Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Funcions de la sang i dificultats que poden ocórrer

Funcions de la sang i dificultats que poden ocórrer

Funcions de la sang i dificultats que poden ocórrer

El cor bomba sang a través d’una extensa xarxa d’artèries i venes. La sang és un fluid viu, la funció del qual és transportar oxigen i altres substàncies essencials per tot el cos, combatre les malalties i exercir altres funcions vitals. A continuació, en les pròximes línies et detallem quines són totes les funcions de la sang, les patologies que poden aparèixer i, a més, t’expliquem tots els seus components.

Què és la sangre?

Abans de començar a parlar amb detalls, creiem que és necessari conèixer quina és la definició de la sang. La sang és una combinació de plasma i cèl·lules que circula pel cos. La seva composició subministra substàncies essencials, com a sucres, oxigen i hormones, a cèl·lules i òrgans, i, així mateix, elimina els residus de les cèl·lules.

Actualment, els hematòlegs es dediquen a identificar i prevenir les malalties de la sang i la medul·la òssia. A més, s’ocupen d’estudiar i tractar el sistema immunitari, la coagulació de la sang i els vasos sanguinis.

Aquest fenomen pot provocar malalties que afectin la sang i posar en perill la vida, però sovint es disposa d’un tractament eficaç per a combatre’ls.

 

De què es compose la sang?

A continuació, podràs veure quins són els 4 principals components de la sang:

1. Plasma:

El plasma representa al voltant del 55% del líquid sanguini en els éssers humans. Està compost per un 92% d’aigua i el contingut del 8% restant inclou glucosa, hormones, proteïnes, sals minerals, greixos i vitamines.

El 45% restant de la sang està format principalment per glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Cadascun d’ells exerceix un paper fonamental en el bon funcionament de la sang, els quals, seguidament, analitzarem amb més detall.

2. Glòbuls vermells

Els glòbuls vermells, també coneguts com a eritròcits, tenen forma de disc aplanat, lleugerament enfonsat o bombat. Aquestes cèl·lules sanguínies el que fan és transportar oxigen cap a i des dels pulmons. L’hemoglobina és una proteïna que conté ferro i transporta l’oxigen al seu destí. La vida d’un glòbul vermell té una durada aproximada de 4 mesos i el cos els reemplaça de manera regular. Un punt important a destacar és que el cos humà pot arribar a produir al voltant de 2 milions de glòbuls vermells cada segon. El nombre previst de glòbuls vermells en una sola gota (microlitre) de sang és de 4,5-6,2 milions en els homes i de 4,0 – 5,2 milions en les dones.

3. Glòbuls blancs o leucòcits

Por otro lado, los glóbulos blancos, también conocidos como leucocitos, constituyen menos del 1% del tejido sanguíneo y actúan como defensas vitales contra enfermedades e infecciones. El número de glóbulos blancos en un microlitro de sangre suele oscilar entre 3.700 y 10.500. Sin embargo, un nivel más alto o más bajo de glóbulos blancos puede llegar a ser un indicador de enfermedad.

4. Plaquetas o trombocitos

Les plaquetes, també dites trombòcits, interactuen amb les proteïnes de la coagulació per a prevenir o detenir les hemorràgies. És imprescindible saber que ha d’haver-hi entre 150.000 i 400.000 plaquetes per microlitre de sang.

La medul·la òssia produeix glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes, i d’aquí passen al flux sanguini. El plasma és en el seu major parteix aigua que els intestins absorbeixen dels aliments i líquids ingerits i el cor els bomba per tot el cos en forma de sang a través dels vasos sanguinis.

Quines són les funcions de la sang?

Les funcions de la sang són fonamentals per a la supervivència. Entre aquestes funcions podem destacar:

  • Subministrar oxigen a les cèl·lules i els teixits.
  • Proporcionar nutrients essencials a les cèl·lules, com a aminoàcids, àcids grassos i glucosa.
  • Eliminar materials de residus, com el diòxid de carboni, la urea i l’àcid làctic.
  • Protegir l’organisme de malalties, infeccions i cossos estranys mitjançant l’acció dels glòbuls blancs.
  • Regular la temperatura corporal.
  • Permetre, a través de les plaquetes, la coagulació de la sang. En aquest cas, quan es produeix una hemorràgia, les plaquetes s’agrupen per a crear un coàgul. El coàgul el que fa és formar una crosta, que deté l’hemorràgia i, a més, ajuda a protegir la ferida d’infeccions.

Grups sanguinis

Alguna vegada t’has preguntat el perquè del teu grup sanguini? Per a les persones que no ho sàpiguen, el grup sanguini d’una persona ve determinat pels antígens dels glòbuls vermells. Aquests antígens són unes molècules proteiques que es troben en la superfície d’aquestes cèl·lules sanguínies.

Els anticossos són proteïnes del plasma que alerten al sistema immunitari de la presència de substàncies estranyes potencialment nocives. Aquest sistema el que fa és protegir l’organisme de la possible amenaça de malalties o infeccions.

Conèixer quin és el grup sanguini d’una persona és essencial si rebrà una donació d’òrgans o una transfusió de sang. Els anticossos ataquen a les noves cèl·lules sanguínies si la sang no és del tipus adequat, la qual cosa pot provocar complicacions potencialment mortals. Per exemple, els anticossos anti-A atacaran a les cèl·lules que tinguin antígens A.

Els glòbuls vermells a vegades contenen un altre antigen anomenat RhD, una qüestió que els metges també anoten com a part del grup sanguini. Un grup sanguini positiu significa que el RhD és present.

Els éssers humans poden tenir un dels quatre grups sanguinis principals. Cadascun d’aquests grups pot ser Rhd positiu o negatiu, formant vuit categories principals.

Tipos de grups sanguinis:

  • Grup A positiu o A negatiu: Els antígens A són presents en la superfície de les cèl·lules sanguínies. Els anticossos anti-B són presents en el plasma.
  • Grup B positiu o B negatiu: Els antígens B són presents en la superfície de les cèl·lules sanguínies. Els anticossos anti-A són presents en el plasma.
  • Grup AB positiu o AB negatiu: Els antígens A i B són presents en la superfície de les cèl·lules sanguínies. En aquest cas, no hi ha anticossos en el plasma.
  • Grup O positiu i O negatiu: No hi ha antígens en la superfície de les cèl·lules sanguínies. Hi ha anticossos anti-B i anti-A en el plasma.

Les persones amb grup sanguini O poden donar a pràcticament qualsevol grup sanguini, i les persones amb grup sanguini AB+ solen poder rebre sang de qualsevol grup.

Si no saps quin és el teu grup sanguini, només has de parlar amb el teu metge per a poder esbrinar quin és o esbrinar-ho donant sang.

Els grups sanguinis són importants durant l’embaràs. Si una persona embarassada té sang RhD negativa, per exemple, però el fetus hereta sang RhD positiva, serà necessari un tractament per a prevenir una malaltia coneguda com a malaltia hemolítica del nounat.

Malalties de la sang:

Els trastorns i malalties poden afectar les nombroses funcions de la sang, una qüestió que comentarem a continuació i sobre la qual veurem alguns dels seus trastorns més comuns.

  • Anèmia: Això ocorre quan hi ha nivells baixos de glòbuls vermells. Significa que les cèl·lules sanguínies no transporten l’oxigen eficaçment i pot provocar fatiga, pal·lidesa i altres símptomes.
  • Coagulació de la sang: La coagulació ajuda a cicatritzar ferides i lesions, però els coàguls sanguinis que es formen dins d’un vas sanguini poden crear una obstrucció, la qual cosa pot posar en perill la vida. Si els coàguls es desprenen i es desplacen pel cor fins als pulmons, pot formar-se una embòlia pulmonar.
  • Càncers de la sang: Càncers com la leucèmia, el mieloma i el limfoma es produeixen quan les cèl·lules sanguínies comencen a dividir-se de manera descontrolada sense desaparèixer al final del seu cicle vital.
  • Hemofília: Si una persona té nivells baixos de components coagulants en la sang, pot sofrir hematomes o sagnar amb molta facilitat. Poden sagnar durant molt de temps després d’una ferida lleu o una intervenció quirúrgica, o durant la menstruació.
  • Anèmia falciforme: És un tret hereditari. Fa que els glòbuls vermells adoptin forma de mitja lluna i pot afectar greument el funcionament de la sang, posant en perill la vida.
  • Talasemia: També és un tipus d’anèmia hereditària en la qual el cos produeix una forma inusual d’hemoglobina.

Si els símptomes suggereixen que una persona pot tenir un trastorn sanguini, ha d’acudir al metge. Així podrà ser derivat a un especialista en trastorns sanguinis, conegut com a hematòleg, el qual analitzarà que les funcions de la sang rendeixin correctament.

Conclusions:

Les funcions de la sang són essencials per a mantenir la salut i la vida del cos humà. Com hem vist en l’article, els trastorns que sorgeixen a causa d’una malaltia o a la pèrdua de sang poden posar en perill la vida.

No obstant això, gràcies a la recerca científica i a tots els professionals de sanitat, cada dia hi ha més tractaments eficaços per a moltes patologies sanguínies. Si t’ha semblat interessant aquest article i vols continuar aprenent sobre això i altres qüestions, no et perdis el nostre Cicle Superior en Laboratori Clínic i Biomèdic a distància. Realitzant aquesta formació aprendràs tot sobre el diagnòstic patològic i, a més, aprofundiràs en l’anàlisi hematològica i microbiològica. Si vols obtenir més informació, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. Et facilitarem tota la informació que necessitis!

  • Home
  • Blog
  • Funcions de la sang i dificultats que poden ocórrer

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

OK