Com millorar la comprensió lectora: 5 tècniques que t’ajudaran
- Temps de lectura: 5 minuts
La lectura és una habilitat que moltes persones donen per feta, però l’acte de llegir i comprendre correctament un text és un procés complex que implica tant aprenentatge com atenció. La comprensió lectora és una habilitat que cal dominar, no només en un pla professional, sinó fins i tot per al desenvolupament de la vida diària. En Linkia FP som plenament conscients d’aquesta necessitat, per la qual cosa avui volem compartir amb tu una sèrie de tècniques que t’ajudaran a millorar la comprensió lectora, sobretot si estàs estudiant.
Tècniques per millorar la comprensió lectora
La bona notícia és que l’habilitat lectora pot millorar-se amb concentració i constància. Seguint els consells que et oferirem a continuació, notaràs que podràs assimilar millor tots els continguts (amb la consegüent interpretació i reflexió) en un període menor de temps. El resultat? Et convertiràs en un millor estudiant, un millor professional. Així que presta atenció a les nostres recomanacions, i no esperis a posar-les en pràctica.
1. Llegeix per plaer
Aprendre a trobar plaer en la lectura és la millor manera de millorar el teu nivell de comprensió lectora. Sovint, les diferents responsabilitats del nostre dia a dia ens dificulten poder reservar un temps per llegir, però és important que respectem un petit espai del nostre dia i el dediquem a llegir alguna cosa que resulti del nostre interès.
D’aquesta manera, no només estarem exercint les nostres capacitats per comprendre un text, sinó que al mateix temps estarem associant el nostre temps de lectura a una activitat d’oci. Practicarem sense sentir que hem de fer cap esforç, i a poc a poc anirem millorant la nostra habilitat lectora.
2. Rellegir és també important
A vegades, quan llegim, vam acabar un paràgraf o una pàgina i ens adonem que no recordem res del que acabem de llegir. Això és perfectament normal! Quan et passi, no dubtis a tornar enrere i rellegir aquesta última part que ho has comprès amb més deteniment.
Tingues en compte que no assimilar el que estàs llegint ara provocarà que no puguis seguir el fil argumental i que, per tant, tampoc entenguis el que hagi de passar després. Això és una cosa essencial no només per millorar la comprensió lectora, sinó fins i tot per estudiar i superar qualsevol examen: la comprensió és clau.
3. Recorre al diccionari quan ho necessitis
Quan un intenta millorar la seva comprensió lectora, el diccionari es converteix en el seu millor amic. I així ha de ser. És normal que en llegir no comprenguem totes les paraules que apareixen en el text. Quan això passi, en lloc de seguir endavant i obviar aquesta paraula, per què no recorres al diccionari i busques el seu significat?
Quan ho facis, et recomanem que llegeixis la definició detingudament fins que sàpigues bé què significa i el paper que juga en el que estàs llegint. Encara que no ho creguis, una simple paraula pot canviar dràsticament el significat del text complet. A més, segur que després et serà molt més fàcil entendre el context que envolta a aquest vocable o expressió.
4. L’anàlisi, fonamental
Hi ha qui diu que quan un busca consells per estudiar, no hi ha millor recomanació que la d’actuar com un periodista, formulant les preguntes clau: què? ¿Qui? Com? ¿On? Per què? A l’hora de llegir i de millorar la comprensió lectora és molt útil desgranar el que s’està llegint en diferents blocs d’informació.
Quan et facis aquestes preguntes simples, pots continuar amb preguntes més complexes. Aquest tipus d’interrogants són necessaris per poder identificar i comprendre qualsevol mena de text. Ja veuràs com així estaràs molt més a prop de la teva meta.
5. Sense pressa, però sense pausa
La comprensió lectora és una carrera de fons. No cal tenir pressa per arribar al màxim de comprensió lectora, però tampoc cal estancar-se. En la lectura les presses mai són bones companyes. El bon lector és aquell que sap adaptar la velocitat de lectura de la dificultat del text.
Durant la teva incursió en la lectura, és molt probable que et trobis amb textos amb diferent dificultat. Unes vegades hauràs d’enfrontar-se a textos més senzills en què pots avançar d’una forma molt més ràpida, mentre que en altres el text serà molt més complex. En qualsevol dels casos, convé posar en pràctica les tècniques descrites anteriorment: com l’anàlisi del text, la recerca de les paraules que no es coneixen o escollir un ritme de lectura adequat.
Addicionalment a aquestes tècniques de comprensió lectora, mentre estiguis llegint, et servirà de molta ajuda intentar sintetitzar i resumir el que has llegit, buscar titulars específics per als diferents paràgrafs o fins i tot fer-te preguntes i respostes sobre el text que has llegit. D’aquesta manera podràs conèixer amb exactitud quin és el teu grau de comprensió lectora i anar millorant a poc a poc.
Esperem que els nostres consells t’hagin semblat útils i que comencis a posar-los en marxa com més aviat millor!