Especialitats en Laboratori Clínic i Biomèdic
- Temps de lectura: 5 minuts
Fa uns dies, us parlàvem sobre les diferents especialitats que hi ha a l’Anatomia Patològica i Citodiagnòstic, un dels grans descobriments professionals que hi ha a l’àmbit de la sanitat. Avui, però, farem el mateix, però en aquest cas, parlant de quines són les especialitats que hi ha a Laboratori Clínic i Biomèdic, una de les branques que no s’allunya gaire de l’objectiu de l’anterior, però que té unes particularitats diferents. A Laboratori Clínic i Biomèdic s’encarreguen d’organitzar, gestionar i obtenir mostres biològiques i cultius per després poder-los analitzar i extreure’n les conclusions pertinents. Com? Aplicar les tècniques de processament adequades perquè tot sigui efectuat de manera correcta. Això en la formació professional s’ha pogut veure reflectit gràcies a la incorporació d’un cicle formatiu centrat en aquest ofici. A Linkia FP tenim la sort de comptar amb un Grau Superior en Laboratori Clínic i Biomèdic, en el qual els alumnes que estiguin interessats en aquest sector podran aprendre tots els conceptes teòrics sobre aquesta branca i aplicar-los, posteriorment, a la pràctica, tant durant el curs, com en un període de pràctiques a empreses líder. Vols obtenir més informació sobre aquest àmbit per poder veure si és la teva professió ideal? Doncs estigues atent, perquè explicarem tot el que necessites saber sobre això, a continuació.
Què és el Laboratori Clínic i Biomèdic?
Laboratori Clínic i Biomèdic és un dels oficis, dins de la família professional de la sanitat, que té com a objectiu principal realitzar i analitzar estudis de mostres biològiques humanes per poder saber si hi ha alguna malaltia al nostre organisme.
Una persona que treballa en aquest sector s’encarrega d’estudiar i examinar mostres com la sang, l’orina, la femta, el líquid sinovial de les articulacions, entre altres components, per poder traslladar-lo a altres centres especialitzats i que s’ocupin de tractar els pacients que necessitin aquests resultats.
Si ets estudiant i decideixes emprendre una nova etapa en aquest àmbit, has de saber que aquest ofici té diferents sortides professionals, entre les quals destaquen: tècnic a laboratori clínic i biomèdic, tècnic a laboratori de recerca i experimentació, tècnic a laboratori de toxicologia i comercial de productes farmacèutics i hospitalaris. A més, una altra de les preguntes més freqüents que es fan moltes persones que s’hi volen dedicar professionalment, és quin és el sou d’un tècnic d’aquesta índole. Doncs bé, el salari mitjà d’un tècnic de Laboratori sol ser de 25.300 euros bruts anuals, sempre tenint en compte l’experiència de cada empleat i el període de temps que treballa a l’ofici.
Quines són les especialitats en Laboratori Clínic i Biomèdic?
Saber els conceptes bàsics sobre aquest sector és essencial per conèixer en quin àmbit et mouràs professionalment. Tot i això, considerem que també és important que sàpigues quines són les diferents especialitats que hi ha a Laboratori Clínic i Biomèdic perquè vegis quin és el que més t’interessa i en quin et pots enfocar en un futur. Per aquesta raó, t’ho explicarem, de seguida.
Hematologia
En aquesta primera especialitat sobre hematologia, fem referència al diagnòstic i seguiment de les diferents malalties hematològiques que hi ha, és a dir, el càncer, o els trastorns de coagulació. En aquest cas, la persona encarregada daquesta especialitat, socuparà destudiar mostres de sang i de medul·la òssia a través de diferents tècniques per extreure conclusions i enviar-les al centre pertinent.
Bioquímica general
A l’especialitat de bioquímica general s’encarreguen d’analitzar diferents tipus de mostres que estiguin relacionades amb estats fisiopatològics, com ara les hormones, les al·lèrgies, les malalties celíaques, la detecció d’alguns tòxics, així com els gasos o components gastrointestinals o renals.
Bioquímica de metabolopaties
Com el seu nom indica, aquesta especialitat se centra a analitzar components per extreure resultats sobre el nostre metabolisme. Què es fa en aquest cas? S’analitzen a través de tècniques d’alta resolució mostres de sang, d’orina o líquid cefaloraquidi per veure si es troba algun desencert al nostre cos que hagi de ser tractat.
Microbiologia
A l’especialitat de microbiologia, els professionals s’ocupen d’estudiar els bacteris, els fongs, els paràsits i alguns agents com els virus per processar i analitzar què conté cadascun d’aquests organismes. Com ho fan? A través de cultius i tècniques diferents per poder identificar-ne els components i què és el que està afectant el nostre cos.
Genètica
Potser aquesta és l´especialitat més coneguda d´aquesta branca. En genètica, el que es fa principalment és estudiar quina és l’herència biològica, és a dir, es diagnostica quines són les malalties causades per alteracions familiars. Si un pacient, per exemple, pateix alguna malaltia i no sap exactament d’on prové, els especialistes en genètica s’encarreguen de fer-li un estudi per comprovar si aquesta malaltia és hereditària i prové d’algun membre de la família.
Medicina transfusional
Quan una persona necessita una transfusió i necessita ajuda d’una persona que hi sigui compatible, és quan apareix la medicina transfusional. És l’encarregada de fer les proves adequades per garantir i comprovar la compatibilitat que hi ha entre el pacient i el receptor de la transfusió.
I això és tot per ara! Esperem que la informació que us hem facilitat sobre Laboratori Clínic i Biomèdic us hagi servit de gran ajuda i que us ajudi a decidir si és al que us voleu dedicar. Si teniu qualsevol dubte sobre el Grau Superior que us hem comentat a l’inici d’aquest article, podeu contactar amb nosaltres i us ajudarem en tot el que necessiteu. Estem a la teva disposició!