Demana informació

Demana més informació

Alguna pregunta? Consulta'ns i et truquem

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

Dietoteràpia | Què és, en què consisteix, i com pot ajudar

Dietoteràpia | Què és, en què consisteix, i com pot ajudar

la dietoterapia y beneficios

La dietoteràpia és una solució d’eficàcia provada per tractar determinades malalties, especialment aquelles en què l’alimentació juga un paper fonamental. En aquest post t’expliquem exactament què és, en quins casos es pot emprar i quin itinerari formatiu pots seguir per descobrir les seves claus.

Què és la dietoteràpia

La dietoteràpia, que sovint rep també el nom de dieta terapèutica, es pot definir com el tractament de salut que es fixa per a un pacient que té determinades malalties o desequilibris relacionats directament amb l’alimentació, ja sigui aquesta la causant del trastorn o aviat un agreujant el mateix.

La dietoteràpia engloba el disseny, aplicació i seguiment d’un règim alimentari adaptat a un pacient a què prèviament s’ha diagnosticat una malaltia. Aquesta dieta contribuirà a la millora total o parcial de l’estat de salut del pacient, per a això es poden receptar altres pautes saludables o fins i tot medicaments específics. Tot dependrà d’un gran nombre de circumstàncies, com el grau de desenvolupament de la malaltia, la morbiditat associada i l’edat, per citar només algunes.

En quins casos la dietoteràpia és l’ajuda que necessitem?

En major o menor mesura, una dieta saludable és sempre recomanable per a pacients malalts, però també en persones sanes amb l’objecte de prevenir futures patologies. No obstant això, hi ha determinades malalties que obliguen a la posada en pràctica d’una dietoteràpia més o menys estricta. Es reparteixen en les següents tres categories:

  • Malalties relacionades amb el dèficit
  • Malalties relacionades amb l’excés
  • Malalties que impliquen la restricció de determinats nutrients o aliments

Malalties relacionades amb el dèficit

Amb aquest nom es coneix a aquelles patologies i afeccions causades per una alimentació pobra, sigui en forma de desnutrició o de malnutrició, la qual cosa provoca que el pacient presenti baixos nivells de determinats nutrients. La desnutrició s’associa a persones amb pocs recursos, la situació de pobresa comporta que la seva ingesta d’aliments sigui inferior a la recomanada. En el cas de la malnutrició, sovint entren en joc altres problemes estructurals, com la drogoaddicció o l’anorèxia. Algunes de les malalties que poden sorgir en aquest context són el raquitisme (dèficit de vitamina D) i l’escorbut (dèficit de vitamina C).

Malalties relacionades amb l’excés

Aquest grup de malalties tenen un origen en la situació contrària a l’anterior, és a dir, es produeixen per una ingesta excessiva de determinats aliments. Per tant, se solen associar als països desenvolupats, on són freqüents els desequilibris en la dieta. A més, la ingesta excessiva no és l’únic problema, sinó també la mala qualitat dels aliments a ingerir, especialment si es tracta de productes ultraprocesados.

Algunes de les malalties més habituals en aquest sentit són l’obesitat (acumulació excessiva de greix en l’organisme), la hipertensió arterial (pressió elevada en les artèries per culpa sovint de l’excés de sal) o la dislipèmia (alts nivells de colesterol i triglicèrids, que pot provocar al seu torn arteriosclerosi, i aquesta pot derivar en cardiopatia isquèmica).

Malalties que afecten directament a l’alimentació

En aquest grup s’enquadren patologies molt variades i que, tot i tenir el seu origen en altres causes diferents de l’alimentació (genètica, addiccions, etc.), la veritat és que estan molt relacionades amb ella. I per tant, obliguen a portar a terme una dieta terapèutica molt estricta.

Un dels exemples més clars en aquest sentit són les al·lèrgies: es tracta d’una reacció errònia de sistema immunitari davant d’un determinat aliment o un component d’aquest (fruites, marisc, etc.). Per tant, per evitar que això passi, és imprescindible portar una dieta adaptada a això. En la mateixa línia hi ha les intoleràncies alimentàries: en elles no intervé el sistema immune, suposa un trastorn perquè l’organisme no pot processar o digerir un determinat aliment.

D’altra banda, l’excés de glucosa en sang és sinònim de diabetis i la primera mesura a seguir en aquest tipus de pacients és una dietoteràpia estricta, limitant la ingesta d’hidrats de carboni i sucres. I els que tinguin malalties renals necessitaran probablement una dieta terapèutica basada en la disminució de minerals a ingerir.

Altres mesures relacionades amb la dietoteràpia

Hi ha una sèrie de mesures que sol acompanyar tota dieta terapèutica, independentment de la que dissenyi un expert en nutrició sobre la base de la malaltia i característiques del pacient. Aquest és un llistat d’aspectes a tenir en compte:

  • Control de pes: per detectar si s’estan produint desequilibris per excés o per dèficit alimentari
  • Exercici físic: la realització d’esport sempre és un bon consell per als que se sotmeten a dietoteràpia. Un exercici que, lògicament, s’ha d’adaptar a l’edat i circumstàncies de cada pacient: des d’un passeig diàriament a un entrenament més intens
  • Dur a terme hàbits saludables, com una rutina de menjars regular i adequada, així com un descans nocturn adequat
  • Eliminació d’addiccions: aquests trastorns neurològics poden afectar la dieta, alterant qüestions tan bàsiques com la percepció de la fam, la sacietat o els sabors, per exemple

On estudiar dietoteràpia

La dietoteràpia és un tractament que s’enquadra en una ciència més àmplia: la dietètica. Per tant, per conèixer a fons aquesta disciplina és obligatori realitzar estudis en dietètica, que formen a l’alumne d’una manera global: alimentació equilibrada, microbiologia, higiene, etc. Això és possible a través d’un Cicle Formatiu de Grau Superior, com els tres que té Linkia FP a catàleg:

En tots ells, el Mòdul 3 està dedicat íntegrament a la dietoteràpia, amb una durada total de 340 hores. Per tant, sigui a distància o presencial, rebràs la formació més completa sobre aquest tractament, incloent-hi pràctiques en empreses.

  • Home
  • Blog
  • Dietoteràpia | Què és, en què consisteix, i com pot ajudar

Demana més informació

Contacta amb nosaltres per telèfon o usant el formulari de contacte.

Gràcies per contactar amb Linkia FP

Aviat un assessor es posarà en contacte amb tu per resoldre totes les teves consultes

OK