Els 11 tips per estudiar des de casa més eficaços
- Temps de lectura: 6 minuts
En l’fp a distància hem apostat per l’educació a distància perquè estem convençuts que la seva metodologia és la que millor s’adapta als temps actuals. Però perquè sigui un veritable èxit, l’alumne també ha de saber adaptar-s’hi, explotant tots els seus beneficis i minimitzant possibles inconvenients pel que fa a l’educació presencial. Per això, en aquest post hem recopilat tips per estudiar des de casa, gràcies als quals et resultarà encara més senzill.
11 Tips per estudiar des de casa
Si ‘cada mestre té el seu llibret’ per ensenyar, el mateix es pot dir dels alumnes a l’hora d’estudiar: cada un té els seus trucs i les seves manies per organitzar-se les tasques. Però sens dubte, conèixer els 11 consells que donem aquí et serviran d’inspiració. Se t’encendrà la llum de les idees!
1. Descansa prou
Comencem pel bàsic: el primer d’aquests tips sobre com estudiar des de casa és estar en bones condicions físiques i mentals. Com? Molt senzill: dormint prou cada nit i, especialment, abans de posar-te en feina. I si per a això necessites tirar-te una migdiada … No ho dubtis!
2. Menja bé i el necessari (ni molt, ni poc)
Una altra necessitat biològica bàsica: l’alimentació. De veritat creus que estaràs a gust davant els teus apunts si et rugeix l’estómac? Menja bé per evitar-ho. Però tampoc abusis del contrari: menjar en excés produeix somnolència, una companya d’estudi que no voldràs tenir …
3. Tria un lloc d’estudi adequat
La ubicació del lloc de treball és un dels aspectes que sol passar desapercebut en un tema tan important com estudiar des de casa. De manera general, hauries d’optar per llocs ben il·luminats (si pot ser per llum natural) i ben ventilats, en els quals es pugui garantir un mínim de silenci. Comptar amb una finestra exterior pot servir-te d’alleujament psicològic, però que això no es converteixi en una font de distracció.
4. El poder de la pluja
Com estudiar des de casa quan al carrer fa un dia radiant? Sens dubte, això pot resultar descoratjador, sobretot quan l’alumne viu en un entorn agradable, proper a zones verdes o el mar. Però també pots ‘autoengañarte’: en llocs web com Rainyscope teus altaveus poden emetre sons de la natura, com la pluja en diferents intensitats. Una cosa que, per a molts, resulta la millor invitació per concentrar-se.
5. Tria una cadira adequada
Parlàvem abans de la importància de triar bé la ubicació de la zona d’estudi. I a l’hora de configurar el lloc en si, és important triar una cadira adequada. Pensa que probablement passes moltes hores en ella, per la qual cosa ha de ser còmoda, ergonòmica i ajustable. A tot això ajuda un seient ben encoixinat, un suport alt, uns reposabraços encoixinats i un sistema de regulació de l’altura i de l’angle de reclinació. Si la teva cadira reuneix totes aquestes característiques, tingues per segur que romandràs en el teu lloc d’estudi de molt bona gana.
6. Una bona planificació
Com solem recordar en aquest blog, les tasques que es fan a distància i autònomament, com estudiar des de casa, requereixen una gran capacitat d’organització. Per això, és fonamental que planifiquis amb detall tot el relacionat amb el teu estudi. D’una banda, l’horari de cada jornada i, de l’altra, el calendari mensual d’objectius per poder distribuir amb eficàcia el teu temps.
7. Programes i apps d’ajuda
La tecnologia i, en concret, el seu programari et pot ajudar en aquesta planificació, i en moltes altres tasques. En concret, en tres:
- Gestió de tasques: programes com Trello o Habitica t’ajudaran a planificar els teus objectius.
- Temporitzadors: apps com Pomodoro Timer o Toggl t’ajudaran a repartir el temps de manera precisa en la teva jornada.
- Evitar distraccions: solucions com Focus Lock o Focal Filter et permeten bloquejar apps i llocs web perquè puguis concentrar-te en l’estudi.
8. Fes micro desconnexions
Per poder mantenir alta la concentració i la motivació per estudiar necessària es fa necessari desconnectar de tant en tant. Una cosa que podem anomenar micro desconnexions: els descansos de tota la vida, que hauries d’aprofitar per canviar momentàniament de xip. Per exemple, una dutxa relaxant. També pots consultar el mòbil a hores d’ara, i d’aquesta manera aconseguiràs el que et demanàvem abans: oblidar-te d’ell mentre estàs estudiant.
9. Munta un bon equip informàtic
No només el programari és clau a l’hora d’estudiar des de casa, sinó també el maquinari. Fes-te amb un bon equip, i amb això ens referim a 01:00 versàtil i complet, que no necessàriament ha de ser l’ordinador més potent del mercat. Per exemple, munta uns bons altaveus o uns auriculars amb micròfon si ho prefereixes. O un trackpad en comptes del clàssic ratolí. Et recordem que la nostra formació a distància en Linkia FP es recolza molt en videotrucades, classes en continu i recursos multimèdia, de manera que un bon equip et serà de gran ajuda.
10. Practica l’examen
Ja se sap que els exàmens són elements clau en qualsevol curs. Per això, és recomanable preparar-se bé per superar-los amb èxit. I no parlem només d’estudiar la matèria, sinó de practicar la seva realització, ‘assajar’ per avançat. En aquest post t’expliquem com estudiar per un examen tipus test, però segur que el teu professor també pot proporcionar exemples i models per a un altre tipus de proves de resposta oberta.
11. Estructura els coneixements apresos
Resultaria impossible estudiar només a base de memorització. Has de ser capaç d’asseure al teu cap els coneixements i relacionar-los amb altres, amb l’objectiu d’entendre’ls millor i fer-los més accessibles quan hagis de recórrer a ells en l’examen. Per aconseguir-ho, hauràs d’estructurar-a la teva manera, amb el teu criteri, que no té per què ser el mateix del llibre. Pots donar una ullada a aquest post sobre com fer resums per estudiar, però també pots elaborar esquemes, mapes mentals i altes solucions.
Aquests 11 consells sobre com estudiar a casa t’ajudaran a portar millor les tasques del dia a dia i a afrontar amb garanties l’examen. I és vàlid per a qualsevol nivell i àrea de coneixement, així que pots aplicar-ho als nostres cicles formatius a distància. No hi haurà curs que se’t resisteixi!