Les habilitats més valorades en els CV
- Temps de lectura: 5 minuts
El món laboral està canviant a un ritme vertiginós. I una de les principals conseqüències de l’alta competitivitat en el sector és que, a l’hora de buscar una feina que s’adapti a les nostres noves aspiracions, l’experiència ja no és l’únic valor que es té en compte. Ara ens veiem empesos a diferenciar-nos de la nostra competència per mitjà de les habilitats conegudes com “habilitats toves” (o soft skills en la seva versió anglesa), algunes de les quals detallarem més endavant. Si bé és cert que el currículum segueix sent una eina indispensable, el model de CV tradicional i estàtic ha perdut efectivitat en els processos de selecció. I és que avui ens trobem en l’era de l’currículum intel·ligent, el que varia en funció de qui hagi de avaluar-lo i de el lloc a què estiguem postulant. En Linkia FP som conscients, i és per aquesta raó que avui volem compartir amb tu una sèrie d’indicacions que poden ajudar-te a aconseguir la feina que et proposis. A què esperes per descobrir-les?
Quines són les habilitats professionals més importants en el teu currículum?
1. Capacitat de prendre decisions
Sigui quin sigui el treball a ocupar, és important que la persona que ocupi el lloc compti amb el criteri suficient com per complir les seves tasques i garantir la seva eficàcia. Saber avaluar les situacions, resoldre els possibles problemes i decantar-se per la millor solució és clau a l’hora de ser el candidat elegit. És important recordar que en totes les professions poden demostrar habilitats de lideratge, entre les quals es troben també l’aportació de bona energia i motivació a l’equip. Així que no deixis donar sempre el millor de tu!
2. Flexibilitat i adaptació als canvis
Ser capaç d’adaptar-se ràpidament als canvis i afrontar qualsevol situació que se’ns presenti és una arma molt valuosa en el món laboral. Tenir un perfil multitasca de el qual l’empresa pugui no només beneficiar sinó també enriquir-se és un aspecte clau a l’hora de contractar personal, així com l’experiència de treball en equip. Així que, si has tingut oportunitat de treballar o estudiar a l’estranger, o potser cursar alguns dels cicles formatius a distància que et permeten viatjar a el mateix temps, no dubtis en afegir-ho a la teva currículum. És una cosa que les companyies valoren, i molt.
3. Treball en equip
El funcionament de les empreses ha canviat amb el pas dels anys, i cada vegada és més habitual crear equips de treball que uneixin els seus coneixements per complir amb un objectiu comú. No només permet optimitzar els processos i gestionar millor el temps, sinó que millora el clima laboral en general. I per aquest motiu és molt recomanable que en el teu currículum incloguis les teves experiències de treball en grup. No obstant això, recorda que saber treballar en equip no només consisteix a desenvolupar la teva capacitat de lideratge i de prendre decisions, sinó que també és important perquè ens ajuda a detectar quan hem d’escoltar, aprendre i seguir instruccions.
4. Capacitat de comunicació
La comunicació no fa només referència a la nostra capacitat de fer-nos entendre de forma clara i concisa tant per parla com mitjançant l’escriptura (que també). Per contra, abasta una sèrie d’habilitats més àmplies, com és el cas de l’escolta activa, l’observació, la comprensió personal i la relació d’idees per definir bones estratègies. El currículum també és, a la fi i al el cap, un reflex de les nostres capacitats de comunicació. Així que té cura com expresses la informació, sobretot si escrius una carta motivacional, i inclou sempre que puguis aquelles experiències que t’hagin permès expressar-te en públic.
5. Habilitats organitzatives
Probablement estiguis pensant d’afegir al teu currículum que ets una persona molt organitzada és una opció molt fàcil, i que no és garantia de res. Precisament per aquesta raó és que resulta necessari anar un pas més enllà i no només afirmar-ho, sinó també tractar de demostrar-ho. Com pots fer-ho? Recorrent a exemples reals. Pots esmentar quins recursos sols emprar per organitzar tant les teves tasques individuals com el treball en equip, què destreses has adquirit en aquesta àrea durant el teu trajecte laboral o si potser has cursat algun estudi o viscut alguna experiència per als que l’organització hagi estat clau.
6. Proactivitat
Tenir treballadors amb iniciativa pròpia i amb ganes per aprendre contínuament és el somni de qualsevol empresa. Per això, és important que ressalts aquest aspecte. Per exemple, tenir un bloc propi o haver emprès un projecte des de zero relacionat amb el sector i incloure’l al teu currículum pot ser una basa important. No només serà exemple de la teva proactivitat d’una forma més general, sinó que se’t percebrà com un expert en el sector, amb set de coneixement i moltes ganes per aprendre i millorar dia rere dia.
7. Valors personals
Finalment, i no per això menys important, destacar els nostres valors personals és sempre desitjable. Aptituds que són especialment valorades són l’entusiasme i l’optimisme, acords a qualsevol filosofia d’empresa. Referent a això, és important que evitis crítiques als teus anteriors experiències laborals: centra’t en tot el que has après i mostra ganes de seguir millorant. El sentit de l’humor, l’honestedat i la coherència entre la manera de pensar i d’actuar també han de resultar sòlids. Esperem que aquests petits apunts t’hagin ajudat a definir millor la teva estratègia a l’hora de presentar el teu currículum. Recorda que, a més de fer-les constar en el CV, també és important que treballis dia a dia a millorar cadascuna d’aquestes habilitats. No només et enriquiran professionalment, sinó sobretot personalment.