Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Què és la taxa turística i quant val?

Què és la taxa turística i quant val?

Anar de turisme no és com anar de compres, que un paga simplement pel que consumeix. Hi ha una taxa turística que s’abona principalment en els establiments turístics. Si has viatjat a altres països com Itàlia, segur que et sona haver vist que a la factura de l’hotel, al costat del import, apareix un suplement específic per la taxa turística; cosa que no sol ser tan comú a Espanya, però que també existeix. La taxa turística és un impost que s’aplica al preu de les estades als establiments turístics: hotels, apartaments turístics, càmpings, allotjaments rurals, albergs juvenils, habitatges d’ús turístic, àrees de pernoctació destinades a albergs mòbils, embarcacions de creuer turístic, etc.

Tipus de taxes turístiques

Segur que t’estàs preguntant quines són les taxes turístiques més habituals; la veritat és que les més comunes són les aèries, així com les que tenen a veure amb els allotjaments turístics. Per exemple, quan reserves un vol, la companyia aèria cobra una sèrie de taxes al viatger. L’objectiu d’aquestes taxes turístiques és afrontar determinats costos de carburants i seguretat. Les taxes turístiques de les companyies aèries solen estar incloses al final del bitllet d’avió i graven, com ja podràs imaginar, el transport aeri i les instal·lacions aeroportuàries. A més, si el que vols és volar a països com Costa Rica, Tailàndia o Mèxic, el viatger haurà d’abonar una taxa extra anomenada ‘taxa de sortida’.

Hi ha taxes turístiques a Espanya?

Molt s’ha parlat de les taxes turístiques a l’estranger, però el que també s’ha de conèixer és que, en els últims anys, Espanya s’ha sumat a la moda de gravar aquest tipus d’estades. Actualment, el turisme a Espanya representa més del 11% del PIB. De fet, només el 2017 es van registrar més de 340 milions de pernoctacions. Xifres com aquestes han fet que comunitats autònomes com Catalunya o Balears hagin començat a explotar utilitzant l’anomenada ‘taxa turística’. La veritat és que cada comunitat autònoma té la llibertat necessària per aplicar el tipus de taxa que desitgi sobre les pernoctacions turístiques. Però cal tenir clar una cosa, i és que les taxes no s’apliquen només als estrangers, sinó també als residents nacionals que pernoctin en un allotjament d’aquest tipus.

Taxes per comunitats espanyoles

Segur que estàs intrigat i vols saber en quines comunitats es paguen més taxes turístiques i en quins menys. Per exemple, a Catalunya, la Generalitat grava des de novembre de l’any 2012 les pernoctacions en allotjaments turístics. Segons el seu model, els únics que paguen aquests impostos són els majors de 16 anys; és més, si a la unitat familiar hi ha menys de 7 persones, es paga per persona. Quant als imports les taxes varien: en hotels de 5 estrelles i creuers s’abona 2,25 € i en hotels de 4 estrelles 0,9 €. Ara bé, si aquest es troba a Barcelona ciutat el preu és de 1,10 €, mentre que a la resta de localitats és de 0,45 €. D’altra banda, a les Balears, on l’activitat turística està a l’ordre del dia, la taxa turística és més gran. De fet, segons el butlletí oficial d’aquesta comunitat, la taxa va d’1 € a 4 € per dia, segons l’allotjament. El Govern de les Illes Balears va ser el primer a implantar aquesta taxa, vigent entre 2002 i 2003, i que va recaptar uns 84 milions d’euros. Posteriorment, en 2016, va tornar a reimplantar la taxa, la qual ha durat fins a l’actualitat. Un dels avantatges que s’han imposat és que la tarifa es redueix a la meitat a partir del novè dia d’estada.

Anar de turisme a l’estranger

El cost de viatjar com a turista a l’estranger no és totalment desconegut, com bé saben aquells que han cursat cicles formatius a distància . I és que les principals destinacions turístiques europees tenen diverses tarifes. És habitual viatjar a Amsterdam, on s’aplica el 5% al preu de l’habitació. El mateix passa a Berlín, on també s’abona el 5% sobre la factura total de l’allotjament. A Brussel·les la situació és diferent; allà es paguen uns 3 € per nit, tot i que depèn del tipus d’allotjament a Budapest, l’import és el 4% del preu de l’allotjament. Els llocs turístics més barats són Lisboa, a preu d’1 €; Porto, que costa 2 € i, per descomptat, Malta, on tan sols es paga 0,50 €. Per la seva banda, a Suècia l’import varia de segons la destinació. Allà, la taxa turística depèn de la destinació al que s’esculli volar, sent d’entre 6 € i 39 € per bitllet de vol amb sortida des d’un aeroport suec. Si estàs estudiant formació professional a distància és important que, de cara al futur laboral, coneguis quina és la taxa turística de cada país. D’aquesta manera podràs saber les dificultats i avantatges que pots trobar; especialment, si viatges sovint o decideixes treballar fora. T’ha semblat interessant aquest article? T’agradaria saber més? Si estàs pensant en estudiar un cicle relacionat amb el sector turístic, ara pots formar-te en gestió d’allotjaments turístics a distància , on aprendràs aquest concepte i molt més.

  • Home
  • Blog
  • Què és la taxa turística i quant val?

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK