Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Mètode de Kegel | Què és, com realitzar-ho correctament i quins beneficis té

Mètode de Kegel | Què és, com realitzar-ho correctament i quins beneficis té

Mètode de Kegel | Què és, com realitzar-ho correctament i quins beneficis té

Com descobriràs si aconsegueixes el títol de Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria, els trastorns de la salut són molt variats, estan ocasionats per causes molt diferents i es manifesten amb símptomes molt diferents. I a vegades, el millor remei no és la medicació o la cirurgia, sinó l’exercici. Aquest és el cas del mètode Kegel i en aquest post t’expliquem què és, com fer-ho i quins beneficis té.

Què és i de quin problema s’ocupa el mètode de Kegel 

El mètode de Kegel pren el nom del ginecòleg nord-americà que el va idear a mitjans de segle XX, Arnold Kegel. Són uns senzills exercicis que pot fer qualsevol persona, de qualsevol edat i sexe, en qualsevol lloc. El seu gran objectiu és enfortir el sòl pelvià, és a dir, el conjunt de músculs que se situen sota de la bufeta, l’intestí gros i l’úter, en el cas de les dones.

Aquest mètode de Kegel es porta a terme per posar remei a un trastorn que afecta moltes persones: la incontinència urinària. També pot realitzar-se quan no es té un adequat control intestinal. En tots dos casos, la incontinència pot representar la fuita de petites quantitats o bé deposicions de major envergadura.

Aquesta incontinència pot ser a causa de diferents factors. Un dels més habituals és l’edat: les persones grans poden manifestar problemes per retenir l’orina o la femta, ja que aquests músculs s’han anat debilitant amb el temps. Un altre factor habitual és l’embaràs i el consegüent part, que provoca una gran pressió i afectació a terra pelvià de la dona. El sobrepès també pot estar darrere d’aquests problemes d’incontinència. I a més, una cirurgia ginecològica o de pròstata també pot suposar un problema en aquest sentit i, per tant, pot requerir la realització d’exercicis de Kegel.

Com fer el mètode de Kegel

El mètode de Kegel gira al voltant d’un únic i senzill exercici: el de donar rigidesa als músculs de terra pelvià. Es tracta, en realitat, d’un gest molt natural, ja que es pot equiparar al de fingir una micció i, poc després, contenir-la. Aquest senzill joc de prémer i relaxar els músculs és, al mateix temps, una cosa molt personal i intransferible: ha de ser la mateixa persona qui s’encarregui d’identificar els músculs implicats per, posteriorment, realitzar els exercicis de manera adequada.

I s’entén que el mètode de Kegel es fa de manera adequada quan se segueixen les següents indicacions:

  • Buidar la bufeta abans de començar amb els exercicis
  • Adoptar una postura asseguda i còmoda, fins i tot mentre s’acompleix una altra activitat, com veure la televisió al sofà. Més recomanable és realitzar els exercicis en posició estirada cap per amunt, sobre una estoreta o matalàs i amb les plantes dels peus recolzades per complet a terra
  • Realitzar tot el cicle de contracció i distensió:
    – Estrènyer els músculs de terra pelvià
    – Mantenir-atapeïts entre 3 i 5 segons
    – Relaxar els músculs de terra pelvià durant un temps similar, entre 3 i 5 segons
  • Realitzar 10 repeticions d’aquest cicle, durant tres vegades al dia

És molt important tenir la seguretat que s’estan tensant els músculs correctes. I també és fonamental estrènyer en la seva justa mesura, ja que un excés de força pot causar dolor. De fet, cal mantenir el cos relaxat en tot moment.

Perquè el mètode de Kegel sigui efectiu, caldrà realitzar aquests exercicis cada dia. Passades 4-6 setmanes, es pot començar a sentir millora, manifestant un major control de l’orina i la femta. Un cop adquirit aquest control, convé no abandonar els exercicis d’aquest mètode, ja que de la mateixa manera que s’enforteix el sòl pelvià en realitzar-los, es debilita si es deixa de treballar.

Si no es nota millora, és probable que el mètode de Kegel no s’estigui realitzant de manera correcta. En aquest cas, es recomana acudir a un professional, com un fisioterapeuta especialitzat en aquesta tècnica, per rebre orientació. També es pot acudir a un professional per rebre instruccions sobre com realitzar aquests exercicis, o bé si se sent dolor en realitzar-los.

Benefici del mètode de Kegel

El principal benefici del mètode de Kegel és el control de l’orina i dels excrements. Aquest és el gran objectiu que persegueixen moltes persones que realitzen aquests exercicis, i també és la conseqüència més positiva que s’associa a aquest mètode. En primer lloc, per la presa de consciència dels músculs que intervenen a l’hora d’orinar o evacuar. I en segon lloc, per l’enfortiment d’aquests músculs.

No obstant això, aquest mètode també aporta beneficis amb caràcter preventiu. De fet, solen recomanar a les embarassades en previsió de l’afectació que patirà el sòl pelvià en els últims mesos de gestació. I amb la realització d’aquests exercicis de manera primerenca, la dona podrà afrontar amb més garantia el moment del part.

Finalment, un altre benefici que se sol associar a mètode de Kegel és la millora de les relacions sexuals. El motiu: el coneixement més gran del mateix cos. A conseqüència d’això, la persona aprèn a relaxar els músculs implicats i potenciar el gaudi, ja sigui per un augment de la sensació de plaer o pel control de l’ejaculació precoç en el cas dels homes.

 

Per tot això, el mètode de Kegel és una interessant opció per a persones de qualsevol edat i sexe. I ha de ser conegut pels professionals mèdics, especialment els que treballen en l’àrea d’Infermeria en Obstetrícia i Ginecologia. I com vam indicar al principi, amb Linkia FP tens la possibilitat de formar-te en diferents branques de la Sanitat, entre elles les Cures auxiliars d’infermeria. Aprofita l’oportunitat de fer-ho a distància amb nosaltres.

  • Home
  • Blog
  • Mètode de Kegel | Què és, com realitzar-ho correctament i quins beneficis té

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies!

El teu missatge ha estat enviat correctament

OK