Raons i consells per tornar a estudiar als 40 anys
- Temps de lectura: 6 minuts
Tornar a estudiar als 40 és una opció que està a l’abast de qualsevol: dels que tenen una titulació superior o una formació elemental, dels que estan a l’atur o busquen un canvi de treball … Raons hi ha moltes i molt diverses. En Linkia FP t’exposem quines són la més comuna, així com una sèrie de consells perquè afrontis aquest pas de la millor manera possible. Preparat /da per a aquest nou repte personal?
5 Raons per tornar a estudiar als 40
Cada persona és un món i pot al·legar mil raons per tornar a estudiar als 40. Però a continuació et mostrem algunes amb què s’identificaran molts futurs estudiants adults.
1. Trobar a un treball diferent i millor
Una cosa que mou a la majoria dels que reprenen els estudis és l’aspiració de millorar laboralment. Ja sigui per esgotament en el lloc actual, per impossibilitat d’ascendir a l’empresa o perquè el sector no té bones perspectives. No obstant això, el mercat de treball ha canviat molt: hi ha oficis que ni tan sols existien fa un parell de dècades! A més, els empleats més joves arriben trepitjant fort, amb una magnífica capacitat d’adaptació a aquestes professions. Per això, la millor (i única) manera d’aconseguir el seu nivell és amb una formació específica en aquest àmbit. L’experiència laboral i la maduresa personal, per sort, les tens de la teva part. 😉
2. Descobrir la teva veritable vocació
De vegades ens toca triar el nostre destí massa aviat: sent pràcticament adolescents hem de triar un itinerari formatiu que desemboca en un univers laboral amb el qual no ens sentim plenament identificats. Però mai és tard per adonar-se’n i donar un cop de timó. Només tu portes les regnes del teu futur i no tens per què sentir-te esclau d’una decisió que vas prendre quan no estaves preparat per a això.
3. Conciliar la vida laboral i familiar
Potser realment si fossis conscient de la teva elecció. I pot ser que fos la decisió encertada en el seu moment. Però també és possible que les teves circumstàncies personals hagin canviat. Fa anys, no t’importava que el teu treball absorbís tot el teu temps i que els teus torns anessin a contracorrent dels altres, fent les hores extres que fessin falta. Però ara ja no pots, o no vols, seguir aquest ritme: tens parella, fills i / o ganes d’una major estabilitat, així que necessites canviar de feina. I aquesta decisió et porta, de nou, a la casella de sortida.
En aquest context, l’fp a distància pot ser la teva gran aposta, ja que et donarà l’oportunitat d’ajustar els horaris a les teves necessitats.
4. Adquirir un coneixement més estructurat
Pot ser que siguis molt bo/na en el teu treball actual, els secrets has après a força d’experiència. Però potser sents que tens certes llacunes o debilitats. Per això, estudiar un cicle formatiu t’ajudarà a obtenir un coneixement més complet i estructurat. I al capdavall, això farà que sentis més seguretat i confiança en el que fas.
5. Tenir l’oportunitat que se’t va negar
És innegable que la nostra societat ha canviat molt en dues dècades, per exemple, i sobretot, pel que fa al paper de la dona. Si vas deixar els estudis abans del que t’hauria agradat perquè senties que això era el que s’esperava de tu, potser encara t’estàs lamentant d’aquesta decisió. Però ara ningú podrà negar-te una segona oportunitat, que en realitat és un dret. I la formació professional et permetrà desenvolupar una carrera laboral en què encara tens molt a dir.
5 Consells si vas a tornar a estudiar als 40
Tampoc volem pintar-ho tot de color de rosa: tornar a estudiar als 40 és possible, però exigeix sacrificis. Aquests consells t’ajudaran a afrontar aquest repte amb més garanties.
1. Cap alt i actitud positiva
Tornar a estudiar als 40 no és un fracàs. A contra, és un gest que diu molt de tu, de la teva fortalesa i de la teva capacitat de superació. Per això, mantingues el cap ben alt i una actitud positiva davant teu nou repte: no és un pas enrere sinó només un moviment per agafar impuls i fer un salt molt més gran cap endavant.
2. Informa’t bé de l’itinerari i de les convalidacions
Si t’estàs plantejant tornar a estudiar als 40, probablement ja tens clar en què et vols matricular. Però abans de fer-ho, informa’t bé de les possibilitats que tens. Per exemple: sabies que pots convalidar assignatures o mòduls sencers per mitjà de certificats de professionalitat? Per a això, hauràs de tenir experiència laboral en aquest àmbit i reunir una sèrie de requisits per demostrar-ho.
3. Valora els centres i la modalitat d’estudi
A l’hora d’analitzar els diferents centres formatius, valora també l’opció de l’estudi a distància. Pot ser que en els teus temps de BUP, l’educació a distància fos una utopia i una odissea, però ara és una realitat d’allò més senzilla gràcies a les classes en streaming en directe, als xats i videoconferències amb els tutors, als continguts educatius digitals interactius … Aquesta és la modalitat d’estudi que oferim a Linkia FP, amb els nostres cicles formatius a distància.
4. Compagina: no ho deixis tot de cop
Potser tens la temptació de bolcar de ple amb la teva nova etapa formativa, però tampoc hauries de deixar-ho tot de cop. De fet, un dels avantatges de la nostra metodologia a distància és que resulta molt flexible i et permet compaginar les classes amb la resta de les teves obligacions quotidianes.
5. Renova la teva metodologia d’estudi
Si la modalitat formativa és ara diferent de la de fa 20 anys, la teva metodologia d’estudi també ha de ser-ho. Diguem que et caldrà menys llapis i més pantalla, menys colzes i més interactivitat. Per això, al nostre blog podràs conèixer consells sobre noves formes d’estudi, que inclouen els mapes mentals, apps útils, tècniques de concentració, etc.
Esperem que el nostre post enfocat a tots aquells que voleu tornar a estudiar als 40 anys t’hagi resultat inspirador. Nosaltres t’esperem amb tota la nostra il·lusió en qualsevol dels nostres cicles, per garantir-te la millor formació. 🙂