Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Què és el mètode d’estudi Pascal? | Tècnica d’estudi explicada pas a pas

Què és el mètode d’estudi Pascal? | Tècnica d’estudi explicada pas a pas

Què és el mètode d'estudi Pascal? | Tècnica d'estudi explicada pas a pas

Quan sentim parlar d’un mètode d’estudi d’èxit, el més habitual és pensar en tècniques revolucionàries, amb materials mai abans utilitzats i rutines tant innovadores com trencadores. Però res d’això passa amb el mètode d’estudi Pascal: la seva proposta és molt clàssica i molt efectiva a la vegada, amb passos i consells que a tots ens sonen i que són fàcils de seguir. En aquest post t’expliquem en què consisteix i com fer-ho.

El mètode d’estudi Pascal, ¿en què consisteix? 

Qualsevol alumne estudia per aprendre la matèria i, en última instància, per aprovar un examen. Però, ¿i si li donem la volta al plantejament i ens adonem que el primer pas és “aprendre a estudiar”? O en paraules de José Pascual, creador d’aquest mètode: cal “aprendre a aprendre”.

A aquesta conclusió va arribar després de comprovar que molts estudiants no saben per on començar la seva rutina d’estudi, ja que realment “és una assignatura” que no ens ensenyen. Per això, aquest professional de la docència, director de l’Institut Pascal, va centrar els seus esforços a desenvolupar un mètode basat en la rutina, la planificació i l’ordre.

Factors previs a tenir en compte

José Pascal fa esment a factors clau a tenir en compte perquè el seu mètode sigui un èxit. Alguns d’ells són els següents:

  • El mètode d’estudi Pascal és adequat, sobretot, per a la Secundària. Durant la Primària, els pares han de fomentar que els seus fills siguin cada vegada més autònoms, aconseguint l’equilibri perfecte en la relació: no han d’abandonar el seu fill davant els llibres però tampoc apressar-los
  • L’ambient de treball és fonamental: ha de ser sempre el mateix o, si més no, un còmode que faciliti una correcta postura a l’estudiant i unes condicions de tranquil·litat adequades
  • El material a utilitzar durant el moment de l’estudi ha d’estar ben ordenat i a mà per quan es requereixi
  • La jornada d’estudi no ha de ser excessivament llarga. Aproximadament, d‘1 hora i 30 minuts
  • El punt anterior obliga, al seu torn, a planificar amb molta antelació el calendari d’estudi, ja que si es deixa tot per al final, aquesta hora i mitja no serà suficient per processar tota la informació
  • La planificació s’ha de basar en una rutina d’estudi que s’ha de seguir rigorosament: a la mateixa hora, al mateix lloc i durant el mateix temps
  • Hi pot haver reforços o auto reforços després de la jornada d’estudi: si es completa amb èxit, es pot proporcionar un premi no material, com una estona de joc o de veure els amics

Tècnica d’estudi Pascal, pas a pas 

El mètode d’estudi Pascal es basa en vuit passos o etapes que ha de completar un estudiant de manera ordenada. Són els següents:

Llegir prèviament la lliçó 

L’objectiu d’aquesta lectura prèvia és la presa de contacte amb el tema o matèria que s’abordarà a fons a partir de llavors. Aquest primer contacte facilitarà l’adquisició dels coneixements posteriorment.

Lectura comprensiva

Es tracta d’una lectura més a fons, que té com a fi entendre i començar a memoritzar la matèria. Això en realitat ho fan tots estudiants, però el problema és que molts d’ells es queden en aquesta fase, sense passar a les següents etapes, que són les que de veritat serviran per consolidar el que aquí s’ha tractat.

Subratllat jeràrquic 

Es tracta de subratllar, si pot ser amb diferents colors, les diferents idees, seguint un criteri jeràrquic: idees principals, idees secundàries, idees terciàries, detalls i subdetalles.

Resumir

Després del processament d’informació que l’estudiant ha fet fins aquí, arriba el moment de fer un resum, que en realitat és un exercici que només poden fer aquells que han entès la lliçó i han sabut jerarquitzar les idees.

Fer esquemes 

Es tracta d’un altre nivell de sintetització que, en aquest cas, ajuda a crear una visió global de la matèria i a organitzar novament les idees, relacionant-les entre si. En aquest punt també són vàlids els mapes mentals.

Exercicis mnemotècnics o de record 

Encara que s’hagi entès la lliçó fins al punt de resumir i esquematitzar amb èxit, en un examen també entren en joc petits detalls que a vegades determinen la nota. Per a això, són útils els exercicis mnemotècnics orientats a recordar dates, noms, fórmules, etc. En aquest punt, et pot ser útil el nostre post sobre 8 exemples per memoritzar i estudiar millor.

Repàs 

El repàs no consisteix a tornar a llegir tota la lliçó, sinó en llegir els resums i els esquemes elaborats en passos anteriors. No només t’estalviarà temps sinó que, a més, farà que et concentris en les idees veritablement principals.

Autoavaluació 

L’estudi d’una lliçó no hauria d’acabar fins que realment estigui apresa. I per saber-ho, l’estudiant ha d’autoavaluar-se, recorrent a exàmens o tests. En aquest punt, José Pascual també suggereix la utilització de “fitxers d’estudi”, que és la part més ‘divertida’ del mètode d’estudi Pascal. Es tracta d’un sistema a base de targetes o fitxes a manera de Trivial en què s’ha escrit una pregunta per una cara i la seva resposta per l’altra. L’estudiant ha de reptar-se a si mateix amb les preguntes fins a encertar totes elles i separar-les en el munt d’Encertades. I si falla alguna pregunta, aquesta fitxa haurà de tornar a la pila inicial, fins a ser resposta correctament.

Aquests 8 passos del mètode d’estudi Pascal, si se segueixen de manera adequada respectant les premisses indicades a l’inici, et posaran en el camí de l’èxit. Si ets estudiant de Linkia FP, de ben segur que els pots portar a terme durant el curs, en qualsevol assignatura, ja sigui d’un grau mitjà com d’un grau superior a distància: ja que necessitaràs un ordre i una planificació que resulten bàsics.

  • Home
  • Blog
  • Què és el mètode d’estudi Pascal? | Tècnica d’estudi explicada pas a pas

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

OK