Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Què són els mapes mentals i com usar-los per estudiar

Què són els mapes mentals i com usar-los per estudiar

Què són els mapes mentals i com usar-los per estudiar

Existeixen moltes tècniques d’estudi efectives i cada un té les seves: subratllar, fer resums, recitar en veu alta … Totes tenen els seus pros i contres, encara que això no impedeix que puguin ser compatibles entre si dins de la teva estratègia d’organització per estudiar. En qualsevol cas, no et vindrà malament conèixer una altra opció que ha guanyat molts adeptes en els últims anys. Amb el ferm propòsit d’optimitzar al màxim teu estudi, en Linkia FP ens encanta compartir amb tu els millors consells per estudiar. I avui volem centrar-nos en el fet que són els mapes mentals i com treure’ls tot el rendiment possible en les teves sessions d’estudi.

Què són els mapes mentals?

Es pot dir dels mapes mentals que són diagrames, dibuixos geomètrics, que s’elaboren per a representar visualment una idea o una lliçó. Aquesta idea o lliçó pateix així una transformació: passa de ser un simple text, o alguna cosa abstracta en la ment de l’estudiant (d’aquí el seu nom de mapa mental), a una mica reconeixible davant els seus ulls.

Els mapes mentals, que a vegades són anomenats ‘mapes conceptuals’, poden entendre també a través de la metàfora del seu nom: el diagrama pot veure com un autèntic mapa, les idees interconnectades poden formar rutes o xarxes, a l’estil d’un pla del Metro, per exemple.

Els elements que componen un mapa mental

Un mapa visual es compon de diferents elements, sobretot:

  • Nodes: són les caselles de mapa, i normalment hi ha un node central des del qual sorgeixen tots (o gairebé tots) els altres.
  • Branques: són les línies que uneixen els nodes.
  • Connectors: són paraules que se situen sobre les branques per donar-li sentit a aquestes. Sovint són preposicions o conjuncions.

Els avantatges dels mapes mentals

Els mapes mentals són molt utilitzats per estudiants de qualsevol nivell, ja que faciliten diverses qüestions clau a l’hora d’estudiar:

  • Permeten extreure el veritablement important d’un tema, exercint d’efectiu filtre entre el rellevant i el secundari, que pot quedar-se fora d’aquest mapa.

 

  • Permeten jerarquitzar les idees, utilitzant diferents nivells, mides de lletra o altres recursos.

 

  • Permeten associar idees, perquè en un mapa visual els conceptes han d’anar units entre si per denotar la relació. Si no hi ha aquesta unió entre conceptes, estaríem davant d’un altre format: el núvol de tags o núvol d’etiquetes.

 

  • Faciliten la memorització dels conceptes clau, no per repetir-los més tard com un autòmat sinó per retenir en la ment i, des d’aquí, desenvolupar progressivament la seva explicació.

 

Els mapes mentals es poden emprar en qualsevol tipus de lliçó, assignatura o curs, ja sigui de lletres o de ciències. Per això, es poden fer servir com a eina d’estudi en qualsevol dels nostres cicles formatius: des del Grau Superior en Agències de Viatges i Gestió d’Esdeveniments a distància fins al Grau Superior en Dietètica Esportiva a distància, passant per qualsevol de la família d’Informàtica i Comunicacions o de Serveis Socioculturals i a la Comunitat.

Com treure el màxim rendiment dels mapes mentals?

Els mapes mentals, que són ja una tècnica molt popular entre els estudiants, poden resultar molt eficaços si es tenen en compte una sèrie de consells. Te’ls exposem a continuació.

1. Com més concisos, millor

La fortalesa de mapa visual és la concisió. L’ideal seria que els nodes estiguessin formats per un sol terme, ja que l’excés d’informació dificulta la seva memorització i el seu record.

2. Molt millor si són propis

És habitual trobar en llibres de text aquests mapes mentals, que són inclosos per les editorials com a mètode d’ajuda per a la comprensió de la lliçó. Però caldria prendre-ho més aviat com un exemple, ja que el mapa mental veritablement eficaç és aquell que realitza un mateix. En fer-ho des del no-res, l’estudiant haurà d’anar ‘tirant el fil’ i unint les idees per si sol, denotant que ha entès la lliçó. I, en rellegir els punts clau, s’activarà el mecanisme de record del qual s’ha après.

3. Han de ser lògics

Els mapes visuals haurien de caracteritzar per una lògica de conjunt, no com una mera unió d’idees amb una relació feble entre si. Per exemple, si el discurs té un punt de partida i un destí final, aquest mapa podria optar per un format de ruta amb etapes, amb conceptes lligats per fletxes. O si els conceptes guarden una clara relació jeràrquica entre si, el diagrama així ho ha de reflectir. Sense lògica, el mapa mental es torna confús i es converteix en un embolic d’idees difícils de relacionar.

4. Empra diferents colors i mides

Els colors augmenten el poder visual dels mapes mentals, que són ja molt cridaners de per si. Fer servir un mateix color en els nodes d’una branca pot ajudar-te a recordar-los. Les mides, per la seva banda, poden ajudar a prioritzar o jerarquitzar els conceptes.

5. Dissenys originals, en clau positiva

Inconscientment, la memòria tendeix a recordar millor el que ens resulta agradable. Per això, el mapa mental pot adoptar un disseny original, sorprenent i fins i tot simpàtic, sense descartar notes d’humor. Exemples d’això n’hi ha molts, com l’esmentat pla de Metro en el qual les línies són les branques i els nodes són les estacions. Però també donen molt de joc els arbres, les flors amb forma de margarida, certs animals com els pops, etc. La imaginació al poder!

6. En paper o en format digital

Els mapes mentals ‘de tota la vida’ són els que sorgeixen del no-res en un paper en blanc, emprant bolígrafs, retoladors, pintures, ‘Post-it’ o qualsevol altre element de papereria. No necessites res més. Però si ets un estudiant digital 100%, també pots fer servir altres recursos informàtics, com apps i programes que t’ajudaran a donar forma al teu mapa mental. Pren nota de la següent llista:

  • MindNode
  • XMind
  • MindManager
  • iMindQ
  • MindBoard
  • MindMeister
  • MindMaple

I el millor de tot d’aquests mapes mentals: que són gratuïts. Per això, pots animar-te a provar aquesta nova tècnica si no ho has fet ja. No perds res intentant-! I segur que seran una interessant ajuda en l’estudi del teu cicle formatiu. 🙂

  • Home
  • Blog
  • Què són els mapes mentals i com usar-los per estudiar

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

OK