Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Procrastinar. Com puc evitar-ho?

Procrastinar. Com puc evitar-ho?

Alguna vegada has escoltat el concepte de procrastinar? És un sentiment amb el qual molts de nosaltres ens podem sentir identificats de tant en tant. Tens moltes coses que fer, però preferiries fer qualsevol altra cosa abans que la tasca que tens entre mans. Però per què procrastinem? És un cas de mandra? I com podem deixar de procrastinar?

No et perdis aquest article en el qual et comptem tot el que necessites saber per a deixar de postergar. Coneixeràs el significat de procrastinar, tots els tipus que hi ha, i quines són les seves causes. A més, també trobaràs alguns consells sobre com deixar de procrastinar, aprofitar al màxim el temps de la manera més eficient i ajudar-te a ser més productiu. T’animes? T’expliquem tot a continuació!

Què és procrastinar?

En primer lloc, explorarem el significat de procrastinar: la paraula procedeix del llatí “procrastināre”, que significa diferir i/o ajornar.

Com hem apreciat en l’etimologia, consisteix a ajornar responsabilitats. Per regla general, ho entenem com el fet de retardar les coses fins a l’últim moment o fins i tot després de la data límit. Sovint això ho associem amb l’ajornament de tasques laborals o escolars, i és una cosa que pot afectar les tasques quotidianes, a l’assistència a cites o a les converses, les quals poden resultar en alguns casos estressants.

En termes científics, es descriu com un problema d’autoregulació en el qual les persones retarden voluntària, però irracionalment, les tasques essencials.

Causes de procrastinar

Alguns estudis han demostrat que aquest succés és present en el 15% – 20% dels adults. En el cas dels estudiants, aquesta xifra augmenta considerablement, ja que entre el 80% i el 90% la practiquen en algun moment. Però, per què tendim a posposar les nostres labors?

A continuació, veurem les 4 causes més destacables de la procrastinació:

  • Dificultats amb l’organització: En primer lloc, s’ha demostrat que ets més propens a ajornar el teu deure si no tens un pla fix per a completar la teva tasca o treball.
  • Trets de personalitat: En segon lloc, hi ha un gran vincle entre la dilació i uns certs trets de personalitat com la falta de consciència, la distracció, l’organització i la motivació d’assoliment.
  • Salut mental: Està demostrat que les persones que sofreixen depressió solen ajornar moltes tasques, sense importar el complexes que siguin. De la mateixa manera, les que pateixen trastorns d’ansietat també són propenses a diferir les seves responsabilitats. Així mateix, ho sofreixen tots aquells que breguen amb el perfeccionisme i poden arribar a posposar o evitar tasques de les quals no estan segurs o no saben com abordar.
  • Raons biològiques: Hi ha estudis que demostren que aquells que procrastinen tenen estructures cerebrals que els fa pensar menys en el futur. En conseqüència, els procrastinadors tenen menys ganes de fer tasques poc atractives que produeixen recompenses o avantatges a llarg termini.

Tipus de procrastinació

Amb l’objectiu d’ajudar les persones a entendre per què posposen les seves tasques i a com deixar de procrastinar, s’han classificat als procrastinadors en 6 grups:

  1. Preocupat/a: Agrupa a tots els individus que els preocupa sortir de la seva zona de confort.
  2. Excessiu/a: Són aquells que assumeixen massa responsabilitats i després els costa trobar el temps per a completar-les totes.
  3. Perfeccionista: Totes aquelles persones que eviten completar les tasques perquè dubten de la seva capacitat per a completar-les de manera perfecta.
  4. Somiador/a: Es tracta d’aquells que posposen les tasques perquè no són bons per a concentrar-se en els detalls.
  5. Desafiador: Són els que no els agrada que algú els dicti el seu horari.
  6. Creador de crisi: Els que ajornen les tasques perquè prefereixen treballar sota la pressió dels terminis ajustats.

6 tips per a evitar la procrastinació

Si a vegades tens dificultats amb dur a terme les teves tasques i obligacions, no et pots perdre els següents consells que et guiaran en com ser més productiu:

  1. Fixa objectius petits: Divideix els teus objectius en metes més petites per a fer-les més assolibles i així poder ocupar-te de cadascuna d’elles de manera gradual.
  2. Organitza les teves tasques: Fes i mantingues un calendari detallat que inclogui dates límit per a completar tots els teus objectius. És una manera de motivar-te i tenir les idees i tasques més ordenades.
  3. Elimina les distraccions: La distracció és el principal motiu pel qual pot perillar el teu progrés. Pot ser tant tenir el mòbil a prop com tenir una finestra davant. Aquestes distraccions poden provocar estrès i així incrementar aquest mal hàbit.
  4. Enfoca la teva atenció: Una altra manera d’acabar amb aquest hàbit, és començar centrant-se en les tasques més senzilles a completar. Centrar-te en un objectiu pot ajudar-te a abordar una petita tasca cada vegada i així guanyar confiança i impuls.
  5. Fes-te responsable: Responsabilitza’t de completar les teves tasques a temps. És molt fàcil trobar raons per a prendre’t un descans etern i no atendre les teves obligacions. Tanmateix, abans que això ocorri recorda que només tu pots fer-te càrrec d’aquestes responsabilitats i que la seva execució i resultat depenen únicament en tu.
  6. Perdona’t: No et castiguis per deixar per a més tard els teus compromisos. Pots reconèixer que estàs sent improductiu o mandrós. No obstant això, atacar-te a tu mateix només et frustrarà més i contribuirà a la teva improductivitat. Sigues amable amb tu mateix, per a ajudar a reduir la demora de les teves obligacions.

Conclusiones

Ara que ja coneixes el significat de procrastinar, quines són les seves causes i com evitar-lo, és hora d’emprar tot l’après per a treballar de manera eficient i productiva. Entendre el seu funcionament és el primer pas per a prevenir l’ajornament de tasques i evitar que es converteixi en un mal hàbit que podria derivar a un problema crònic.

Abans d’acabar, volem recordar-te que prevenir la procrastinació és primordial en tots els contextos, tant en l’àmbit acadèmic com en l’àmbit laboral. Per aquest motiu, des de Linkia FP t’oferim unes formacions completes que t’ensenyaran a optimitzar el teu temps i a ser productiu en el teu dia a dia. No deixis escapar els nostres cicles formatius a distància, que afavoriran les teves habilitats organitzatives i et permetran compaginar obligacions laborals o personals amb uns estudis de qualitat.

 

 

  • Home
  • Blog
  • Procrastinar. Com puc evitar-ho?

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK