Què és l’anatomia patològica?

Alguna vegada t’has preguntat de què es tracta l’anatomia patològica? Aquesta és una disciplina científica fonamental que és necessària per a comprendre el funcionament del cos humà. En aquest article, et comptem tot el que necessites saber sobre l’anatomia patològica i les seves aplicacions en el camp de la medicina. Comencem!

Concepte: Què es la anatomía patològica?

L’anatomia patològica és la branca de la medicina que s’encarrega de l’estudi de les malalties a nivell macroscòpic. Es realitzen autòpsies per a diagnosticar malalties i determinar la seva causa, a més d’utilitzar-se per a investigar malalties a nivell microscòpic.

En altres paraules, és l’especialitat mèdica que s’encarrega de l’estudi de la morfologia de les malalties a partir de l’observació de mostres de teixit. Es pot realitzar mitjançant microscopi òptic o electrònic, i l’anàlisi de les mostres pot fer-se tant en fresc com en tinció. La informació obtinguda pel patòleg el que fa és permetre establir el diagnòstic i pronòstic de moltes malalties.

 

Com es realitza una biòpsia?

Primer, per a saber com es fa una biòpsia és necessari saber què és: Una biòpsia és un procediment mèdic en el qual s’extreu una petita mostra de teixit per a la seva posterior anàlisi, un procediment que es realitza amb la finalitat de diagnosticar o descartar una malaltia.

Existeixen diversos tipus de biòpsies, però la més comuna és la biòpsia per punció, en la qual s’introdueix una agulla en el cos per a extreure una petita mostra de teixit. També existeixen biòpsies obertes, en les quals s’extirpa tot el teixit afectat, i biòpsies laparoscòpiques, en les quals s’utilitza una cambra per a guiar l’agulla fins a la zona afectada.

En molts casos, la biòpsia és un procediment senzill i segur que no requereix hospitalització. No obstant això, sempre existeix el risc de complicacions, com sagnat o infecció. Per això, és important consultar amb el metge abans de sotmetre’s a aquesta mena de procediment.

 

Què es pot diagnosticar amb una biòpsia?

Les biòpsies consisteixen a prendre una petita mostra de teixit per a la seva posterior anàlisi microscòpica. A través d’aquest estudi, els patòlegs poden diagnosticar una varietat de condicions mèdiques, des de malalties infeccioses fins a tumors malignes.

 

Com es realitza un estudi d’anatomia patològica?

Per a realitzar estudis d’anatomia patològica es necessita utilitzar un microscopi per a així poder examinar mostres de teixit. Les mostres de teixit poden provenir tant de biòpsies com d’autòpsies. En alguns casos, també es prenen imatges per a l’estudi mitjançant una tomografia axial automatitzada (TAC) o amb una ressonància magnètica (MRI).

 

¿Cuáles son los principales métodos de investigación?

La anatomía patológica es la ciencia que se encarga del estudio de las enfermedades a nivel macroscópico. Se realiza mediante el examen de tejidos y órganos para detectar anomalías en su estructura o función. A menudo, se realiza una biopsia, que es un procedimiento en el que se toma una pequeña muestra de tejido para su posterior análisis.

Per a finalitzar

Per a acabar, volem destacar la importància de l’anatomia patològica, ja que és una disciplina molt important. Aquesta ajuda a comprendre els mecanismes que porten a desenvolupar patologies per a així poder establir diagnòstics precisos i tractaments adequats.

Esperem que aquesta explicació de l’anatomia patològica t’hagi resultat interessant i t’hagi ajudat a comprendre millor aquesta disciplina. No obstant això, si el teu desig de coneixement sobre aquest àmbit no acaba aquí, et recomanem realitzar el nostre grau superior d’Anatomia Patològica i Citodiagnóstic a Madrid. Completant aquest curs aprendràs tot el necessari sobre el funcionament del material de laboratori, així com dur a terme diagnòstics o mostres citològiques, entre moltes coses més.

T’esperem en el següent article!