Entrevista a Fran Arrébola: Professor del Cicle Formatiu en Màrqueting i Publicitat a Distància
- Temps de lectura: 5 minuts
“Dedicar la meva vida a l’educació i la pedagogia és una de les meves grans passions”.
Com et descriuries professionalment?
– Jo sóc profe, amb tot el que això significa. Per això intento estar molt (in) format en tot el relatiu a la docència. M’encanta descobrir noves tècniques, eines o nous mètodes que puguin fer que l’aprenentatge sigui molt més profund.
El teu és 100% vocacional llavors.
– Sóc dels que penso que la formació és el millor camí per aconseguir canviar, evolucionar i transformar la nostra societat i, amb això, el nostre món.
A què et dediques actualment, a més de ser professor en Linkia FP?
– A part d’impartir classes a Linkia FP , també sóc professor al Centre d’Estudis Politècnics. En tots dos casos, dins de l’àmbit del Màrqueting i la Publicitat. També col·laboro amb McGrawHill Education elaborant materials de matemàtiques per a Educació Secundària. A més, sóc també cofundador del racó creatiu Pizpideas .
I com has acabat a l’FP a Distància?
– Van contactar amb mi i em van preguntar: “Què et semblaria tenir un grup d’alumnes repartit per mig món i amb el qual compartir classes a través de videoconferències i fòrums?”. I a mi em va sonar a repte estimulant.
Ho vas tenir clar des del principi?
– Com és normal, vaig tenir certa inseguretat al principi i em vaig preguntar ¿seré capaç de fer-ho? La formació a distància era una cosa totalment nova per a mi.
I ara que ja ets tot un expert “Profe 3.0”, com ho veus?
– Tres anys després estic convençut d’haver encertat acceptant el repte. A més, cada vegada són més els estudiants amb poc temps que busquen al nostre Campus Virtual aprendre, aprendre i aprendre. Per això crec que la tendència futura de l’educació és un model a distància o semipresencial, en què el contacte de la classe i el professor sigui per extreure el màxim rendiment possible. Poder formar part de Linkia FP suposa poder arribar al futur en el present.
Com podries explicar la relació amb els teus estudiants de Linkia FP? Sents que s’aconsegueix escurçar la distància amb ells malgrat no tenir contacte físic?
– En presencial tenim un avantatge: ens mirem a la cara. En poques hores ja sabem com anirà més o menys l’any. En Linkia FP partim amb aquest petit handicap però, per sort, hi ha petits trucs per intentar connectar emocionalment ràpid.
¿Com per exemple?
– El fòrum. A mi m’agrada començar presentant-me amb detall, els explico qui sóc, què faig jo aquí, què m’agrada … i els demano que comparteixin el que ells vulguin amb els altres.
¿I el comparteixen?
– Òbviament no tots els alumnes s’obren i es presenten, però sí la majoria. És un primer gran acostament. A partir d’aquí, vam intentar estar en contacte freqüentment. El fòrum ens ajuda a mantenir converses similars a les que faríem en una classe presencial, però també rebo moltíssims missatges privats amb dubtes, relatives als mòduls o, algunes vegades, fins i tot més existencials.
I què ens pots explicar de les Classes Virtuals?
– A les classes, per descomptat, també vam escurçar molta distància. A més, sempre tenim una estoneta al final de cadascuna per parlar de possibles dubtes, fer preguntes o el que els alumnes necessitin. I normalment són moments d’estrènyer llaços.
Utilitzes algun mitjà més?
– En el meu cas a més, sent profe de Màrqueting Digital, sóc molt actiu en mitjans socials, de manera que també estic en contacte amb els meus alumnes a través d’aquests canals i des d’aquí també establim converses més informals.
I quan arriben els exàmens, com viviu els professors aquest moment en què us trobeu amb els vostres alumnes i els coneixeu personalment?
– Com diu la cançó “ets la reina del pop, una diva sense nom …!”. La sensació és una mica estranya. Quan t’acostes a la zona d’examen comences a veure gent que et mira, que comenta … Ells et coneixen, et veuen setmanalment a través de la càmera.
¿I tu a ells?
– Tu com a professor els has vist en les seves fotos de perfil … però és molt més difícil identificar-los després en persona. Quan algun trenca el gel, és un moment molt bonic. La desvirtualització m’encanta, segurament és el millor del “moment exàmens”. Poder parlar amb ells, donar-los una abraçada, relaxar-los, veure’ls riure, fer-nos fotos junts …
Què li diries a aquesta persona que té dubtes sobre si matricular-se en Linkia FP per por de sentir-se sol o no rebre el suficient suport?
– L’alumne tipus de Linkia FP acostuma a ser una persona amb poca disponibilitat horària, que busca una Titulació Oficial per poder millorar laboralment. Això es tradueix en motivació. I la motivació … mou muntanyes. Aquests pors que molts presenten són normals. Però els profes intentem estar molt presents, que mai sentin que els seus dubtes queden en l’aire i responent ràpid en els moments més estressants. Una altra cosa que sol succeir i que ajuda a reduir moltíssim aquesta sensació de solitud és el propi grup d’alumnes. La majoria triguen poc a contactar via missatgeria o xarxes socials amb altres companys, i això també els produeix tranquil·litat i seguretat. Així que si tens ganes de fer-ho no deixis que la por et freni … veuràs que després la “distància” és més curta del que sembla;)
Gràcies per explicar-nos la teva experiència Fran!
Vols més informació sobre l’FP a Distància amb Linkia FP? Visita linkia.interficie.com o truca al 900 67 02 02
Autor: Cristina García