Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Turisme sostenible

Turisme sostenible

Vols desconnectar i no veus el moment de planejar un viatge? No et preocupis. Aquí et deixarem les millors activitats sostenibles i alguns exemples de turisme sostenible perquè t’entrin les ganes de reservar ja mateix. Recorreguts en bicicleta pel Laurel Forest, passeig en caiac per les aigües de la Costa Brava, busseig a Cabo de Palos, i molt més en aquest article. Això sí, tot el que veureu girarà al voltant del turisme sostenible per augmentar el benestar social i promoure un consum responsable.

Què és el turisme sostenible?

Com bé el seu nom indica, el turisme sostenible és aquell que segueix els principis de la sostenibilitat. Un turisme que no deixa de comptar amb l’experiència de viure aventures al voltant del món, però que té com a principal objectiu minimitzar els impactes negatius sobre el medi ambient i la cultura local.

És un desplaçament cap a altres llocs com a forma de vida, promovent uns beneficis tant per l’entorn social, com per al marc ambiental. El propòsit del turisme sostenible és satisfer les necessitats dels viatgers i visitants d’altres països, respectant el màxim possible l’espai i mirant cap a un canvi favorable. El fet de conscienciar sobre com vivim i l’impacte que el turisme produeix, és un primer pas perquè entenguem com hem de viatjar afavorint també al nostre ambient.

Sostenibilitat turisme

Perquè els turistes siguem coneixedors de com hem de viatjar d’una manera sostenible, existeixen certes qüestions rellevants que cal saber per començar aquest procés:

  1. Documentar-se sobre la cultura del lloc

    És important estar informat d’on viatjaràs. És una cosa bàsica el fet de conèixer quins són els costums locals de l’espai i sobretot les tradicions que existeixen en ell.

  2. Respectar als habitants de la destinació

    No només cal estar al corrent d’allà on et desplaces, sinó que a més és de vital importància respectar als residents. Pots parlar amb ells, tractar d’entendre com viuen i sobretot conèixer els seus costums, que segur que alguna cosa ens ensenyen.

  3. Visitar zones menys superpoblades

    Aquest és un punt a tenir molt en compte. Si el que de veritat volem és que hi hagi un turisme sostenible, hem d’intentar evitar visitar les ciutats més saturades. És recomanable destinar-se a localitats més petites, que siguin rurals i on hi hagi menys població.

  4. Utilitzar altres mitjans de transport

    Si estem acostumats a utilitzar el transport públic o viatjar en un vehicle propi per desplaçar-nos d’un lloc a un altre per comoditat, el que hem de fer és deixar-lo enrere. Utilitzar les nostres pròpies cames o per exemple llogar una bicicleta, farà que es produeixi menys contaminació i que beneficiem a l’entorn en el qual ens trobem.

  5. Preservar els recursos naturals

    Com hem comentat, és important respectar als habitants del lloc on viatgem, però això no és l’única cosa que hem de fer. De la mateixa manera que ens responsabilitzem del que tenim a casa nostra, hem de cuidar també el lloc al qual anem per garantir la sostenibilitat turisme.

Hoteleria sostenible

Per complir amb el concepte de turisme sostenible és important tenir en compte en quin lloc ens allotjarem durant la nostra estada. Hi ha alguns operadors turístics que es dediquen especialment al turisme sostenible i que per tant estan adherits a hotels en què pots passar uns dies d’una manera més sostenible.

L’essencial per a la teva permanència temporal allà on viatges és reservar un hotel que quedi fora de la zona turística i que estigui apartat de tota la concentració de masses. És important, a més, investigar una mica sobre aquest establiment i saber com tracten l’ús de l’aigua, de l’energia i sobretot de l’alimentació, ja que durant uns dies podem consumir productes que siguin ecològics i tradicionals de l’horta, i evitar el consum de carn i peix al llarg de la nostra estada.

Per a això, pots observar diferents plataformes que fomentin el turisme sostenible, o fins i tot mirar si trobes algun hotel amb un entorn ecològic en el qual comptin amb materials sostenibles, energies renovables i una bona alimentació. L’hoteleria sostenible està cada dia més present.

Exemples turisme sostenible

És important tenir en compte que el turisme no només forma part de l’oci dels viatgers o del compromís laboral dels ciutadans, sinó que a més a Espanya és un dels grans pilars de l’economia. I per preservar aquesta identitat social i ecològica amb el medi ambient i el món en el qual vivim, us mostrem alguns exemples d’activitats sostenibles que podeu fer d’una forma més sostenible.

  1. Recorreguts amb bicicleta

    Això és una cosa que s’ha convertit en una forma d’evadir-se de la rutina i sobretot de el comú. Per això creiem que fer recorreguts amb bicicleta per diferents llocs del territori pot ser una gran oportunitat per conèixer colors, zones i paisatges nous. Alguns llocs pels quals es pot dur a terme aquesta activitat són el Laurel Forest; el volcà de Sant Antoni; el famós Camí de Santiago o fins i tot el Camí del Cid.

  2. Passejades en caiac

    Una altra de les activitats que gira entorn de la naturalesa i en què es poden apreciar llocs molt bonics són les passejades en caiac. Si prefereixes triar aquesta opció, et recomanem alguns llocs com la Costa Brava, a Girona; el Congost de Mont Rebei, situat entre Aragó i Catalunya; el Riu Gallego a Aragó; o pel Parc Natural de les Hoces del Duratón de Segòvia.

  3. Busseig

    Viatjar per bussejar és una bona activitat per als amants de la mar. Una oportunitat per practicar el submarinisme i conèixer nous fons i trobades en diferents espais. Algunes ubicacions que et suggerim i que et poden servir per a una gran experiència són l’illa del Hierro, situada a les Illes Canàries; Cabo de Palos, a Múrcia; les Illes Medes, a Girona; Cap de Gata, a Almeria o les Illes Costumbretes, a Castelló.

  4. Ràfting

    I no podem oblidar-nos dels més atrevits. Per a aquells als quals els agrada l’adrenalina i l’emoció, també tenim algunes recomanacions. Pots fer un tram de ràfting per l’Alt Guadalquivir, a Jaén; en Guadalfeo; a Granada; a la Noguera Pallaresa, situada a la ciutat Lleida o per la zona Cantàbrica de l’Alt Ebre.

El turisme sostenible, al final, uneix dos conceptes que hem de tenir presents i sobretot ser conscients que poden encaixar de la mà, tots dos obtenint beneficis per al nostre entorn social i ambiental. És un sector amb molta potència a Espanya i del qual podeu aprendre molt més gràcies als dos cursos que oferim: Un Grau superior de Gestió d’Allotjaments Turístics a distància, o el nostre Grau Superior d’Agències de Viatges i Gestió d’esdeveniments a distància

Si sabeu algunes activitats sostenibles que no hàgim comentat en l’article, podeu compartir-les amb nosaltres. Estarem encantats de llegir els vostres comentaris!

 

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK