Què cal estudiar per ser assistent social?
- Temps de lectura: 4 minuts
Si gaudeixes ajudant els altres, pot ser que el treball dels teus somnis sigui ser assistent social. Molt es parla d’aquest tipus de professions, a les quals es pot accedir cursant un cicle de formació professional. No obstant això, hi ha qui encara no té una idea molt clara de què és el seu acompliment. Per això, anem a donar una mica de llum perquè sàpigues bé a què es dedica un assistent social i com es pot arribar a aquesta professió.
Així són els assistents socials
Els treballadors socials solen ser persones madures, sensibles i estables que ajuden a altres en situacions difícils, com abús emocional, físic o sexual, atur, mort, divorci o malalties que amenacen la vida. Alguns treballadors socials interactuen amb persones a nivell personal, mentre que altres treballen només a nivell administratiu.
El treball social és una professió àmpliament definida que abasta molts tipus diferents de professionals que atenen les persones necessitades. Els treballadors socials aboquen una mirada única davant els problemes, i valorar aspectes des d’individuals fins socials, des psicològics fins polítics. Les formes comunes de servir a qui els necessiten inclouen proporcionar assessorament, teràpia i educació, així com connectar a les persones que atenen amb els recursos públics o privats apropiats.
Formació per a ser assistent social
Si vols convertir-te en un treballador social, una excel·lent opció és la de cursar una FP d’Integració Social. Es tracta d’un cicle formatiu de Grau Superior la titulació està autoritzada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i és vàlida en tot el territori nacional.
A través d’aquesta formació, els estudiants adquireixen els coneixements i l’experiència necessària per adequar-se al mercat laboral. I és que la integració social és un camp que demana professionals qualificats i titulats, i que incorpora activitats en nous sectors com la mediació comunitària, la intercultural i la violència de gènere.
A més d’això, abans d’acabar el cicle formatiu, els alumnes tenen l’oportunitat de fer pràctiques en empreses, de manera que, un cop conclosa la formació, comencen en el mercat laboral ja amb experiència per afrontar tots els reptes que se’ls proposen.
Habilitats d’un assistent social
- Escolta activa: implica escoltar, prestar atenció i recordar el que altres et diuen i demostrar-ho a través del llenguatge corporal i les respostes adequades. No només és essencial per a recopilar informació del client, sinó també per establir la confiança.
- Posar límits: la naturalesa de la feina vol dir que és fàcil identificar-se emocionalment en els casos. Posar certs límits assegura que les línies professionals no es creuin i manté al professional enfocat a l’objectiu final.
- Pensament crític i creatiu: ser capaç de pensar i reflexionar permet prendre decisions importants i resoldre problemes complexos basats en el seu coneixement, comprensió i anàlisi d’un cas. Comunicació, tant escrita com verbal: els treballadors socials necessiten comunicar-se amb una varietat de persones de diferents maneres, ja sigui parlant amb els clients cara a cara o per telèfon, presentant casos a col·legues o fent referències per escrit. Tota comunicació ha de ser clara i articulada per ser entesa.
- Habilitats interpersonals: el treball social es tracta de construir relacions amb els clients, de manera que poder treballar amb persones de tots els orígens és crucial.
- Tecnologies de la Informació: un assistent social necessita mantenir registres actualitzats i precisos de tots els casos i completar una quantitat considerable de paperassa, de manera que el domini de les noves tecnologies és essencial.
- Organització: els treballadors socials han de fer malabarismes amb una gran quantitat de casos i posar-se en contacte amb l’administració i institucions pertinents perquè les habilitats d’organització siguin vitals. La capacitat organitzativa també permet als treballadors socials fer front a la pressió i prioritzar els seus casos en conseqüència.
- Resiliència: el treball és emocionalment desafiant i és probable que hagi de bregar amb individus i famílies en crisi de manera regular. La capacitat de recuperació i la capacitat d’atendre les seves pròpies necessitats emocionals són imprescindibles per tenir èxit en el treball.
A distància
Avui dia és cada vegada més freqüent que hi hagi persones que sol·licitin cursar un cicle formatiu a distància, com és el d’Integració Social. Això es deu a la comoditat per seguir el curs des de casa amb els horaris que cada un es plantegi, ja que així es pot compatibilitzar la formació amb la família, la feina o qualsevol altre tipus d’activitat.
Al contrari del que molts pensen, estudiar a distància aporta flexibilitat, però també la rigorositat de saber que hi ha un tutor darrere que seguirà de prop tots els progressos que es vagin realitzant. De manera que, encara que un hagi d’estudiar a casa oa qualsevol lloc quan li vagi bé, sempre té a la seva disposició a docents especialitzats per consultar els seus dubtes sobre la matèria.