcies al boom de les videoconferències grupals, també pot ser a distància.

3. Entrevista en grup

En aquest cas, un entrevistador (o varis), realitzen una mateixa sessió amb diversos candidats alhora. Té l’inconvenient que es dedica menys temps a cada candidat, per la qual cosa hauràs d’aprofitar al màxim el teu escàs temps de paraula. I a més, no has de deixar-te influenciar ni posar-te nerviós per la desimboltura dels altres candidats.

4. Entrevista les encadenades

Manté una certa similitud a l’entrevista en panell, perquè el candidat és tractat per diversos entrevistadors, però en aquest cas en diferents moments. Per a les empreses pot ser interessant de cara a establir filtres o corts, de manera que només arriben fins al final de la cadena els candidats que veritablement donen amb el perfil.

Entrevistes de treball segons l’estructura

L’estructura d’una entrevista de treball no sempre és familiar per als candidats, però conèixer les diferents opcions pot ser fonamental per a la teva preparació. Existeixen tres enfocaments principals en les entrevistes de treball que val la pena explorar.

1. Entrevista estructurada

S’empra la mateixa estructura per a tots els candidats. Per a l’empresa és útil en processos selectius massius i en llocs de menor qualificació, que es renoven contínuament.

2. Entrevista no estructurada

En una entrevista estructurada, se segueix una estructura uniforme per a tots els candidats. Aquest enfocament és especialment útil en processos de selecció massiva o en llocs de menor qualificació que es renoven amb freqüència. Aquí, els entrevistadors fan preguntes predeterminades i avaluen les respostes de manera coherent per a prendre decisions objectives.

3. Entrevista mixta

L’entrevista no estructurada, en canvi, segueix un camí més lliure. En aquest format, el desenvolupament de l’entrevista es guia per la direcció que considera més apropiada l’entrevistador. En general, s’utilitza quan es busca explorar les les “soft skills“, o competències intangibles dels candidats, com la creativitat i la capacitat d’adaptació. En aquest cas, les preguntes poden variar àmpliament d’un candidat a un altre, la qual cosa permet una avaluació més holística de les habilitats i personalitat.

Entendre aquestes dues estructures és essencial per a estar preparat per a diferents enfocaments d’entrevistes de treball. L’elecció de l’estructura dependrà de l’empresa i el tipus de posició que estiguin avaluant. En conèixer aquestes opcions, estaràs millor preparat per a respondre amb confiança, sense importar l’estil d’entrevista que trobis en la teva cerca laboral. Continua explorant per a estar un pas endavant en el teu pròxim procés de selecció!

Tipus d’entrevistes segons l’objectiu

Parlem d’una faceta intrigant de les entrevistes de treball: el seu objectiu. Si bé totes tenen en comú la cerca del candidat ideal, algunes s’enfoquen de manera especial en aspectes particulars.

1. Entrevista de competències

L’entrevista de competències, també coneguda com a ‘entrevista facilitadora’, té com a objectiu principal crear l’entorn ideal perquè els candidats mostrin les seves habilitats de manera destacada. Aquest enfocament és especialment útil en llocs tècnics on l’empresa busca perfils amb habilitats o coneixements específics. Aquí, l’entrevistador no desitja ocultar el que cerca; al contrari, cerca que els candidats destaquin en àrees clau. A vegades, es poden complementar amb la realització de proves o tests per a avaluar les capacitats dels candidats.

2. Entrevista de tensió

En aquest cas, l’entrevista de tensió és tot el contrari a l’anterior. L’entrevistador busca posar al candidat en situacions desafiadores per a avaluar la seva capacitat de reacció. Aquest enfocament sol ser rellevant per a llocs de responsabilitat, on la presa de decisions sota pressió és essencial. L’entrevista de tensió sol ser de tipus ‘no estructurada’, cosa que significa que no segueix un guió predeterminat.

3. Entrevista de creativitat

L’entrevista de creativitat es centra en explorar el costat més innovador i imaginatiu dels candidats. És particularment útil en rols relacionats amb l‘FP Màrqueting i Publicitat a distància, on la creativitat és un actiu valuós. També pot ser comú en processos de selecció dirigits a generacions més joves, com els millennials, o per a llocs de treball poc convencionals i de nova generació.

Recorda que aquests tipus d’entrevistes no són excloents entre si; poden aplicar-se juntament amb les estructures i formats prèviament esmentats. Tenir coneixement d’aquestes varietats et prepararà per a afrontar entrevistes de treball de manera més efectiva. Així que, mantingues aquestes opcions en ment per a estar llest per a qualsevol desafiament que t’ofereixi la teva cerca d’ocupació

Finalment, si vols aprofundir en com preparar una entrevista de treball, pots repassar els nostres consells per a superar la teva entrevista amb Recursos Humans, que t’ajudaran en la fase de preparació i també quan estiguis cara a cara amb l’entrevistador.

Si domines tot això i tens una formació adequada, cap d’aquests tipus d’entrevista de treball serà un problema per a aconseguir el lloc al qual aspires.

FAQS

Què és una entrevista de panell?

Una entrevista de panell és un tipus d’entrevista de treball en la qual el candidat es troba enfront d’un grup d’entrevistadors en lloc d’una sola persona. Aquesta dinàmica permet que diferents membres de l’equip de selecció avaluïn al candidat de manera simultània, la qual cosa pot agilitzar el procés d’avaluació.

Quins tipus de preguntes em poden fer en una entrevista?

En una entrevista de treball, poden fer-se una varietat de preguntes. Aquestes poden incloure preguntes sobre la teva experiència laboral, les teves habilitats, els teus assoliments anteriors i la teva adaptabilitat. També és comú que et facin preguntes situacionals o conductuals per a avaluar com t’enfrontaries a desafiaments específics en el treball.

Quins tipus d’entrevistes grupals existeixen?

Existeixen diversos tipus d’entrevistes grupals en el context d’entrevistes de treball. Alguns exemples inclouen panells d’entrevistadors que fan preguntes a un sol candidat, entrevistes en grup on múltiples candidats interactuen i exercicis de dinàmica grupal. Aquestes entrevistes avaluen diferents habilitats i característiques dels candidats.

Quina és la diferència entre entrevista de selecció i entrevista laboral?

L’entrevista de selecció és una part integral del procés de selecció de personal i s’utilitza per a avaluar als candidats en funció de les seves habilitats, experiència i encaix cultural amb l’empresa. D’altra banda, l’entrevista laboral és un terme més ampli que abasta totes les etapes d’entrevistes durant la cerca d’ocupació, que inclou l’entrevista de selecció. En resum, l’entrevista de selecció és una fase específica dins de l’entrevista laboral en la qual s’avaluen als candidats de manera més detallada.

 

 

  • Home
  • Blog
  • Coneix els 12 Tipus d’Entrevista de Treball

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK