Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Què fa un dietista: les seves funcions principals

Què fa un dietista: les seves funcions principals

 

Sovint es confon el que fa un dietista i el que fa un nutricionista. I fins a cert punt és lògic, ja que són dues professions que van de la mà i que estan sota el paraigua dels mateixos col·legis professionals, on se solen emprar el terme de ‘dietistes-nutricionistes’. Anteriorment ja vam explicar quina és la diferència entre dietista i nutricionista, per la qual cosa pots visitar aquest article per aclarir tots dos conceptes, si ho necessites. En aquest post, en canvi, ens centrem en el fet que fa un dietista, és a dir, quines són les seves funcions.

Què fa un dietista? Funcions principals

A continuació enumerem les principals funcions del dietista, ja actuï en l’àmbit individual o en el col·lectiu. No necessàriament es donen totes aquestes funcions en un mateix professional, però el seu perfil pot abastar totes les que vam mostrar a continuació. Especialment si compten amb una sòlida formació, com és el cas de la nostra FP Superior de Dietètica Esportiva a distància i la nostra FP Superior de Dietètica Enfocament Ecològic.

1. Funció clínica, per a persones sanes o malaltes

Aquesta és una de les funcions més importants i conegudes del dietista. Un professional d’aquest tipus, a través dels seus coneixements en alimentació, actua directament sobre la salut de les persones sanes o malaltes. És a dir, posa en pràctica la dietoteràpia, que és un mitjà efectiu, saludable i fàcil de realitzar per prevenir o tractar determinades malalties. Per això, ocupa una part molt important dels nostres cicles formatius de grau superior: 390 hores de pla d’estudis.

2. Prevenció social per mitjà de la conscienciació

Una altra funció inclosa en la resposta a què fa el dietista és aportar els seus coneixements a la societat en general, mitjançant una tasca de prevenció en l’àmbit de salut pública. En aquest sentit, pot participar en polítiques alimentàries de diferents administracions, ajudant a elaborar campanyes de conscienciació o programes de seguiment sobre els hàbits alimentaris dels ciutadans. I també pot dedicar-se a la divulgació de manera autònoma, sempre des d’un enfocament de màxima responsabilitat.

3. Gestió de dietes en empreses i organitzacions

Són moltes les entitats, públiques i privades, que necessiten un dietista per definir tots els detalls dels seus menús. Per exemple, empreses de restauració o de càtering que tenen cura a fons el seu servei. O institucions que assumeixen directament l’alimentació de terceres persones, com escoles o residències amb cuina pròpia. En aquest apartat també inclouríem els dietistes que treballen per a clubs esportius, que s’encarregarien de configurar una proposta especial per maximitzar el rendiment dels seus atletes. En tots aquests casos, la col·laboració pot ser de manera externa (freelance) o com a professional de la mateixa plantilla, segons la mida de l’empresa o entitat.

4. Assessorament en la indústria alimentària

La funció d’assessorament del dietista no només es dona en l’última baula de la cadena (poc abans que les persones ingereixin els aliments), sinó també en les primeres fases del procés. És a dir, col·laborant amb les empreses de la indústria alimentària, cosa que també pot ser propi d’un nutricionista.

5. Docència per formar nous professionals

Entre les funcions del dietista també hi ha la docència, com sabem de primera mà en Linkia FP. Els professors que imparteixen les assignatures dels nostres cicles superiors són professionals de sector que han decidit transmetre els seus coneixements a futurs dietistes, ja que es tracta d’un ofici de caràcter tècnic que abasta molts aspectes relacionats amb la salut, com la microbiologia i la higiene alimentària. Els nostres plans d’estudis, per cert, també donen molta importància a aquestes matèries (180 hores lectives).

6. Investigación, la piedra angular de una sociedad más sana 

En aquest post sobre el qual fa un dietista, no ens podíem oblidar de la tasca investigadora de molts professionals. I aquesta és la peça clau per garantir una societat cada vegada més sana. Per això, resulta clau que aquests professionals participin en el disseny i desenvolupament d’estudis i assajos clínics sobre l’alimentació en la nostra societat.

Això és alguna cosa en el que, per sort, s’ha avançat molt en les últimes dècades, però no es pot baixar el ritme, ja que segueix havent-hi nombroses amenaces per a la salut que estan relacionades amb la dieta. Si temps enrere els problemes es derivaven de dietes pobres en quantitat i contingut energètic, ara podria dir-se que és el contrari: l’excés de sucres i greixos saturats posa en escac als ciutadans, especialment als nens, amb el risc que augmenti la incidència de malalties com la diabetis o l’obesitat mòrbida.

I què no fa un dietista?

Per entendre què fa un dietista també és útil conèixer que no fa, ja que sovint les seves funcions es confonen per la imatge distorsionada que es projecta d’ells en la nostra societat. En aquest sentit, el dietista:

 

  • No elabora ‘dietes miracle’ per aprimar amb fins estètics. El seu enfocament posarà sempre en primer pla la salut de les persones i no necessàriament estarà lligat a la pèrdua de pes.
  • No recomana píndoles màgiques que puguin exercir com a substitutes dels aliments. Els diagnòstics clínics complexos, que poden necessitar tractament farmacològic, han de ser realitzats per altres especialistes mèdics.
  • No dissenya dietes a mida sense abans conèixer adequadament a cada persona: els seus hàbits alimentaris previs, el seu estil de vida, el seu historial clínic, etc. Per tant, els anomenats ‘consultoris dietètics’ només poden ser gestionats per tècnics titulats que segueixen a ulls clucs els codis deontològics de la professió

Per tot això, les funcions d’un dietista són fonamentals en la nostra societat, i més encara en un món on l’estrès i el ritme frenètic ens porta a descuidar un aspecte tan important per a la salut com és l’alimentació.

  • Home
  • Blog
  • Què fa un dietista: les seves funcions principals

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK