És bo estudiar amb música? Què diuen els estudis
- Temps de lectura: 5 minuts
Probablement hagis escoltat més d’una vegada que la música té un impacte positiu per a l’estudi o per concentrar-se durant un període de temps en una tasca concreta. Al llarg dels últims anys, diversos estudis han demostrat que la música produeix efectes positius tant en el nostre cos com en la nostra ment, activant a el mateix temps el cervell esquerre i el dret. Aquesta activació simultània d’ambdós hemisferis pot maximitzar l’aprenentatge i millorar la memòria. Però, fins a quin punt és això cert i aplicable a tots? Pots beneficiar-te realment d’escoltar música mentre estudies? Avui Linkia FP t’expliquem si és bo estudiar amb música. Segueix llegint!
Descobrint si és bo estudiar amb música o no
La resposta més òbvia a si és bo estudiar amb música és que aquesta pot tenir efectes tant positius com negatius, depenent tant de l’estudiant com de l’tipus de música. Per aquesta raó, sembla necessari aprofundir en quins beneficis pot reportar la música i, el més important, quan podem extreure un profit real d’això. El abordem a continuació.
La música alleuja l’estrès dels estudiants
Enmig d’un semestre atrafegat, l’estrès dels estudiants augmenta. Aquesta és la raó perfecta per revisar les notes de classe a l’ritme de la música, cosa que puntualment pot ajudar a reduir l’estrès. I és que, segons diversos estudis, la música redueix eficaçment l’estrès tant en persones sanes com en persones amb problemes de salut. Diversos investigadors assenyalen que escoltar música relaxant pot disminuir la pressió arterial, la freqüència cardíaca i els nivells d’ansietat en pacients cardíacs. Aquesta declaració revela el poderós efecte que les cançons per si soles poden tenir en el cos humà. Pot deduir-se, per tant, que no és de el tot desaconsellable acompanyar una sessió lleugera d’estudi amb un fons musical. Fins i tot n’hi ha que opten per fer-se una llista amb temes que els ajuden a concentrar-; un hàbit que pot arribar a formar part de l’procés sobre com organitzar-te per estudiar .
La música en tasques repetitives i de concentració
Des de fa moltes dècades, diversos estudis han provat que la música és capaç d’augmentar la productivitat; això sí, únicament en tasques que siguin repetitives, rutinàries, monòtones i / o previsibles, ja que en aquests casos la melodia actua com a estimulant per a l’activitat mental. Ens referim a aquelles tasques que podem comprendre dins de l’concepte multitasking (terme que fa referència a la capacitat de realitzar més d’una tasca a el mateix temps). Això es deu al fet que la nostra memòria motora és capaç d’interioritzar les accions més automatitzades, sense necessitat que el nostre focus d’atenció hagi d’intervenir-hi. No obstant això, quan les tasques resulten més desafiants i exigeixen una veritable concentració, la música pot esdevenir un impediment. Fins i tot, pot tenir un efecte demolidor en el nostre rendiment a l’estudiar oa l’hora de realitzar alguna operació mental mitjanament complexa. Cal tenir en compte que davant tasques d’aquest calibre posem gran part del nostre sistema nerviós en funcionament perquè se centri únicament en la tasca que requereix total atenció. En conseqüència, ens veiem obligats a desatendre altres funcions.
Quan és bo estudiar amb música i quan no?
En resum, podem afirmar que l’efecte de la música en la nostra capacitat d’estudi varia en funció de la complexitat dels continguts que haguem d’aprendre o de l’procés d’estudi en el qual ens trobem. A més, també hem de tenir en compte que influeixen altres factors completament personals, com les característiques psicològiques de cada un. Per tant, un dels millors consells per estudiar i superar qualsevol examen que podem donar-te és que reservis el paper de la música per a tasques mecàniques i monòtones (potser per passar els apunts a net de forma diària). Experimenta i comprova si realment et resulta productiva per exercir aquelles tasques que no requereixin tota la teva atenció, ja que faran d’aquestes activitats menys exigents (i sovint més tedioses) una experiència més agradable, de manera que probablement podràs implicar-te en elles durant més temps sense que et suposi un esforç. No obstant això, per a tasques més complexes, és millor no pertorbar el nostre focus d’atenció, ja que la música podria resultar una distracció que ens allunyaria dels nostres objectius, resultant contraproduent i entorpint l’acció pròpia de l’estudi. Sobretot, de cara a les rectes finals abans dels exàmens: un moment en què és més important que mai prendre un total control sobre la nostra capacitat d’atenció. Esperem que t’hagi resultat interessant conèixer aquesta informació i que, després de llegir-nos, puguis valorar millor si en el teu cas és bo estudiar amb música o no. A la fin, cada persona té una manera diferent de respondre a les metodologies d’estudi, de manera que el més recomanable és que ens posem a prova i així comprovar què és el que realment ens funciona i què hem d’evitar a tota costa. Comença a experimentar i troba el teu propi mètode!