Tot el que cal saber sobre la creativitat
- Temps de lectura: 4 minuts
Està demostrat que la creativitat és, avui dia, una competència necessària, tant per al desenvolupament de nens, d’adults, com de la mateixa societat. De fet, sense creativitat i innovació no hauria estat possible arribar al que avui coneixem com a evolució.
Falsos mites sobre el pensament creatiu
Si ens remuntem anys enrere, en els primers estudis sobre aquesta matèria, la creativitat es considerava que era una qualitat que tenien només determinades persones amb capacitats excepcionals. Però, contràriament, els estudis més recents posen l’accent en què per arribar a tenir la capacitat de ser creatiu una de les parts més important són els mètodes que s’empren per educar en la creativitat. El concepte de creativitat es defineix com una qualitat filogenètica. Què vol dir això? Que es troba present en tots nosaltres. Això suposa que la nostra capacitat creativa està condicionada per dos elements clau en el nostre desenvolupament: la base biològica (a nivell intern de l’individu) i els condicionants ambientals i relacionals (a nivell extern).
Com educar en el pensament creatiu?
Tots podem contribuir a millorar les nostres capacitats entrenant en la curiositat. La creativitat pot ser estimulada en els diferents àmbits en què cada un de nosaltres interactua en la seva vida quotidiana. Per tant, l’hàbit d’aconseguir un pensament creatiu ha de ser perseguit tant per escoles, com famílies, com per un mateix. Cal destacar que l’expressió de la personalitat creativa sovint depèn del clima o l’entorn en el qual la persona resideix: família i escola, organitzacions i ciutats, etc. Les condicions particulars, socials i ambientals, poden influir positivament o negativament en l’adquisició d’un pensament creatiu. A més, m’agradaria afegir que és molt important per a una persona aprendre a adquirir un estil personal, una actitud creativa, així com una personalitat creativa. “L’educació hauria d’ajudar a tots a trobar la nostra intel·ligència i no limitar-se a encauzarnos cap al mateix tipus de talent”. Hem d’incentivar el no témer a l’error i confrontar al conformisme. Això és un dels molts trets que pretenem incentivar des del nostre Grau Superior de Màrqueting i Publicitat a distància.
Com començar a adoptar el procés creatiu?
A continuació, explicaré alguns hàbits que has de començar a incorporar perquè ser creatiu ja no depengui d’una inspiració divina sinó de tu mateix.
- Atreveix-te: ho hem dit en l’apartat anterior, és important que no li tinguis por a equivocar-te i que per molt descabellada que et sembli una idea siguis capaç de dir-la i desenvolupar-les. No hi ha bones ni males idees. Si no idees desenvolupades i poc desenvolupades.
- Envolta’t d’inspiració: L’entorn té una gran importància a l’hora d’obtenir una major capacitat de despuntar a nivell creatiu. Mirar pel·lícules, veure sèries, llegir, viatjar, parlar amb amics i un llarg etcètera. Farà que et xopis de creativitat i que comencis a sentir-te molt més còmode en aquesta disciplina.
- Mai té límits: Les persones tendim a posar-nos sempre els nostres propis límits. Posar-te límits, en el món creatiu és cavarte la teva pròpia tomba. Potència tot allò que et faci diferent perquè és el que més et va a ajudar en el teu procés creatiu.
- Un recurs per a aquells que siguin més tecnològics recomanem algunes apps com: Paper by Fifty Three , Pantone Studio , Brainsparker , Notegraphy i iBrainstorm . Et seran útils tant per desenvolupar les teves idees com a l’hora de dissenyar-les. Si vols que tractem el tema de les apps més a fons, déjanoslo en els comentaris.
La meva experiència
En el meu cas sempre m’ha interessat la pintura, però mai he tingut uns dots innats que anessin a indicar que era el nou Picasso. No obstant això, he posat els mitjans per desenvolupar-lo aquesta competència i perfeccionar-la. I, el dia d’avui, perquè segueixo sense ser el Picasso de segle XXI, però tinc molts més dots, capacitats i aptituds que fan que els meus dibuixos ja no semblin els típics dibuixos de nens petits que veiem penjats a les neveres. Aquest és l’exemple que demostra que significatiu pot arribar a ser l’entorn i el context que t’envolta. Per tant, entorns en què es generi i potenciï la creativitat, seran bàsics per ajudar a la manifestació d’ella. En el meu cas des de la meva escola mai es va potenciar una educació creativa o que pogués arribar a fomentar més aquestes aptituds. Linkia FP, en canvi, ha potenciat sempre una educació creativa, fins i tot a distància, que resulta ideal per als estudiants d’avui dia. Dona una ullada a tots els cicles formatius a distància dels quals disposem.