La maniobra de Heimlich. Què fer en cas d’asfíxia?
- Temps de lectura: 5 minuts
Quantes vegades haurem vist a les pel·lícules la típica escena en la qual una persona està menjant en un restaurant i de sobte s’ennuega i ha de venir algú corrent a ajudar-lo? Segurament una infinitat de vegades. Però això, és una cosa que no únicament passa en les pel·lícules, sinó que passa cada dia a la vida real. A Espanya, al voltant de 2.000 persones moren cada any a causa d’ennuegament, concretament unes 6 persones al dia. És important destacar que moren més persones per això que en un accident de trànsit, i que actualment és la tercera causa de les morts no naturals. Però … Què hem de fer si ens trobem amb una situació així? Com hem d’actuar? En primers auxilis hi ha una tècnica amb l’objectiu de solucionar un moment d’asfíxia, i aquest es diu “la maniobra d’Heimlich“. No has sentit mai parlar d’ella? No et preocupis, perquè en l’article d’avui, t’explicarem què és aquesta tècnica i en què consisteix; et donarem algunes dades importants que has de tenir en compte, i, a més, t’explicarem pas a pas com has de fer aquesta maniobra correctament si et trobes en algun moment amb aquesta situació.
Què és la maniobra d’Heimlich?
La maniobra d’Heimlich és un procediment d’actuació de primers auxilis que s’utilitza amb l’objectiu de salvar una persona en cas d’asfíxia. Aquest succés es produeix normalment quan una persona té les vies respiratòries bloquejades a causa de l’obstrucció per un aliment. És una situació en què el referit subjecte no pot ni respirar, ni tossir i a més es queda sense parla.
Què produeix realitzar aquesta maniobra? En el moment en què nosaltres portem a terme la maniobra d’Heimlich, aconseguim obrir una línia de respiració, en la qual sortirà l’aire dels pulmons i es crearà una tos artificial a la qual automàticament la persona expulsarà l’aliment que estava bloquejant les seves vies.
I et preguntaràs … Què passa si no som experts i aquesta tècnica no funciona? La resposta és que el pacient en aquest moment pot arribar a perdre la consciència i fins i tot morir. És en aquest mateix instant quan, si veiem que no obtenim resultat realitzant aquest procediment, hem de cridar ràpidament a urgències per portar a la persona a l’hospital i que sigui atesa immediatament.
Dades importants sobre la maniobra d’Heimlich
A Espanya, al voltant de 2.300 persones a l’any moren per asfíxia. Actualment, és la tercera causa de les morts no naturals, i arriben a morir més persones per ennuegament que per accident de trànsit, aproximadament unes 6 al dia.
Si es dona una situació com la que hem comentat en l’apartat anterior, és important saber que si passen menys de 4 minuts abans que la persona expulsi l’aliment o objecte que obstrueixi les seves vies, no provocarà danys cerebrals. No obstant això, si el temps augmenta d’entre 4 a 10 minuts, aquest pot provocar danys severs i fins i tot la mort. Per aquesta raó, la velocitat de reacció és molt important i hem de saber com actuar per salvar aquesta persona de manera ràpida.
A continuació, en el següent apartat, explicarem com actuar si es dona aquest cas, i com s’ha de fer depenent de la situació i de la persona que ho estigui patint, ja que per a cadascuna d’elles hi ha diferents matisos. Atents!
Com realitzar la maniobra d’Heimlich?
Anteriorment, explicàvem en un article alguns consells bàsics sobre primers auxilis en algunes situacions determinades. Ara, explicarem com fer la maniobra d’Heimlich pas a pas si ens trobem amb aquesta situació.
En adults
- Envoltar els braços al voltant de la cintura
- Prémer el puny sobre del melic (sota de la caixa toràcica)
- Acompanyar el puny amb l’altra mà
- Realitzar de 6 a 10 compressions cap a dins i cap amunt.
En nens
- Fer 5 cops a l’esquena amb el taló de la mà
- Si no funciona, posar-te a la seva altura darrere d’ell i envoltar amb els braços
- Posar les mans a sobre de la boca de l’estómac (plexe solar)
- En aquest cas, no posar els punys, sinó posar les mans en forma de cullera
- Fer 5 compressions. Si no funciona, repetir el procediment de nou.
Una dada important a tenir en compte, és que, si en aquest procediment la persona perd la consciència, devem a trucar a emergències mentre realitzem la tècnica de reanimació pulmonar.
Com veus, és un procés important que hem de saber per si en algun moment determinat ens trobem amb aquesta situació i no sabem què fer o com actuar. Esperem que aquest article t’hagi servit de gran ajuda, i si vols saber més sobre primers auxilis, no dubtis a fer en Linkia FP nostre Grau Mitjà sobre Cures Auxiliars d’Infermeria. Dona-li una ullada i posa’t en contacte amb nosaltres per a qualsevol dubte! Anima’t!