Diferències entre vegà i vegetarià: Quines són?
- Temps de lectura: 5 minuts
La diferència entre vegà i vegetarià és clara, encara que de vegades s’utilitzen ambdós termes de manera indistinta, cosa que és un error. Per això, en aquest post expliquem a fons què tenen en comú i, sobretot, què els fa diferents: la dieta, el mode de vida, etc.
Què tenen en comú un vegà i un vegetarià
Comencem pel que és bàsic: què tenen en comú una persona vegana i una vegetariana? Tant una com l’altra han pres la decisió de no menjar carn de cap animal, ja sigui per principis, per sabor, per raons relacionades amb la salut o qualsevol altre motiu. En parlar de carn de cap animal, incloem també els peixos i els mariscs, malgrat que hi hagi persones que es declarin vegetarianes i mengin aquest tipus d’aliments.
Quina diferència hi ha entre vegà i vegetarià
Pel que fa a la dieta, la diferència entre vegà i vegetarià rau en els anomenats “derivats”, és a dir, aliments que no són carn, però que procedeixen d’un animal. És el cas dels ous i els lactis, principalment.
Doncs bé: un vegetarià SÍ menja aliments derivats d’animals a la seva dieta, mentre que un vegà NO. No obstant això, convé recordar que hi ha diferents nivells de vegetarians, segons els derivats que admetin a la seva dieta:
- Ovovegetarià: admet ous en la seva alimentació, però no lactis
- Lactovegetarià: admet lactis en la seva alimentació, però no ous
- Apivegetarià: admet mel a la seva alimentació, però no la resta de derivats
A més d’aquestes pautes generals, en aquest post podeu resoldre alguns dubtes sobre les dietes vegetarianes, relacionades amb determinades begudes o nutrients d’origen vegetal i animal.
L’estil de vida també compta
Ja hem vist que, en l’àmbit de dieta, la principal diferència entre un vegà i un vegetarià és el consum o no de derivats animals. Això no obstant, la qüestió va més enllà i s’endinsa també al mateix estil de vida.
Estil de vida d’un vegetarià
La persona vegetariana, com és fàcil comprendre de la seva decisió, demostra un gran respecte i afecte pels animals, rebutjant així “d’arrel” qualsevol possibilitat de crueltat o patiment dels éssers objecte de la ramaderia i la pesca. A més, deixa entreveure la seva cura especial per portar una dieta sana i saludable, sabedora que els aliments que formen part de la seva dieta són a priori més saludables (verdures, fruites, etc.).
Tanmateix, una persona vegetariana no sol anar més enllà i no posa límits a la seva vestimenta o a les seves experiències. Per exemple, no té per què rebutjar una peça de cuir natural o llana, ni tampoc espectacles o recintes en què participin animals.
Estil de vida d’un vegà
Pel que fa a estil de vida, un vegà comparteix amb un vegetarià el seu interès per la vida sana i saludable i el rebuig a l’explotació animal, però és molt més estricte i exigent amb tot allò que l’envolta. Per exemple, es nega de ple a portar roba que tingui procedència animal i s’oposa que qualsevol criatura sigui emprada per a assajos i experiments de diferent tipus, com per exemple per al desenvolupament de productes cosmètics. Tampoc no estan d’acord amb l’existència de parcs zoològics i espectacles amb animals.
Diferència entre dieta vegana i vegetariana
Per comprendre millor la diferència entre dieta vegana i vegetariana, enumerem aquí com a exemple els aliments més habituals d’una i altra.
A la dieta vegana, es poden prendre:
- Verdures i hortalisses com ara tomàquet, pebrot, cogombre, ceba, etc. Menció especial tenen les de fulla verda: enciam, bledes, espinacs, etc.
- Llegums, com faves, pèsols, llenties, etc.
- Tubercles, com patates, pastanaga o moniato
- Fruites de tota mena
- Fruits secs
- Cereals, com pasta de blat, arròs, civada, quinoa, espelta
- Llavors, com les de lli o xia
- Algues
- Llets alternatives a les animals, com la de soja, la d’ametlles o la de coco
I en una dieta vegetariana es pot prendre tot això, a més de:
- Llet i lactis de vaca, cabra o ovella
- Mel
- Mantega
- Ous
A més de tot això, hi ha aliments processats que estan indicats per als uns i els altres. Parlem d’hamburgueses, mousses, salsitxes, etc. que compleixen amb les exigències de vegans i/o vegetarians, prescindint de carn animal i/o derivats segons sigui el cas. No obstant això, convé consumir aquests productes de manera esporàdica, ja que, per molt vegans o vegetarians siguin, no deixen de ser aliments processats o ultraprocessats, amb additius i conservants que no són presents de manera natural en un aliment. Per tot això, sempre és recomanable el consum d’aliments frescos i tan poc processats com sigui possible.
D’altra banda, és important saber que l’absència total de carn animal en una dieta pot donar lloc a mancances de determinats nutrients, com ara proteïnes i vitamines. Per això, és habitual introduir determinats complements vitamínics en una dieta vegetariana o vegana. En qualsevol cas, es recomana informar-se a fons i consultar especialistes en la matèria, els qui sabran indicar quins complements s’han d’ingerir, de quina manera i amb quina periodicitat i dosificació.
Com veus, la dieta vegana i la dieta vegetariana estan plenes de particularitats, amb els seus pros i contres. Així que si vols convertir-te en un dietista o un nutricionista, Linkia FP t’ajuda amb això: al nostre catàleg de cursos i centres comptem amb moltes opcions per estudiar un cicle de grau superior en aquesta matèria, com l‘FP Cicle Superior Dietètica a distància o bé d’altres de més específics com el Deportivo o el d’Enfocament Ecològic.
Informa’t i matricula’t per iniciar el teu camí en aquesta professió a l’alça, que es beneficia de més sensibilitat dels consumidors actuals per saber quins aliments ingereixen i de quina manera han estat produïts.