Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Javascript

Javascript

Dins de la quantitat de llenguatges de programació que hi ha al món informàtic, dedicarem aquest article a Javascript. Els motius són diversos però segons la web d’Xakata, una de les web de referència en el món web, en el seu article “Llenguatges de programació, els que més agraden no són els més populars (ni els que donen més diners)” ens presenta Javascript com el llenguatge de programació més popular i el setè més estimat. Això ja de per si és motiu per dedicar el nostre temps.

Què és JavaScript?

Per contestar això podem anar a Wikipedia, que ho sap tot, i veure la seva definició : “Es defineix com orientat a objectes , basat en prototips , imperatiu , dèbilment tipat i dinàmic. S’utilitza principalment en la seva forma del costat del client (client-side) , implementat com a part d’un navegador web permetent millores en la interfície d’usuari i pàgines web dinàmiques encara que existeix una forma de JavaScript del costat del servidor (Server-side JavaScript o SSJS). “Com suposo que aquesta definició és bastant difícil d’entendre, vaig a centrar-me en diversos punts d’aquesta: en el llenguatge orientat a objectes, s’utilitza en el seu costat client, permet realitzar pàgines web dinàmiques. Un llenguatge orientat a objectes, és a dir, és un llenguatge en el qual a trossos de codi els associem una personalitat pròpia (classe). Imagineu que vull programar un joc de bàsquet. Crearé una classe anomenada jugador ja aquesta classe li donaré unes característiques: altura i pes, i unes accions: passar, saltar, córrer. Segons els valors que doni a aquestes característiques i accions, convertiré a aquesta classe en diversos objectes: base, aler, escorta o pivot. Si s’utilitza en el costat client, vol dir que nosaltres ho executem i veiem els resultats. I, finalment, en treballar en pàgines web i realitzar accions, fem que les webs no siguin simples pantalles estàtiques on veiem elements estàtics, sinó que podem fer que les pàgines web realitzin accions en funció d’on premem.

Per a què serveix javascript?

Per tenir clar el seu ús hem d’explicar el concepte client-servidor en el món web. Quan nosaltres vam crear una pàgina web, aquesta s’emmagatzema en un servidor web, la funció és que quan algú demana la pàgina enviar-li una còpia d’aquesta. La còpia de la pàgina està escrita en un llenguatge de programació anomenat HTML . Aquest codi només es pot llegir en el navegador del nostre ordinador. A aquest codi HTML li podem afegir una gran quantitat de llenguatges complementaris en funció del que volem aconseguir. La diferència entre aquests llenguatges és on s’executen. Per exemple, si un llenguatge s’executa en el navegador del nostre ordinador es diu que s’executa en el costat client: HTML, CSS i JavaScript. Si un llenguatge s’executa al servidor web s’executa en el costat servidor: PHP i SQL . Anem a centrar-nos en el costat client. Tenim una pàgina web escrita en HTML, que volem que tingui un format i disseny gràfic excepcional, per a això fem servir el CSS, i que disposi de botons dels quals prémer es realitzin accions i la web canviï, canvis en les imatges que estem veient … coses que si una altra persona aquesta navegant a la mateixa web, no les estaria veient ja que només s’estan produint en el meu navegador (costat client). Tot això és el que fa JavaScript.

Programació Javascript

Com qualsevol llenguatge de programació, utilitza les mateixes estructures que qualsevol llenguatge tradicional:

  • Es poden emmagatzemar valors dins de variables
  • Es poden introduir condicions que modifiquen els resultats en funció dels valors introduïts (estructura if)
  • Es poden realitzar repeticions d’accions (estructura for)
  • Es poden treballar amb classes (estructura class)

Als interessats a aprofundir en aquest llenguatge, sempre hi trobareu manuals, tutorials i cursos a Internet per aprendre el mateix, però els que em seguiu tant en els cursos introductoris com en els meus articles, sóc un apassionat de la gamificació, l’aprendre jugant, i abans de introduir-se al món de JavaScript és bo donar un cop d’ull a la següent web CodeCombat i jugar en un món de cavallers i orcs amb l’única arma de la teva codi en JavaScript. Després, ja us podeu endinsar en un curs com els que ofereix w3school on podeu aprendre d’una formar pràctica, amb exemples, simulacions i gratis.

Java vs Javascript

Segur que heu pensat alguna vegada que els dos llenguatges tenen alguna cosa a veure. És clar, si es diuen igual, JavaScript és una versió web de Java. Doncs no és així, són d’orígens diferents. JavaScript va ser desenvolupat per Brendan Eich per al navegador Netscape i originalment se li va donar el nom de Mocha, després va canviar a LiveScript i, finalment, va canviar a obtenir la seva denominació actual. Aquest últim canvi es va produir quan Netscape va introduir en el seu navegador la compatibilitat amb el llenguatge Java . Java és un llenguatge utilitzat en el costat servidor, amb una potència espectacular, orientat a objectes, i Netscape va voler indicar que JavaScript era un llenguatge com Java però que treballava a la part client. Però un no deriva de l’altre. JavaScript té la seva marca registrada i llicència en propietat, de manera que empreses com Microsoft van desenvolupar la seva pròpia versió. En aquest cas, en el Internet Explorer ens trobem amb JScript . Joaquin Antonio Erencia Navarro Assessor Informàtic LinkiaFP

Asesoramiento.informatico@linkia.interficie.com

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK