Consells per a prendre apunts en ordinador i a mà
- Temps de lectura: 5 minuts
Una de les inquietuds més habituals entre els estudiants és com prendre apunts, ja estiguin cursant una formació presencial oa distància. Fins i tot, molts es debaten entre prendre nota a mà o ordinador. La veritat és que alguns estudis sostenen que escriure apunts a mà ens permet recordar millor el que estem anotant, però teclejar a l’ordinador pot resultar en moltes ocasions més immediat i productiu a l’hora d’ organitzar-se per estudiar . Per aquesta raó, en Linkia FP hem volgut compartir els millors consells a l’hora de prendre apunts, perquè donis el millor de tu tant si et decantes per fer-ho manualment o mitjançant el teu portàtil. Segueix llegint per descobrir-los!
Com prendre apunts a mà?
Escriure a mà sempre ha estat un dels mètodes més recorreguts per prendre apunts. I és que quan no es té molta destresa teclejant, el millor és recórrer a l’bolígraf i el paper. Aprofundim una mica més en això amb algunes estratègies que poden millorar la teva capacitat anotadora.
1. Mètode Cornell
Entre els consells per estudiar que més ressonen trobem el mètode Cornell. Aquest consisteix a dividir els apunts en 3 seccions o columnes diferenciades:
- La columna dreta correspon a l’àrea general en la qual escriure les idees més importants de forma resumida.
- La columna esquerra ha d’incloure totes aquelles anotacions que t’ajuden a comprendre ia relacionar millor els conceptes.
- El requadre inferior ha de romandre en blanc, ja que entrarà en joc en el moment d’estudiar o repassar. Així, quan hagis assimilat millor els continguts i hagis pogut organitzar-los en la teva ment, podràs elaborar en aquest espai un petit resum dels punts clau.
2. Dividir la pàgina
Una altra opció que tens per prendre apunts de manera ràpida i efectiva és dividir la pàgina en dos. Aquesta divisió et servirà per anotar tant les idees principals com les secundàries. D’aquesta manera, mentre prens apunts podràs organitzar la matèria que després hauràs d’estudiar. És un mètode molt útil quan, per exemple, fas cicles formatius a distància i estàs seguint alguna lliçó en línia. Pot ser que a el principi et sigui una mica complex aquest mètode de treball, però a la llarga comprendràs la seva utilitat.
3. Mapes mentals
Una altra opció a l’hora de prendre apunts a mà és recórrer a recursos visuals, de manera que aprofitis a l’màxim el rendiment del teu cervell a l’hora de processar la informació. Les variants són àmplies: esquemes, dibuixos, gràfics … Tot el que se’t passi que per poder seguir l’explicació sense necessitat d’escriure paràgrafs llargs, ja que de vegades poden suposar un obstacle. Serveix-te de diferents colors i elements visuals (per exemple, lletres de diferents mides) per organitzar millor tota la informació.
4. Símbols i abreviatures
En una societat on imperen les presses, estem cada vegada més acostumats a expressar-nos mitjançant símbols i abreviatures. A l’hora d’estudiar, es converteixen en una estratègia realment efectiva, ja que et permet agilitzar a l’màxim la presa d’apunts, podent seguir a professor sense necessitat d’escriure tant. Una recomanació: desenvolupa el teu propi llenguatge de símbols per escriure amb el mínim esforç, un cop acabi la classe, podràs entendre a la perfecció tot el que has après.
Com prendre apunts a ordinador
Si prendre notes a mà no és el teu, no et preocupis: actualment els ordinadors s’han convertit en els nostres grans companys. A més, suposen un gran avantatge a l’hora d’ordenar els apunts (i, sobretot, perquè aquells més desorganitzats no els perdin). Es tracta d’una eina de treball molt efectiva per a tot aquell que té destresa a l’hora de mecanografiar, encara que mai està de més conèixer alguns trucs que poden millorar la nostra experiència a l’hora de prendre apunts.
1. Fer plantilles
Per anar molt més ràpid a l’prendre apunts, pots preparar plantilles prèvies en un document de Word. Per exemple, pots assenyalar el tipus de lletra que vols posar-li a cada part de el text, indicar els títols i subtítols i crear un índex automàtic que t’ajudarà a situar tota la informació, tant si desitges consultar-ho a la mateixa pantalla o imprimir-lo.
2. De l’PowerPoint a l’Word
Hi ha molts docents que passen directament als alumnes les presentacions en Power Point. En aquests casos, el més recomanable és que incloguis les dades en un word: així portaràs una part de l’temari avançat i, a el mateix temps, partiràs amb un cert ordre en els teus apunts. Només hauràs d’anar afegint al word el contingut que agreguin els teus professors a classe.
3. Utilitza alguna app
Les aplicacions mòbils ofereixen molts avantatges a l’hora de prendre apunts a ordinador. Hi ha algunes que transcriuen directament àudios a text, de manera que et servirà si necessites prendre notes de forma ràpida. Apps com Simplenote o Evernote t’ajuden a tenir els documents organitzats d’una manera molt simple i senzilla, la qual cosa sempre és un plus. Esperem haver-te ajudat a respondre la teva consulta sobre com prendre apunts amb aquestes idees. Els apunts no segueixen un mateix patró per a tothom, sinó que s’han d’adaptar a les preferències i necessitats de cada un. El nostre consell? Prova amb diferents tècniques, i esbrina quines són les que et funcionen millor.