Estudiar una Formació Professional i voler accedir a la universitat no és res de nou ni estrany, encara que les terminologies puguin portar una mica a confusió si no es coneixen en detall. De fet, hi ha moltes persones que, davant la pregunta de què fer després d’un grau mitjà , es decanten per l’opció de la universitat. Si tu ets una d’aquestes persones i vols saber si es pot accedir a la universitat amb un grau mitjà, t’interessarà seguir llegint per conèixer la resposta.
Com accedir a la universitat amb un grau mitjà
Tot i que probablement coneguis les diferències entre un grau mitjà i un de superior , creiem important matisar que el grau mitjà sol comprendre com el pas previ a l’grau superior. D’aquesta manera, i per entendre’ns millor, mentre que el grau mitjà podria equivaler a una educació secundària, el grau superior podria tenir la seva equivalència en el batxillerat. A l’grau mitjà s’acostuma a accedir després d’aconseguir el títol de l’ESO o bé després d’haver cursat una FP Bàsica, que està dirigida a tots aquells joves que ja han complert els 15 anys però encara no han superat els 17. El grau mitjà té una durada de dos anys, i es tracta d’una formació amb un enfocament eminentment pràctic, que prepara als seus alumnes per adquirir els coneixements necessaris com per inserir-se al món laboral. Això sí, pot convertir-se també en la teva opció predilecta per accedir a la universitat. A continuació, t’expliquem com accedir a la universitat amb un grau mitjà.
El Grau Superior: pont per accedir a la universitat
Com et veníem explicant, els cicles formatius de grau mitjà condueixen a el títol de tècnic i formen part de l’educació secundària postobligatòria. A l’completar una titulació de grau mitjà, les opcions són vàries. Una d’elles és seguir formant-te i fer una FP de Grau Superior , el que finalment et possibilitarà poder accedir a la universitat sense haver de realitzar una prova d’accés. És per aquesta raó que, per a molts estudiants (ja sigui perquè prefereixen adquirir en primera instància coneixements més pràctics, evitar les proves d’accés o simplement assegurar-se quina és la seva veritable vocació), realitzar un grau mitjà i posteriorment un de superior per accedir a la universitat, s’ha convertit en la seva opció predilecta. Sent així, aquelles persones que tinguin el títol superior de formació professional podran accedir directament a la universitat. A l’accedir a la universitat amb la nota mitjana que hagin adquirit durant la seva formació professional, en aquest cas no seria necessari realitzar una prova d’accés a la universitat. Però, què passa si la nota no és suficient per accedir a la carrera desitjada? També per a aquest panorama hi ha una solució. En cas de voler millorar la nota mitjana adquirida en el grau superior, pot realitzar-se una prova específica de la EvAU (Avaluació d’Accés a la Universitat), majorment coneguda com “selectivitat”. Això sí, a l’abordar aquest procés, és important tenir en compte que els estudiants que hagin cursat un Grau Superior de la mateixa branca que la carrera que pretenen cursar a la universitat, comptaran amb preferència d’accés respecte a aquells que procedeixin d’una branca diferent . Per posar-ho en perspectiva, podríem dir que el funcionament és similar a quan es tria una branca de coneixement de Batxillerat. Així, per exemple, aquells que hagin optat per cicles relacionats amb Ciències Socials, tindran preferència per a les carreres que s’enfoquen en l’Administració i Gestió, Comerç i Màrqueting, Hostaleria i Turisme o Serveis Socioculturals, entre d’altres. Comptar amb una formació professional, a més, et prepararà com a estudiant per afrontar millor el teu període a la universitat, ja que tant els graus mitjans com els superiors destaquen pel bon fer que s’inculca als seus estudiants, una cosa important a valorar davant els continguts exclusivament teòrics que estudien a les universitats. Esperem haver resolt de forma efectiva el teu dubte sobre si es pot accedir a la universitat amb un grau mitjà i que et hàgim animat també a trobar quin serà el teu futur tant com a estudiant com a professional en la branca per la qual sentis un major interès. 🙂 Per descomptat, des Linkia FP creiem que és indispensable que puguis comptar amb tota la informació fiable possible per així poder prendre decisions encertades en la teva formació.