Quines són les funcions de suport tècnic informàtic?
- Temps de lectura: 5 minuts
En un temps en què és evident la transformació digital, no només en les empreses sinó en el conjunt de la societat, el treball i les funcions de el suport tècnic informàtic és cada vegada més necessari i complex. Per això, cada vegada són més els apassionats de el món de la informàtica que es decanten per cursar una FP de Grau Mig en Sistemes Microinformàtics i Xarxes a distància . Una formació a distància que no només garanteix un aprenentatge especialitzat i efectiu (que inclou des d’aprendre a configurar equips, xarxes informàtiques, instal·lacions i servidors fins a adquirir nocions sobre programació).
Què és el suport tècnic informàtic i per a què serveix?
El suport tècnic informàtic o suport TI és el departament o àrea d’una empresa que s’encarrega de solucionar incidències tècniques i de donar suport als clients a través de diferents canals. Es tracta d’un servei desenvolupat sempre per personal especialitzat la principal funció dins d’una organització és oferir assistència i manteniment a tots els sistemes i maquinari informàtics. El seu treball pot incloure instal·lar, configurar i actualitzar maquinari i programari, així com solucionar qualsevol problema relacionat amb l’equip que pugui sorgir diàriament. La majoria dels especialistes en suport tècnic treballen de dues maneres, brindant assistència i suport a la pròpia empresa o clients externs des d’un servei d’assistència tècnica o per telèfon en un centre de trucades. Segons la mida de l’empresa, el treball d’un especialista en suport tècnic pot abastar diverses àrees d’experiència o només un. Per exemple, algunes empreses fan servir especialistes en suport tècnic per treballar amb ordinadors o dispositius portàtils, mentre que altres poden requerir que els seus empleats atenguin tot tipus de sol·licituds.
Les funcions de el suport tècnic informàtic
Les funcions que exerceix l’equip de suport tècnic informàtic engloben des atendre les consultes de clients o delegar les seves consultes a l’àrea apropiada, fins administrar el programari i les eines d’assistència tècnica o diagnosticar i solucionar problemes, passant per l’actualització dels serveis i productes que ofereix una empresa. Però anem a aprofundir una mica més en les principals funcions de el suport tècnic informàtic.
1. Assistència a l’usuari
El primer contacte amb el servei de suport tècnic és el suport de nivell 1 o help desk, suport front-end o assistència de primera línia de suport que facilita informació relacionada amb productes i serveis que ofereix la companyia. Encara que aquest servei el sol dur a terme un equip intern, de vegades es pot subcontractar el servei a proveïdors externs. Les tasques i funcions habituals de l’help desk són:
- Atendre les consultes inicials per telèfon o correu electrònic dels clients.
- Registrar l’activitat de trucades i correus electrònics.
- La gestió de tot tipus de programes o sistemes operatius que utilitzen els clients.
- Resolució de problemes bàsics de programari, maquinari i xarxa.
- Procurar l’assistència necessària que se sol·liciti sobre productes o serveis de l’empresa.
- Estar a l’corrent de tot el que passa a l’empresa i els canvis que succeeixen dins de la mateixa.
- Transmetre problemes de més dificultat que no poden ser resolts pel help desk a el suport de segon nivell.
2. Suport informàtic
El suport de segon nivell, T2 o L2 en el segon nivell de suport tècnic informàtic dins d’una empresa. Els clients són redirigits a aquest nivell després d’un primer contacte amb help desk i que aquest no hagi pogut solucionar la incidència per no tenir coneixements o eines necessàries per a això. El suport de segon nivell ajuda als clients a resoldre problemes més tècnics, normalment en remot, a través de trucada telefònica o per xat en línia. Les funcions que realitzen els tècnics de suport nivell 2 són:
- Trobar solucions als problemes dels clients i, si no és possible, recopilar tota la informació pertinent sobre el problema per transferir-lo a l’nivell T3.
- Completar amb més informació i elements la incidència inicial.
- Tancar o reassignar consultes a altres nivells.
- Supervisar les eines disponibles per a la solució d’incidents.
- Examinar la informació disponible per al suport de primer nivell, entre d’altres.
3. Resoldre problemes amb Bases de Dades
Finalment, hi ha els especialistes de suport informàtic de nivell 3, que són el s professionals més capacitats per proporcionar serveis tècnics. Aquest suport nivell 3 també és anomenat suport de back-end o suport d’alt nivell. És el nivell més alt de suport en un sistema de suport tècnic, responsable de resoldre els problemes més difícils. Les funcions de l’equip que compon el suport tècnic informàtic de nivell 3 són:
- Administrar, actualitzar i desenvolupar bases de dades.
- Gestionar la xarxa i la infraestructura tècnica que fan servir empresa i clients.
- Realitzar reparacions al servidor.
En definitiva, estudiar una FP de Sistemes Microinformàtics i xarxes et donarà unes competències integrals en aquest àmbit. A més, a nivell laboral tindràs grans oportunitats, ja que les sortides professionals de FP en Sistemes microinformàtics i xarxes són veritablement àmplies i estan en auge.