Com estudiar ràpid i eficientment
- Temps de lectura: 4 minuts
Estudiar d’una manera eficient i productiva és el que tothom desitja. Passar-se hores i hores davant dels apunts sense aconseguir memoritzar ni una línia és una pèrdua de temps que té solució. Una bona estratègia i saber bé què és el que ens fa memoritzar el contingut és important per no sentir-se perdut en la tasca d’estudiar.
Imagina que vols estudiar un cicle formatiu a distància. Aquest tipus d’estudis tenen moltíssimes avantatges que segur que ja coneixes, encara que al tractar-se d’una formació professional a distància és possible que no puguis intercanviar cara a cara impressions amb els teus companys sobre la matèria, cosa que de vegades ajuda a assentar coneixements. No et preocupis perquè per aquí t’anem a explicar uns truquets per estudiar ràpid i eficientment.
Consells per estudiar millor
El primer que cal fer per estudiar ràpid i de manera eficient és entendre adequadament què és el que es va a estudiar. Comprendre el temari és fonamental per centrar-se en el que es va a estudiar. Per què és tan necessari? Ho és precisament perquè l’estructura del tema aporta informació molt valuosa sobre les temàtiques centrals, els continguts, els blocs, quines parts són més importants, etc. És per això que s’han de fer mapes mentals i esquemes que permetin consolidar aquest tipus d’estructures i entendre el sentit del temari.
Cada tema segur que posseeix un contingut complementari o que d’alguna manera destaca. Aquest tipus de continguts no estan posats aquí perquè sí, sinó per ajudar a comprendre millor el temari. Taules, esquemes, extractes, glossaris … són molt útils a l’hora de memoritzar un tema, així que és hora de prestar-també atenció a aquest tipus de continguts que, a més, ajuden a aprofundir millor sobre un tema i, encara que no ho creguis, també ajuden a estalviar temps i esforç.
¿S’ha d’estudiar tot de seguit? No. Quan un estudia i vol que sigui una tarda o un matí o dia productius, el que ha de fer és aturar l’estudi sempre que tingui algun dubte. A vegades un vol acabar el més aviat possible d’estudiar que l’únic que fa sense adonar-se’n és no prestar atenció als dubtes que té, per la qual cosa va acumulant matèria que no acaba de comprendre. Si al mateix temps que es va estudiant es van resolent els dubtes, ja hi haurà una gran part de temps guanyada l’estudi. Recorda que no serveix de res que s’avanci ràpidament si no s’està comprenent el contingut o no és capaç de retenir res del que s’està estudiant. A vegades és molt millor estudiar a pas lent, però segur.
Guia per a memoritzar
Un cop has entès què és el que vas a estudiar, el següent pas és memoritzar el contingut. Per això són molt eficaços alguns truquets com els que t’expliquem a continuació.
- Planteja’t preguntes. Si a classe sols interrogar el professor, per què no et preguntes a tu mateix mentre estudies? Sembla una mica superflu, però és súper útil. Fer-te preguntes t’ajuda a connectar la nova informació que perceps amb qüestions que et interessaven ja abans de començar a estudiar el tema, així que retindràs millor la informació.
- Busca fora del temari. Si el contingut t’interessa, aprofundeix en el tema fora dels apunts habituals. Aquesta pràctica també t’ajudarà a retenir millor la informació. Això et permetrà conèixer nova informació i t’ajudarà a aprofundir prou en una temàtica com perquè puguis començar a memoritzar amb més facilitat.
- No donis voltes completes al temari. Aquest és un dels grans errors que se solen cometre quan un es posa a estudiar: estudiar tot el tema i després tornar a repassar-ho tot sencer. Sabies que és més eficient fer petits repassos intermitents en cada sessió d’estudi, dedicant-li un curt període de temps a repassar cada dia? No consisteix a repassar tot aquest mateix dia, sinó anar fraccionant-lo en diferents períodes de temps. Això et permetrà també consolidar el ja après.
- Ets dels que fan servir tècniques d’estudi? Doncs segueix fent-ho, però de manera eficient. Què et volem dir amb això? Doncs que per a la preparació en profunditat d’un temari, és molt recomanable aprendre a utilitzar associacions, acrònims, palaus mentals, armaris o fitxers numèrics, entre d’altres … Hi ha moltes tècniques per memoritzar de forma eficient, invertint menys esforç i temps, però per a això has de conèixer-les bé primer.
Segur que si segueixes aquests consells i li segueixes posant obstinació a l’estudi, aconseguiràs estudiar el temari de forma més ràpida i eficient. Digues adéu a perdre el temps quan estàs assegut davant dels llibres.