Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Com funciona la Selectivitat: aprèn a preparar-te

Com funciona la Selectivitat: aprèn a preparar-te

Com funciona la Selectivitat: aprèn a preparar-te

Tens la selectivitat en ment i vols saber com funciona? En aquest post t’ho expliquem. I a més, et donem alguns consells sobre el que es pot considerar l’ ‘art’ d’organitzar-se per estudiar de cara a aquesta prova d’accés a la universitat.

Amb el terme de Selectivitat es coneix a l’examen previ d’accés a la universitat, encara que el seu nom és EBAU (Avaluació de Batxillerat per a l’Accés a la Universitat) en algunes comunitats i EvAU en altres (Avaluació d’Accés a la Universitat). Sigui quin sigui el terme que prefereixis, el que està clar és que es tracta d’un gran pas en la carrera de qualsevol estudiant. Potser el més important i transcendental, per la quantitat de matèria que abasta i el breu lapse de temps en què té lloc.

Però com dèiem en un anterior post sobre com accedir a la universitat, et recordem que els titulats en un Cicle Formatiu de Grau Superior podrien no necessitar fer aquesta prova, almenys si la cursa que es cursarà està relacionada i la nota obtinguda al finalitzar el cicle d’FP és suficient.

Com funciona la selectivitat?

En qualsevol cas, si has estudiat FP i necessites presentar-te per pujar nota, aquí t’expliquem com funciona la Selectivitat.

Repartiment de la nota

Amb caràcter general, la nota d’accés a la universitat té en compte el 60% de la nota del Batxillerat i 40% de la EBAU, al que cal sumar les ponderacions que cada universitat estableix per calcular la nota final.

Si tens pensat accedir des del teu cicle d’FP, heu de tenir en compte la següent fórmula:

NA = NMC + a x M1 + b x M2

L’anterior fórmula es pot explicar de la següent manera: la Nota d’Accés (NA) és igual a la Nota Mitjana del Cicle (NMC) més la Millor qualificació (M1) multiplicada pel primer factor de ponderació de la universitat (a) més la segona Millor qualificació (M2) multiplicada per l’altre factor de ponderació (b).

Proves obligatòries i voluntàries

La EBAU es divideix en proves obligatòries i voluntàries. Les obligatòries només les han de realitzar els alumnes que venen de Batxillerat i són Història d’Espanya, Primera Llengua Estrangera i Llengua Castellana i Literatura, així com l’assignatura troncal del seu batxillerat. En canvi, les proves voluntàries són les que han de fer tant els alumnes de Batxillerat com els titulats superiors en FP que desitgen pujar nota. En el cas de la branca de Ciències, són les assignatures de Física, Química, Dibuix Tècnic, Geologia i/o Biologia. En el cas d’Humanitats i Ciències Socials, són Història de la Filosofia, Economia de l’Empresa, Geografia, Grec i/o Història de l’Art. I en el d’Arts, són Cultura Audiovisual, Arts Escèniques i/o Disseny.

Dates

Si t’estàs preguntant com funciona la selectivitat, les dates en què es reparteixen els exàmens és una altra qüestió important. Depèn de cada comunitat, encara que solen repartir-se en quatre dies: els dos primers, per a les proves obligatòries, i els dos segons, per a les voluntàries. L’horari sol anar des de les 9.30 en què comença el primer examen fins a les 17.30 en què finalitza l’últim de la jornada.

T’expliquem com preparar-se per la Selectivitat

Ara que ja saps com funciona la selectivitat, et donem algunes pinzellades del que hem anomenat l’ ‘art’ d’organitzar-se per estudiar aquesta gran prova. Són quatre consells que et seran molt útils.

Fes una planificació ‘remota’ i una altra ‘pròxima’

Com pots imaginar, una correcta planificació és la regla número u a l’hora de preparar-se per a la Selectivitat. En aquesta planificació, hauries de tenir en compte dos horitzons: un remot i un altre pròxim. El ‘remot‘ és aquell que has d’abordar amb molt de temps d’antelació, per exemple un any o més. Et permetrà aprofundir en els temes i afermar conceptes. La preparació ‘propera‘ és la més propera a la data, en termes de setmanes i dies. Aquesta preparació ha de ser més esquemàtica, amb la intenció de posar en ordre les idees a força de paraules clau, noms i dates. I amb això, ‘estirar el fil’ i portar a la teva ment el que ja havies anat assimilant en la preparació ‘remota’. És a dir, a major proximitat de l’examen, major esquematisme.

Repartiment de temps de manera proporcional

Un aspecte clau en l’ ‘art’ d’organitzar-se per estudiar és distribuir el temps de manera proporcional als exàmens que tinguis. Per descomptat, hi haurà assignatures i temes que necessitis treballar més perquè et resultin més difícils, però no caiguis en l’error de concentrar tots els teus esforços en ella i descuidar altres que consideres més fàcils. Només podràs permetre’t el ‘luxe’ de dedicar molt de temps a una assignatura en detriment d’altres quan ja tinguis ben apreses aquestes altres.

Concentració i disciplina

Com acostumem a tractar en aquest blog de Linkia FP, la concentració i l’autodisciplina són fonamentals a l’hora de preparar-se per a la Selectivitat i per a qualsevol examen en general. Evita distraccions i utilitza eines que t’ajudin a això, com ja et vam explicar en aquest post sobre la millora del teu rendiment en l’estudi.

Fes exàmens a casa

Portar el temari ben preparat no és l’única clau de l’èxit per superar la Selectivitat. Hi ha altres que tenen a veure amb el moment de l’examen. I encara que els nervis faran acte de presència, res hauria de quedar a l’atzar. En aquest sentit, és aconsellable fer exàmens a casa amb la mateixa estructura que els de la prova. I si pot ser, reproduint les mateixes condicions, especialment la durada de realització de l’examen. D’aquesta manera, sabràs quant de temps has de fer servir en cada part, quines preguntes prefereixes respondre al començament, etc.

Si aconsegueixes tenir sota control aquests quatre punts, podràs dir que tens prou dominat l’ ‘art’ de organitzar-se per estudiar la Selectivitat. I recorda que l’èxit d’accedir a la universitat comença molt abans, en concret durant el teu cicle d’ FP, i per això et recomanem aplicar-te a fons en cada assignatura per portar la millor nota mitjana possible.

  • Home
  • Blog
  • Com funciona la Selectivitat: aprèn a preparar-te

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK